04/29/13 07:12
(http://patepis.com/)

Манастир Трескавец в пламъци

Днешният ни разказ не е точно пътепис, а по-скоро непряй репортаж за пожара, който се случи наскоро в манастира Трескавец, за който вече имаме подробен пътепис от Цветан. Той е и автор на днешния ни разказ. Приятно четене и, ако някой може, да помага

Манастирът „Трескавец”  в пламъци

край Прилеп, Македония

Сърцето ме заболя, когато видях снимките от македонския печат за трагедията в манастира „Трескавец” край Прилеп. На фона на февруарските протести и самозапалвания у нас пожарът в това наше легендарно и свято място според Димитър Талев не се забеляза.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

    На 4 февруари 2013  в 14 часа избухва пожар в празното крило за гости  който бързо се разраства. В този драматичен момент  отказва и хидрофорната пожарна помпа. [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info]   Двамата монахът Калист и един английски турист трябва бързо да решат кое първо да спасят. Но време за колебаене няма и те се хвърлят да спасяват иконостаса  и разпятието от 17 век, които били оставени в манастирските одаи на съхранение.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  Насмоленият гредоред на покрива на конака гори като факла. С риск за живота си Калист спасява иконостаса , но изгарят неговите дрехи , книги, парите от продадените дърва и неговото жълто канарче- другар в самотата му тук горе в планината. Слава Богу други жертви няма!

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  40 минути след първия сигнал по калният и изровен път пристига първата пожарна. Пожарникарът  безпомощно е разперил ръце пред огнената стихия. Пяната и водата вече са свършили.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

    На помощ долитат трите македонски хеликоптера. Те  хвърлят вода, която прави пътя до манастира още по хлъзгав.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  Героичните усилия на пожарникари и доброволци успяват да спрат разрастването на пожара към средновековните магерница и църква.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  Трескавец горя цяла нощ като треска и озаряваше студената нощ.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  Монахът Калист вижда как неговите 9 годишни усилия да възроди този манастир са изпепелени.На неговите плещи остава пак кръста. Той е твърдо е решен да види пак възкръстването му като феникс.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

    От конаците, стаите за гости са останали само черни греди и опушени голи стени. Е, най сетне македонската министърка на културата се качи за пръв път до манастира и реши да отпусне денари за пътя до манастира и ремонта. Градският съвет на Прилеп също отпусна пари. Гражданите започнаха да набират средства за въстановяването на своя любим манастир с концерти, дарения и доброволен възрожденски труд съгласно вековните традиции. Твърдоглавите македонски братя са решили въпреки кризата на инат да съберат за изграждането на конаците   необходимите  милион евро. Надявам се, че този път ще  застраховат манастира и монтират читава пожарна инсталация. Какво е да нямаш застраховка срещу пожар наскоро разбра и горката ми дъщеря.

 Пожар в Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

   

Църквата „Успение на Пресветата Богородица” е оцеляла пак

по чудо след три пожара през 1867, 1990 и 2013.  Благодарим ти Богородице , че опази вековното сърце на манастира! Снегът заваля отново и затрупа само временно чернилката от пожарите в   Трескавец. Но пролетта пукна и аз се надявам, че премиерът ни Марин Райков ще има възможност след изборите да окаже пак помощ, както при пожара в Бигорския манастир 2009 г. когато изпрати богуслужебни книги. Надявам се пътеписите ми за Прилеп и  манастирите край него Вароша, Зрзе и Трескавец  да Ви накарат по скоро да ги посетите . Можете и дарите вашето евро както някога направиха прилепските еснафи за въстановяване на манастирските сгради (конаците) по сметка на :   Komercijalna banka AD Skopje SWIFT:KOBSMK2X MPC Makedonska Arhiepiskopija IBAN:MK07300701000014323 za manastir Treskavec Prilep

 Манастир Трескавец – Прилеп, Македония

  за да е живо делото на нашите деди в паметта на потомците ни. Цветан Димитров, 2013   Автор: Цветан Димитров  Снимки: от различни медии, подбрани и предоставени от автора   Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="177"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="177" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="177"]

.

Публикувана на 04/29/13 07:12 http://patepis.com/?p=40062
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване