09/02/13 07:46
(http://www.gorichka.bg/)

Ирена Събева и “Храна за земята”: добрите неща ни правят добри

Преди време ви разказахме за EU World You Like, With a Climate You Like: кампания на Европейската комисия за нисковъглеродна икономика и разпространение на добри практики.

a-world-you-like

 

 

 

Част от кампанияте е и състезание за най-иновативните проекти в Европа. Ползите за спечелилите са свързани с пътувания, запознанства, контакти, но за държавите България, Полша, Италия, Португалия и Литва има и допълнителен стимул – ако наш проект е сред 5те избрани, билборди из цяла София ще вдъхновяват с визията на този проект.

Contest_Stage_Teaser__2020903fc4

От 269 проекта в цяла Европа, 12 са от България. Сред тях има “Книги за смет”: срещу 1 килограм боклук получаваш книга; “Бургас: град на колелата”, инициативата на общината в Бургас за първите общински колела под наем в България; “Биотор от утайки”, проект за усвояване на промишлени боклуци с червени калифорнийски червеи; “Cold sun”, иновативни слънчеви панели, които помагат на хладилните превозни средства да пестят CO2 емисии; амбицията на Девня Цимент да направят производството си по-екологично и отговорно; проект в Банско за по-висока информираност в курорта за вредата от безразборно изхвърляне на батерии.

Разгледайте, заслужават си вниманието и палче нагоре за този, който ви се струва най-иновативен и вдъхновяващ. Крайният срок е 6ти септември.

Избрахме да представим по-подробно проектът “Храна за Земята – добро за всички”, временно класиран на 2ро място сред всички останали проекти.

За тази цел се видяхме с Ирена Събева, двигателят зад инициативата и председател на Асоциация за устойчиви практики “Нашият квартал”. Асоциацията работи за търсенето на повече хармонично съществуване в квартала и информираност за климатичните изменения. Самата Ирена е магистър по социална психология и има поглед върху значението на подобни проекти за развитието на устойчиви и подкрепящи се общества.

Горичка: Разкажи ни какво представлява проекта “Храна за Земята – добро за всички” в три изречения.

Ирена: В „Храна за Земята – добро за всички“ чрез квартално компостиране искаме да намалим депонирането на биоразградимите отпадъци от домакинствата и градините с мин. 40%, тук и сега в квартала, където живеем. В заглавието на проекта е изразен стремежът ни към практикуване на уважение към Земята, която ни дава храна, а неконсумираните от човека остатъци ние  връщаме в нея като храна, и така затваряме цикъла. Проектът създава нови места за социално общуване и възможност за повече човешки срещи и добри дела, от които днес имаме толкова голяма нужда.

Горичка: Какъв ефект върху кварталното общество може да има една такава градина? Има ли успешни примери в други градове и държави?

Ирена: Подходът на проекта е социален, иновативен и интегриран за подчертаване значимостта на местния принос за намаляване на климатичните изменения. Той дава ясен отговор на въпроса „Как мога от дома си да спра депонирането на био отпадъците?“. Проектът осигурява достъп до „компост зона“ разположена много близо и удобно до домовете на хората. Очакваният ефект е постепенно хората да си добавят нещо ново в ежедневието по един лесен и красив начин – ефективно разделно събиране на биоразградимите остатъци от кухнята и градината. Красив е начинът, защото кварталната компост зона е част от друг наш проект за облагородяването на лесопарк Княжевска гора, където ще засадим 400 лалета, 200 нарциси, 180 храста, дървета и още цветя. Трудът е от местната общност и доброволци, които ще се присъединят към нас през септември и октомври.

Виждала съм в Швеция специално изградени къщички за компостиране с компост машина. Изглеждат толкова добре направени, лесни за използване. Ние работим за развитието на такова самосъзнание у хората, в нашия квартал, с което да се подготвим за следващия етап на проекта – прилагане на нашия опит и изграждане на капацитет в общността и в други квартали на София и в страната, и за участие в законодателните процеси. Голяма радост ми донесе информацията от юни тази година, че кметът на Ню Йорк има нова цел да развива кварталното компостиране и да въвлече нюйоркчани в отговорност към това. С нашия проект излиза, че ние работим отдолу-нагоре и София може да стане пример в това отношение. Ще инициираме срещи със Столична община за реализиране на партньорство с нашата Асоциация за устойчиви практики „Нашият квартал“.

Горичка: Какво можем да си посадим в остарелите гуми? Зеленчукова градина?

Ирена: Напоследък виждам, че е доста популярна идеята за рециклирането на гумите в зеленчукова градина. Сега ми хрумва идеята, че остарелите гуми можем да ги превърнем и в цветни островчета, на които можем да спираме погледите си и да поемем малко красота за нашия ден. Защо не и в островчета за билки и подправки. Звучи вкусно. Ще го пробваме в квартала.

Горичка: Разкажи ни за княжевския проект за по-добър живот на вашата организация?

Нашата Асоциация за устойчиви практики спечели проект по програма „Зелена София“ за облагородяване на  зелените площи част от лесопарк „Княжевска гора“. В него с труда на кварталната общност и доброволци ще правим „Река на цветята“ и „Цветни островчета“. Ще засадим 400 лалета, 200 нарциси, много храсти и дървета. Ще изградим 2 зони за социално общуване и детски горски кът, защото децата тук си нямат нищо наблизо. Компост зоната има много специално място в проекта, защото в нея ще компостираме зелените остатъци от поддръжката на лесопарка и от биоразградимите и градинските остатъци от домовете на живущите наблизо. Компостирането е най-директният и лесен начин за опазване на природата, на мястото, където всеки живее. Този проект е и първа стъпка към усилията ни да премахнем сметището в част от дерето на парка, което от години страда от болестта „депониране“ причинена от човека. Напролет очакваме кварталът ни да разцъфти и да потече реката на цветята, островчетата, и хората в квартала да заживеем заедно в хармония с природата. Добрите неща ни правят добри.

с какво се бори Асоциацията – квартално сметище в Княжево

с какво се бори Асоциацията – квартално сметище в Княжево

Борим се за първото място в конкурса на ЕК „Свят който харесваш, с климат който харесваш“, за да си помогнем с наградата билборд кампания в София, за да разберат повече хора за нашия проект и за възможността устойчиво да използваме природните ресурси и да оставим на децата си един по-здрав климат.

Подкрепете “Храна за Земята – добро за всички”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване