09/13/13 04:23
(http://www.kldn.net/)

Няколко съвета за по-добри снимки на улицата

Възрастна жена

Аз снимам хора. За мен снимката без човек в нея почти винаги е безинтересна, липсва история. Супер изблизаните и шаренки пейзажи, на които се вижда “къщичка”, “църквичка”, “поленце”,”залезче”, но липсва “човече” ги наричам пощенски картички и прелиствам през тях.

Та, аз снимам хора. Ето няколко съвета как да снимаме хора на улицата и да ни се получава по-интересно:

1. Гледайте да не ви забележат
Висшия пилотаж е да снимате без да вдигате фото-апарата. Провесете го през рамо и поставете ръката си върху него, това винаги успокоява хората около вас. Поставете му широкоъгълен обектив и започнете да се учите да насочвате обектива към хора и да снимате докато апарата ви е на рамото или ви виси през врата. Така се правят снимки, като горната;

2. Питайте
Ако има нещо интересно, но не можете да го заснемете според инструкцията в точка 1, то питайте човека. Потърсете очен контакт, усмихнете се и вдигнете апарата (за да покажете, че искате да го/я снимате). Радко са ми отказвали;

3. Много по-важно да уловите момента, отколкото да имаш перфектната експозиция, светлина, цветове и дори композиция
Уловения интересен момент ще направи снимката, затова мислете за него, а не кой би бил най-хубавия ъгъл или правилната светлина. По-добре технически неизпипана снимка, но улавяща нещо забележително, отколкото перфектна, но скучна снимка;

4. Не приличайте на фотограф
Изберете си фото-чанта, която да прилича на най-обикновена така (може и раница). Използвайте възможно най-малките обективи и се старайте да не изглеждате като “професионалист“. Хората се отпускат ако около тях някой си щрака, а не ходи със 70-200 и запаметява всяка тяхна пора.

5. Движете се леко
Едно тяло, един обектив, удобни дрехи и  добри обувки. Не мъкнете всичките си обективи, нито сте физически подготвени, нито имате нуждата от всички тези неща. В града снимам с 11-16 или дори с 18-55 (обожавам “китовия” обектив на Nikon. Освен че прави супер снимки той допринася да не приличам на професионалист).

6. И най-вече разказвайте истории
Уличния фотограф не се разхожда с фотоапрат, той постоянно търси. Той е хипер-чувствителен за събитията около него и променящата се среда. Ако не сте чувствителни към околната среда, то вие сте туристи, а туристите правят пощенски картички.

Публикувана на 09/13/13 04:23 http://www.kldn.net/?p=1963
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване