09/18/13 10:52
(http://www.bivol.bg)

Има ли сирийски сметки в руската банка ВТБ и бил ли е Делян Пеевски в Сирия?

Американски сенатори поискаха от администрацията на президента Обама да наложи санкции на руски банки, помагали на режима на Башар Асад. Според агенция "Риа Новости" в писмо на сенаторите до американския министър на финансите Джейкъб Лю се казва, че „Според многобройни съобщения, такива руски банки като ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк правят бизнес с властите в Дамаск и по този начин нарушават санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз и ООН на властите в Дамаск". Писмото е подписано от сенаторите-демократи Ричард Блументал и Джин Шахин, а също така и републиканците Джон Корнин и Кели Айът.

Последва опровержение от прес-службата на банка ВТБ, цитирано от руската служба на BBC"Заявлението на четирима американски сенатори е разпространение на абсолютно недостоверна информация. В групата ВТБ няма сметки на ръководството на Сирия. Ние оценяваме думите на сенаторите като провокационен опит да въведат в заблуждение американското общество"

Преди година, на 19 септември 2012, Биволъ публикува разследването си озаглавено МИЛИАРДИТЕ НА АСАД - ДЕПОЗИРАНИ ПРИ РУСКИЯ ПАРТНЬОР НА КТБ. За пръв път беше огласена изтекла кореспонденция между официални лица от Сирийската централна банка и ВТБ, в която се твърди, че Сирийската централна банка има депозит от 2 млрд. евро във ВТБ и възнамерява да го увеличи.

=======

ATTN: Mr. Sergey Avakov Managing Director Financial Institutions JSC VTB Bank 
 
Dear Mr. Avakov,

In reply to your message dated 26.10.2011 please be informed that following your good bank's proposals, which we have received previously, we have raised the total amount of deposits up to more than EUR 2 bln. Please note that the matter of extending the terms of the Central Bank of Syria existing deposits at the moment remains under consideration. We shall inform you accordingly when any decision in this regard is taken.

Meanwhile, we kindly ask you to open an account in Russian rubles in the name of our bank or provide us with your instructions on the actions that we should take in order to open such an account.

We remain in anticipation of your reply and look forward to expanding our fruitful cooperation.

На вниманието на: г-н Сергей Аваков, Управляващ директор Финансови институции към банка VTB АД
·

Уважаеми г-н Аваков,
·
В отговор на вашето съобщение от 26/10/2011 ви уведомяваме, че след като разгледахме добрите предложения на вашата банка, които получихме по-рано, ние увеличихме общата сума на депозитите до повече от 2 млрд. евро. Моля, имайте предвид, че въпросът за удължаване на сроковете за съществуващите депозити на Централната банка на Сирия в момента все още се обсъжда. Ще ви информираме, когато стигнем до някакво решение по него.

В същото време молим да отворите сметка в руски рубли на името на нашата банка или да ни предоставите инструкции за действията, които трябва да предприемем, за да отворим такава сметка.
·

Очакваме вашия отговор с нетърпение и надежда за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество.

=======

Биволъ се свърза по телефона със Сергей Аваков от ВТБ. Той не отрече автентичността на кореспонденцията, но отказа да отговаря на въпроси и насочи към пресслужбата на банката. Писмените въпроси изпратени на пресслужбата останаха без отговор.

В разследването Биволъ припомни и публикациите свързани с тази тема във Financial Times, The Wall Street Journal, както и думите на руския външен министър Лавров казани във Владивосток на 10 септември 2012. След среща с Хилари Клинтън Лавров каза, че санкциите, наложени на Сирия от САЩ и Русия вредят на руския бизнес. Той посочи, че руските банки са особено засегнати.

ВТБ, партньор на българска банка "гнила ябълка"

Руската банка ВТБ има подразделение за инвестиционно банкиране VTB Capital (ВТБ Капитал) с офиси в много европейски страни. През май 2012 г., VTB Capital откри клон в Ню Йорк. Руската държава притежава 75.5% от компанията. Дъщерното дружество на VTB Capital в България се оглавява от бившия финансов министър Милен Велчев.

В края на октомври 2011 г. VTB Capital придоби срещу 100 млн евро 79,83% от акциите на Булгартабак. Според коментари и публикации в медиите, зад тази приватизационна сделка всъщност стои Корпоративна търговска банка. От имейла изпратен от сирийската банка до Аваков става ясно, че по това време депозитът от 2 млрд. евро, цитиран в писмото до Аваков, вече е бил факт.

Потърсен по телефона с въпрос относно произхода на парите за сделката с Vivacom, Велчев отказа всякакви коментари и препрати към пресофиса на VTB.

Впоследствие ВТБ и КТБ купиха и телекомуникационния оператор, Vivacom който наследи инфраструктурата на бившия български държавен телеком БТК и през неговата оптична мрежа преминава най-големият телефонен и интернет трафик. Интересът на КТБ към телекомуникационния сектор не е нов. Собственикът на банката Цветан Василев чрез свои фирми придоби мрежата за цифровизация на ефира.

Цветан Василев е известен още и като финансист на българската медийна империя на Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, които притежават голям брой проправителствени вестници и телевизионни канали. Показателно е, че през юни 2012 г., в разгара на сирийския конфликт, свръзваната с КТБ телевизия TV7 излъчи репортажи от Дамаск, които според журналиста Иво Инджев, дългогодишен кореспондент в Близкия изток, директно обслужват пропагандата на сирийския режим на Башар ал Асад.

В секретна дипломатическа грама, изпратена до Вашингтон през декември 2006 г. от бившия американски посланик в София Джон Байърли, която изтече в Уикилийкс, КТБ, заедно със седем други български банки, е описана като „гнила ябълка", чиито практики „включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми".

„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.", пише посланик Байърли. (пълен текст на доклада на български и на английски).

 

Million-Dollar question: Ходил ли е Делян Пеевски в Сирия?

Преди година отчетливо формулирахме притесненията за произхода на средствата на ВТБ, инвестирани в България. Позовахме се на ограничителните мерки наложени на Сирия от страните от ЕС, които са в сила от 24-ти април 2012 г., "активите на Сирийската централна банка в рамките на ЕС са замразени и е забранено да се предоставят финансови средства или икономически ресурси."Изпратихме въпроси за произхода на парите на ВТБ до ДАНС, до Прокуратурата и до Европейската комисия. Отговор не се получи от нито една институция.

Днес отново задаваме тези въпроси, но добавяме още един въпрос, който може да хвърли светлина върху ред сенчести зависимости:

Посещавал ли е Делян Пеевски Сирия през последните години и колко пъти?

Въпрос, който е съвсем пряко свързан с наличието, или не, на сирийски сметки във ВТБ. Ако не в българските медии и служби, то в американското посолство някой може да обърне внимание на този съвсем не случаен въпрос и да провери полетите към Сирия.

English version here

Публикувана на 09/18/13 10:52 https://www.bivol.bg/vtb-ktb-peevski-syria.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване