09/26/13 17:17
(http://www.bivol.bg)

Министерството на транспорта крие резултата от проверката на сървъра с FinSpy

Capture_2013-09-26_a_17.23.46

Три седмици след разкритието на Wikileaks, че българското правителство е клиент на фирмата Dreamlab за агресивния шпионски софтуер FinSpy, няма отговор от институциите кой го е закупил и за какво го е използвал.

Информацията от Wikileaks потвърди публикацията на компютърната лаборатория Citizen Lab, която в началото на месец май откри в България контролен сървър на FinSpy.използващ IP адрес на бившето МДААР. На 15 юни Министър Папазов призна, че „Щетите могат да бъдат огромни, но специалистите при нас твърдят, че не е възможно да има такава програма, качена на наш компютър". Министърът назначи проверка по случая.

Биволъ поиска от Министерството на транспорта информация за резултатите от проверката и вместо отговор получи мъгляво разяснение, че МТИТС не е купувало шпионските програми FinSpy и FinFisher. От отговора не става ясно нито какво точно е проверявано, нито дали е намерена такава програма на сървър на бившето Министерство на администрацията.

Не е ясно също защо ако "щетите могат да бъдат огромни", с проверката не се зае и прокуратурата. Самото наличието на такъв сървър предполага компютърни престъпления. Ако не е изрично разрешено за целите на правоохраняването, умишленото инфектиране с вирус на чужд компютър се наказва по чл. 319 от Наказателния кодекс.

Публикуваните до момента документи показват недвусмислено, че българските институции лъжат и, че някоя от тях е закупила и използвала срещу собствените си граждани агресивен шпионски софтуер от фирми, посочени от "Репортери без граници" като "Врагове на интернет". Това поставя България редом до диктаторски страни като Иран, Туркменистан, Азърбейджан и други страни от третия свят, клиенти на фирмите за масово следене на интернет комуникациите.

Биволъ отправи запитвания дали България е клиент за шпионски софтуер към фирмите Dreamlab, Gamma, Trovicor и към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, но отговори до момента няма.

Има обаче заплахи от съмнителен "представител" на фирмата, произвеждаща FinSpy

След публикацията на редакционния мейл на сайта се получиха двусмислени съобщения от лицето Светослав Бончев, който в профила си в професионалната мрежа LinkedIn и в страницата си в социалната мрежа Facebook се представя като търговски агент на Dreamlab, Trovicor и други фирми свързани с шпионската индустрия. За да потвърдим, че става въпрос за едно и също лице изпратихме запитване на профила на Станислав Бончев във Facebook и получихме потвърждение, че именно той пише на редакционния ни мейл, а не някой узурпатор на идентичността му.

"Вече много хора ми се обадиха да ме питат какво става, как може да публикувате това и от къде имате тази информация за FinSpy, тъй като няма становища от назначената експертиза или показания, доколкото знам. Още повече няма и никакви доказателства по случая и затова считам че това са само лъжи... Считам че ще излезете разумни хора и ще се държите надалеч от тази тема, тъй като не знаете в какво се забърквате, а ми се струва че сте добри момчета, имаме много общи познати, и ще ми е тъжно ако нещо ви се случи." - написа Бончев на 5 септември.

Бончев обаче не отговори на многократните запитвания на Биволъ за доказателство, че наистина е акредитиран представител на Gamma, Vupen и Dreamlab в България. Няма отговор и от самите фирми дали имат такъв сътрудник. По-подробно проучване на Биволъ установи, че макар и небезизвестен в IT средите, Бончев не се явява "благонадежден източник".

Биволъ писа за Станислав Бончев няколко дни преди парламентарните избори през месец май, по повод на скандала с незаконните подслушвания. Тогава се установи, че чичото на Бончев е собственик на печатницата в Костинброд "Мултипринт", където няколко дни по-късно прокуратурата откри голямо количество бюлетини над обществената поръчка. Бащата на Бончев - Красимир пък е собственик на печатницата "Поликарт", която печата секретни папки и пликове за МВР.

Дали Бончев реално е свързан с шпионски фирми и с хора, които могат да навредят на Биволъ? Засега е сигурно единствено, че той има голямо желание да принадлежи към службите. Срещу него се води досъдебно производство, защото е използвал фалшива карта на ДАНС, с която се опитал да "респектира" свои познати. От информация на прокуратурата се разбира, че на Бончев не му се търси отговорност за изготвянето на фалшивата карта, а само за нейното използване.

Обновено на 03.10.2013

След публикацията на английската версия на статията в редакцията се получи следното становище от директора на VUPEN Шауки Бекрар: "Не познаваме никакъв Бончев, това лице НЕ е акредитиран представител на VUPEN и ние нямаме никакъв представител в България. Този профил е фалшив и ние се обърнахме към LinkedIn да го отстрани възможно най-бързо (We do NOT know any Bonchev, this person is NOT an accredited representative of VUPEN, and we do NOT have any other representative in Bulgaria. This profile is fake and we have now contacted LinkedIn to remove it asap)"

Capture_2013-09-26_a_23.19.07

Capture_2013-09-26_a_23.05.52

Capture_2013-10-03_a_10.21.01

Публикувана на 09/26/13 17:17 https://www.bivol.bg/finspy-bulgaria-mtitc.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване