09/30/13 08:37
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: НИТО МИ Е ТЪЖНО, НИТО МИ Е СМЕШНО

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Българското общество като цяло и българския политически живот в частност вече се докараха до там, че напоследък нито ми е тъжно, нито ми е смешно.

Но и още не ми е безразлично, защото съм сигурен, че качеството на индивидуалния ми живот продължава да зависи от количеството на околната глупост. И човек трябва да е пълен идиот, за да не осъзнава това.

- Ти си пълен идиот! – викат ми приятелите в Пловдив, потупват ме окуражително по гърба и ми правят място да седна при тях на кафенето под смокинята. – Загрижил си се за маловажното, а пропускаш важното – укоряват ме.

След което кротко ми обръщат внимание върху спокойствието, което ни обгръща и свежестта на въздуха, който дишаме; върху вкуса на истинското кафе вътре в теб и цветовете на падащи листа около теб; върху някои прекрасни особености във формата и съдържанието на стройните крака, с които кръшни девойки се разхождат напред-назад пред очите ни, докато потропват с тънки токчета.

Такива ми ти чудесни Вселени.

А аз какво – чета заглавия и ги премислям.

Борисов бил казал, че БСП е в ролята на дама, а Орешарски пък играе пощальон. Колко пъти звъни пощальонът в този случай не се съобщава, май не звъни, защото има ключ и направо си влиза в будоара на дамата – а какво прави там вече наистина не се съобщава, `щото си е пълна тайна. Нито се съобщава дали той – дамата или дамата – него. Добре, че е съседното заглавие, та да се схване правилно ролята на този точно наш премиер в българската уж-политика. Заглавието гласи – разкриха необичайния произход на една странна мумия. Ето, викам си, хората там някъде вече са го разкрили, а ние тук още се мотаме.

Шефът на Парламента Михаил Миков е голям шегаджия. И се шегува съвсем сериозно, точно като човек, който страда от пълна липса на чувство за хумор. Така де, като човек, който сам по себе си изобщо не страда от тази липса, въпреки че всички околни страдат от нея. Последният му принос в историята на шегобийството е откритието, че народът ни иска не предсрочни избори, а смяна на политиката „Дянков”.

Може и аз да съм сляп, граждани, но нито веднъж по време на протеста, продължаващ вече повече от сто дни, не видях лозунг, с който да се иска каквото и да било, свързано с Дянков. През цялото време обаче се искаше оставка на правителството Орешарски и предсрочни избори. Ама сигурно аз съм сляп. Може би и глух. Е, утехата е поне, че луд не съм, макар че Миков очевидно ме мисли за такъв.

Но няма да му казвам аз пък за какъв го мисля него.

Сред подобна гмеж изобщо няма да обръщам внимание на Миколайката Бареков, дето се пъчи и вика, че той свалил Борисов от власт. Чак пък да го е свалил…..

Виж, че помогна, помогна. Кахър ми е обаче дали му платиха достатъчно за помощта. Май не са, `щото чувам, че иска да прави партия. Явно след многократни  опити най-после е разбрал, че в нашата нещастна професия истински големи пари няма, поне не толкова големи, колкото в политиката. От друга страна обаче, доколкото схващам, иска да прави партия, но пак да си остане журналист. Не слушайте злите езици, които ще ви кажат, че това е непочтено, непрофесионално поведение и прочие.

Истината е, че то си е постъпка отвсякъде умна. По този начин Гела и Мара, които досега съществуваха всяка сама за себе си сред богатата душевност на Миколайката и на моменти го разсейваха от пътя му към търсене на истината, най-после ще се съберат изцяло на едно място. Ако дочакаме към тях изотнякъде да се присъедини и вътрешната му Камшик Тодора, вече няма да има съмнение, че това е политикът на бъдещето, който никога няма да ни излъже, предаде, окраде, няма да е тъп, продажен, манипулативен…..

Изобщо – близко сме. По-близко от това не можем и да бъдем.

Виждате ли какви хора ви отглеждаме в Пловдив, а? Ако още не виждате, значи сте слепи. Но независимо от слепотата – предстои ви да видите, със сигурност.

Едва 39 процента от българите владеят поне един чужд език – пишат колеги, като цитират проучване на Евростат. За сведение, средният този процент в Европа – има се предвид очевидно Европа извън България – бил 66.

Но това го отбелязвам само за сведение. Всъщност идеята ми е да направя бърз анализ на нашите 39 процента. При 7 милиона българи, това означава 2.8 милиона, които знаят не само българския. От тях 1 милион владеят турски, а около 600 хиляди – ромски. Колко точно ги владеят е друг въпрос, но очевидно и съвсем малко да е, като добавят и съвсем малко български – оправят се доста добре навсякъде по света.

Останалите милион и двеста хиляди се делим на два вида – такива, които владеем руски и такива, които не го владеем.

Забележителното в случая е, че повечето хора от първата категория спадат и към втората.

Още по-забележителното е, че руският изобщо не ни трябва – нали си давате сметка колцина от нас обичат да четат Достоевски в оригинал. И ясно е също, че ако изпаднем в личен контакт с някакви случайни руснаци, винаги по инстинкт ще разберем какво искат да ни кажат с тяхното „спасиба”, когато ги упътим в грешната посока. А ако пък изпаднем в личен контакт с някакви случайни рускини…..Но да не прекаляваме с езиците.

Извинявайте за последното, де, но все още не съм сигурен дали аз погрешно се изразих или вие погрешно ме разбрахте.

- Не сте никакви демократи – викам на приятелите, с които продължаваме да си пием кафето. Само че вече сме се преместили в другото кафене, където го сервират под асмата.

Поводът е, че още преди дни, щом чуха за предстоящото посещение на Волен с цялата му парламентарна група в Брюксел, зевзеците пловдивски вкупом прогнозираха, че там никой няма да ги приеме. Така и стана.

Но това не е никак демократична постъпка. Нали демокрацията е нещо, с което можем да си правим каквито си искаме, а то никога да не ни отвръща подобаващо, като ни тресне с нещо тежко по главата. Напротив, призвана е демокрацията само да ни осигурява все нови и нови възможности все повече и повече да си правим каквото си искаме с нея, докато я изпразним изцяло от смисъл и съдържание. Това е то истината.

А те в Брюксел какво – най-нагло да вземат да не приемат Волен. `Ми че той ще спре да е Волен и ще стане съвсем Неволен ако още един-два пъти така нагло му натрият носа разните брюкселски бюрократи, еврейски подлоги и слуги на световната конспирация, чиято единствена цел в живота очевидно е да разграбват България като и отпускат съвсем малко милиарди от парите на собствените си данъкоплатци.

Ама-ха!

Но не само с брюкселските анти-демократи са се сдушили моите пловдивски приятели, а и с онези откровени антируски слоеве в България, които прогнозират, че умишлено ще загубим арбитража за „Белене”.

- То вече се видя подготовката от наша страна, казаха го на практика в прав текст и другарят Станишев, и другарят Орешарски – настояват кафепийците около мен.

- Те го казват от русофилство, а вие от русофобство – опитвам се да ги убедя.

Но когато ме питат с какво първото е по-добро от второто, сещам се само за изключително моралния аргумент, че – доказано през последните над сто години – с практикуване на русофилство в България се изкарват много по-добри пари, отколкото с практикуването на каквото и да било друго.

Е, га ти аргумента – но за по-приличен не се сещам.

А в истинския свят не е нужно да ти пука от или за Русия, дори не е нужно изобщо да знаеш дали тя съществува или не. Можеш да си бъдеш обикновена филипинка, която изкарва достатъчно пари като просто печели титлата мис Свят, докато с красиви нозе потропва на тънки токчета върху сцената на живота, построена насред остров Бали.

Честно, нито ми е тъжно вече, нито ми е смешно.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване