10/04/13 06:41
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЗАТЪНАЛИ ДО ШИЯ В НАРОДНАТА ЛЮБОВ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български:

http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Сто дни управлява кабинетът Орешарски до първия вот на недоверие, отхвърлен вече от БСП, ДСП и Атака. Тази нова коалиция продължава да укрепва във властта, въпреки че според последно социологическо проучване 76 на сто от българите са за провеждане на предсрочни избори. Темата коментираме с Пламен Асенов.

- Пламен, не е ли прекалено рано за вот на недоверие? Правителството едва започна работа и не е реалистично на този етап да се оцени успешно ли е то или се проваля?

- Да, Фили, но ако говорим за нормална работа на нормално правителство в нормална страна. За съжаление, тук нито едно от тези условия не е изпълнено. Само ще скицирам някои аргументи. Първо, кабинетът Орешарски не работи нормално, защото повече от сто дни българи протестират срещу него на улицата. Те са там още от втората седмица и точно това бе първият истински вот на недоверие. Второ, самото правителство не е нормално, то дойде на власт след най-манипулираната в целия преход предизборна кампания и се крепи от мнозинство, което включва псевдо-социалистическа, етно-либерална и национал-социалистическа партия – комбинация, която изправя косите на всеки нормален политолог. Трето, България не е нормална страна, включително защото сега, при това управление, изглежда готова да направи най-глупавия цивилизационен избор в света, като политически и икономически максимално се отдалечи от богатото си европейско семейство и се върне максимално в деспотичната и мизерна руска орбита. Оттук нататък какво повече да кажа, Фили, освен класическия израз, че в подобна ситуация когато и да бъде поискан вот на недоверие, винаги е късно. А ако питаш за съвсем частното ми мнение, смятам, че дори не трябваше да се стига до вот, че ГЕРБ изобщо не трябваше да се връщат в Парламента, след като веднъж заявиха, че излизат от него и се борят за оставка на правителството и предсрочни избори. Да се търси оправяне на нещата отвътре рядко е добра идея, а в този случай е възможно най-лошата, тъй като с връщането си в Парламента опозицията подпомогна стабилизацията на управляващите, започнала покрай лятното отслабване на уличните протести.

- Искаш да кажеш, Пламен, че без значение дали правителството работи добре или зле, вотът на недоверие е изцяло политически? И че, без значение дали работи добре или зле, защитата му също е чисто политическа, но с обратен знак?

- А ти май искаш да повярваме, Фили, че кабинетът Орешарски, след като направи поредица незабравими и непростими гафове още отначало, сега изведнъж се превърна в ангел небесен, тоест, в онова експертно, умно и делово правителство, за което беше предварително представян от социалистическата пропаганда. Какво да ти кажа, на всички ни се иска не просто да повярваме в това, а то и действително да стане, но нямаме този късмет. Това по отношение на първия ти въпрос. Що се отнася до втория, ще кажа само, че редът е обратен – управляващата коалиция и кабинетът Орешарски бяха създадени като плод на силни реваншистки политически амбиции, както и на външно влияние, свързано с геополитическите интереси на Русия, а после хората в България усетиха какво става и започнаха да се противопоставят, засега без успех. Така че, Фили, това е може би една от онези битки, в които почти всичко е позволено, защото на карта е заложено не друго, а демократичното развитие на страната, което всъщност означава – нейното развитие изобщо.

- Осъзнава ли се това добре от хората в България?

- Мисля, че се осъзнава все по-ясно, Фили, особено през последния месец. Малко е странно, дори парадоксално изглежда, като си дадем сметка за какви взаимно свързани процеси и ефекти от тях става дума. Например в разгара на уличните протести срещу кабинета Орешарски някъде малко над петдесет на сто от българите декларираха, че искат нови предсрочни избори. Последва периодът на летните отпуски, отслабването на протестите, връщането на ГЕРБ в Парламента, като цяло – едно видимо успокояване на ситуацията. То бе съпроводено – и продължава да е съпроводено – с видимо закрепване във властта на това управление. Но в същото време сега цели 76 на сто от анкетираните граждани, както се вижда от последното проучване на агенция Алфа Рисърч, твърдят, че искат предсрочни избори до края на тази година или, в най-лошия случай, заедно с изборите за европейски парламент към средата на следващата.

- Добре, Пламен, но този ефект, постигнат с по-мек подход, не противоречи ли на твоето мнение, че утихването на уличните протести и връщането на ГЕРБ в Парламента са неправилни стъпки, защото подпомагат закрепването на управляващите във властта?

- Ще преброим пилците напролет, Фили. Да, наистина, с течение на времето явно все повече хора, като съпоставят думите с делата, все по-добре виждат гафовете, които прави управлението и започват да искат то да си ходи. Само че все по-малко от тях го искат достатъчно силно, за да превърнат желанието си в действие, тоест, количеството противници на правителството не означава по-добро качество на армията срещу него. А да не забравяме, Фили, че социалистите, независимо от цялата си иначе некадърност,  винаги са показвали едно важно умение – да манипулират българското общество и така до голяма степен да постигат политическите си цели. В този случай – колкото повече се отлагат предсрочните избори, толкова по-ефективно управляващите ще прилагат манипулативните си умения и съпротивата срещу тях, дори да достигне сто процента в ширина, ще е все по-близо до нулата като дълбочина и сила. Разбира се, Фили, това са логически конструкции на един песимист, те винаги могат да бъдат опровергани от живота. За съжаление, поне тук, в България, това твърде рядко се случва.

- Пламен, какви са другите интересни резултати от проучването на Алфа Рисърч. Какъв е отговорът например на прочутия въпрос кой ще е победител, ако изборите бяха днес?

- Отговорът е – все още води БСП с малка преднина пред ГЕРБ, като очертаният тренд на социалистите е надолу, а на ГЕРБ – нагоре. Това значи, че за самите управляващи е по-добре да бяха направили изборите вчера, отколкото утре, когато ще са затънали до шията  в народната любов. Друг важен резултат е, че за първи път се появява по-ясен и категоричен вот за новосформирания Реформаторски блок, който е с претенции да бъде дясна конструкция. Дали тази тенденция за нарастване на подкрепата за блока ще се запази, все още не може да се каже, тъй като неяснотите са прекалено много. При едни предсрочни избори обаче влизането на Реформаторския блок в Парламента би било добра новина. Така ще има кой да партнира на ГЕРБ в бъдещото управление, а заедно с това – да изпълнява функцията на сдържащ фактор за своеволията и лошите решения, които видяхме в предишния мандат на Бойко Борисов и които донякъде доведоха до сегашното тежко политическо положение в страната.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване