10/11/13 11:23
(http://www.bivol.bg)

Мама Кръстева плаща 12 800 лв. наем за офиса на Делян Пеевски, българския Цукърбърг

peevski-vestnici

Тодор Батков - агент на ДС Тара, Валери Запрянов, Тошо Тошев - явочник Бор, Светлана Шаренкова, Петьо Блъсков и Делян Пеевски на основаването на Български медиен съюз през пролетта на 2012 г. Снимка: Дневник, Колаж: Facebook

Делян Пеевски все още се явява председател на сдружение "Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания". Към този момент това е единственият видим пост на "българският Цукърбърг" извън неговите държавни и изборни длъжности. Сдружението е създадено на 15 февруари 2010 г. и вписано на следващия ден в  Cофийски градски съд (ф.д. 98/2010), сочи регистърът Дакси. В декларацията за конфликт на интереси на Пеевски, подадена на 20 март 2013 след възстановяването му като следовател той твърди, че на 25 февруари е подал заявление за напускане на съюза. До този момент обаче такава промяна не е вписана.

В същата декларация Пеевски твърди, че на пуска и Управителния съвет на друг медиен съюз, който "българският Цукърбърг" лично удостои с присъствието си през май 2012 г. Това е сдружението "Български медиен съюз" (снимката по-горе е от учредяването). От 2 август т.г. Пеевски не фигурира в неговия управителен съвет, макар че името му още краси страницата на сдружението.

В УС на "Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания" фигурират още няколко вестникари: издателят на Уикенд Мартин Радославов, Николай Томов от великотърновския вестник Борба и Галентин Влахов от Черноморски фар. Всички тези издания принадлежат на медийната група на майката на Пеевски - Ирен Кръстева. Самият Пеевски не притежава нито една медия по документи.

Фантомен съюз - реален офис за нейното дете...

Не е ясно каква дейност развива въпросният съюз на вестникарите. От създаването на това сдружение то не е излязло нито веднъж с публична позиция, декларация или становище. Съюзът на вестникарите не е вписан в регистъра на неправителствените организации на Министерството на правосъдието и съответно финансовите му отчети му не са публични. Дали Делян Пеевски е получавал заплата като председател на сдружението и каква е била тя е пълна мистерия. Това не се изяснява и от декларациите му за имотно състояние, проучени подробно от сайта Noresharski.com

Сдружението обаче поддържа скъп офис в спретната къщурка на тихата улица Бачо Киро 23, на 5 мин. пеша от площад "Независимост". Скромната табела, известяваща за съществуването на съюза на вестникарите се мъдри на охранителната будка с тъмни стъкла под прицелния поглед на няколко охранителни камери. При пристигането и тръгването на председателя, улицата бива блокирана от колите на охраната, а той бързо се шмугва зад желязната врата - твърдят очевидци от околните търговски обекти. Именно тук, в добре защитения и наблюдаван периметър, се провеждат спявки и оперативки на издателите от групировката на Кръстева и присъдружните "приятелски" медии от "Български медиен съюз".

Capture_2013-10-11_a_19.59.23

За луксозния офис на "българския Цукърбърг" плаща фирмата "Нова Българска Медийна Група", която е еднолично притежание на майката на Пеевски - Ирен Кръстева. Договорът за наем, вписан през юни 2010 г. е за пет години, показа проучване на Биволъ.

От фирмата наемодател потвърдиха за Биволъ, че имат договор с "Нова Българска Медийна Група", но отказаха да съобщят точната цена на месечния наем, позовавайки се на търговска тайна. Уточниха, че плащанията на вестникарите до момента са напълно изрядни.

От документите в Агенцията по вписванията обаче личи, че за вписването е заплатена такса от 762,8 лева, което е един промил от материалния интерес. С други думи, Ирен Кръстева плаща 768 000 лв. наем за 60 месеца или 12 800 лв. на месец. Тази месечна сума, която надвишава годишната издръжка на нашия скромен сайт, впрочем отговаря на пазарните цени за наем на подобен имот в идеалния център.

Capture_2013-10-11_a_16.21.07

Медийната група на Ирен Кръстева не от вчера демонстрира финансова мощ, като придобива и издава медии на чиста загуба. Както показаха разследвания на Медиапул и Биволъ, придобивките са финансирани със заеми от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. В тази банка е концентрирана значителна част от парите на държавните предприятия. В доклад за българските банки от 2006 г. на посланик Джон Байърли КТБ е посочена като една от банките гнили ябълки, които практикуват пране на пари на български и международни престъпни групировки и раздаване на необезпечени кредити на свързани лица.

Именно с такива кредити към свързани с КТБ фирми са извършени и медийните придобивки на Ирен Кръстева, документално показва разследването на Биволъ за началото на нейната медийна империя.

Еднотипната редакционна политика на въпросните медии: вестниците Монитор, Телеграф, Новинар, Всеки ден, Политика, Уикенд, Борба, Черноморски фар, Марица, Струма, телевизиите ТВ7 и News7 недвусмислено показва, че целта им не e да информират, а да създават медиен комфорт на властта и да бъдат използвани като бухалки срещу бизнес и политически опоненти на групировката Василев-Кръстева-Пеевски.

Публикувана на 10/11/13 11:23 https://www.bivol.bg/krusteva-peevski-ofis.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване