10/26/13 09:05
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Медея – майка ми

Не препоръчвам това представление, ако не си подготвен – въпреки песните, “Медея – майка ми” не е лека постановка. За сметка на това се фокусира върху полезни теми, а изцяло авторският текст засяга много познати въпроси.

Фабулата под текста е проста – в едно неназовано село се разбива самолет с мистериозен чужденец. С капките кръв от болничните банки в него се преливат спомени и изповеди, действието се развива почти насън, почти в кошмар. Под така поставената фабула изникват истински документални изповеди на изоставените деца, принудени да бягат от озверели родители, да изкарват с нечовешки усилия малко пари за храна, да проституират и да вършат мръсни услуги.

На моменти става страшно, направо ти се гади. Още по-лошо е, ако се замислиш, че това се случва наистина – всеки ден стотици хора преживяват същите истории. Точно това е и целта на постановката, както обясни авторът на текста Стефан Иванов – трябва да спрем да се правим, че такива истории не се случват, че деца в домове не са изнасилвани, че малолетни момичета не ороституират, че майки не изоставят децата си до кофи за боклук. Да, постановката не дава решение – такова обвинение чух от познат в интернет – но това не е и нейната цел. Решение, на първо време, е да почнем да говорим.

Що се отнася до актьорската игра, силно впечатление ми направиха Ивайло Драгиев и Бойко Кръстанов. Целият актьорски състав се справя много умело със своите задачи – монолозите са поднесени ударно и точно когато те залеят тъгата и мизерията, напрежението се разпуска от песни изпълнени със също толкова вдъхновение. При всички личи, че играят със съзнанието, че вършат нещо важно.

След края на всяко представление екипът кани зрителите на дискусия по свързани теми. При нас беше д-р Бояна Петкова от фондация Макове за Мери и си говорихме за перинаталната детска смърт. Разгледайте сайта и помогнете, ако можете.

___
снимки:
Театрална работилница Сфумато

Постът Театрално ревю: Медея – майка ми е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване