11/04/13 15:09
(http://psabev.blogspot.com/)

За списъка с “отровните” храни на Грийнпийс

Вече няколко пъти виждам във Фейсбук някакъв подобен статус, като интересните фрази ще удебеля:

Списък с 18 вредни за здравето хранителни продукта, които присъстват и на нашия пазар, бе разпространен от световната екоорганизация “Грийнпийс”. Повечето от тези продукти съдържат в себе си генно-модифицирани организми, които както вече се знае, увреждат човешкото ДНК и водят до много от най-страшните болести на века – рак, инфаркт, инсулт, Алцхаймер, диабет, съобщава zdrave.ws.
ГМО е попаднало в тях чрез добавки за оцветяване, овкусяване или опресняване. Някои от храните се произвеждат в България, но повечето се внасят от страни от ЕС, като им се поставят умишлено български етикети. В списъка са включени десертчетата Сникърс, Марс и Туикс, заради ГМО фъстъците, овкусителите и оцветителите. Там са и всички продукти на Нестле – шоколади, детски храни и напитки Нескуик. Всички продукти на “Кока-кола” и „Пепси-кола” също са в черния списък заради използването на глюкоза вместо захар. Тук са и чайовете Липтън, кетчупите, майонезите и сосовете на Хайнц, храните на Макдоналдс и напитката 7-Up.
Сред отровните храни са още супите Campbell, ориз и кетчуп Uncle Bens, шоколадът и какаото на Cadbury, десертите Ferrero, шоколадите, чипсът, кафето и детските храни на Kraft Foods и Unilever.

Естествено, хората разпространяват и не мислят, затова реших, че е добре да проверя и да драсна няколко реда… Какво се оказа?

greepeace_shopping_guideСписъкът всъщност е брошура, с доста повече от 18 храни. Брошурата можете да изтеглите от тук.

Както се сещате, на Грийнпийс им дреме за присъствието на нашия пазар… Хората са почнали яка кампания да се борят срещу Монсанто в САЩ (което одобрявам) и така целеустремени са натопили всички големи производители, за да изпъкнат малките (което твърдо не одобрявам).

Сега – някои уточнения: продуктите са разделени в три списъка: зелен, жълт и червен.

  • В зеления списък са компании, които са заявили, че ползват само органични храни.
  • В жълтия – такива, които имат генетично модифицирани съставки в храните и търсят да ги заменят с други.
  • В червения - такива, компании, които са потвърдили, че имат, такива, които не са потвърдили, че нямат ГМ съставки, както и такива, които не са отговорили… (демек, всички останали).

Не се посочва кой продукт защо е попаднал в червения списък. Ако дадена компания не е отговорила – бам! в червения списък; ако е отговорила с “да” – пак бам! в червения списък! ако каже “не сме правили подробни проучвания, щото купуваме десетки тонове” – пак бам! в червения списък…

greepeace_shopping_guide_page6В този така получил се грийнпийсомодифициран ошав от имена на компании виждаме практически всички големи марки, а в зеления списък – всички малки. Идеята ми звучи малко като онова налудничаво предложение на последното ни правителство да се затворят всички големи вериги през уикендите, за да се насърчи малкия бизнес…

Пак да кажа, че става въпрос за САЩ (щото се забравя) и в ЕС и особено в България знаете, че са длъжни да напишат на опаковката дали има ГМО съставки. Но преводачите не спират дотук. Няколко примера: за “кетчупите, майонезите и сосовете на Хайнц” – оказва се, че всъщност в червения списък е само бобът им. МакДоналдс (не, че са им супер полезни продуктите) не присъстват в нито един от трите списъка, но явно “преводачът” е решил, че е уместно да ги включи. Сосовете Uncle Ben’s са в списъка, но оризът – не е! А ако мислите, докато слагате статуси, ще се сетите, че глюкозата е основният транспортен механизъм на енергия в тялото (вливат я директно в кръвта в болниците), защото захарта се разпада почти веднага при попадането си в храносмилателната система на глюкоза и фруктоза… сигурно са имали предвид аспартама, но това е друга тема, както казахме, Грийнпийс не са писали кой продукт защо е в даден списък, така че тук го отдаваме на изблика на творчество на “преводача”.

Един абзац и за ГМО продуктите – все още има съмнения, че причиняват някои болести, но никой не е доказал категорично тяхната вреда. Не е доказана и полза (освен икономическа, разбира се), но ГМО не винаги е лошо нещо – например има ГМО тополи, които растат изключително бързо и така дават материал за хартия и спасяват много други не-ГМО дървета от изсичане… Естествено, когато не знаем какви са последствията, най-добре е да не ги ядем, но има разлика между нещо, за което има леки съмнения, че някоя от съставките му може да има нещо общо с ГМО и отрова…

Да обобщя – в крайна сметка, списъкът не е с “отровни храни”, а с (изкашлям се)… храни на големи фирми, някои от които не са казали какво има, ама можело евентуално и да съдържат ГМ съставки, за които не сме сигурни точно какво причиняват, но те фирмите, видите ли са в САЩ, но може и в ЕС да е същото, нищо, че изискванията, доставчиците и начинът на пакетиране и приготвяне са съвсем различни на двата континента… ама по-добре яжте от зеления списък…

greepeace_shopping_guide_drinksАлоооооооо, като ходите в мола на обяд съм сигурен, че си купувате сандвичи само от Arrowhead Mills и Echo Organics с голяма Soyaworld Rice Choice и Unibroue La Fin du Monde с тройка кебапчета от щастливи свине… нали?

Сериозно – яжте си спокойно и като можете си купувайте краставици и домати от баба Пена на пазара, защото, вервайте ми, са най-екологични – нищо, че не съм от Грийнпийс.

Благодаря за  вниманието, сега ще мога да пращам линк към това, което мисля на приятелите ми, които споделят това във Фейсбук от месеци.



Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Публикувана на 11/04/13 15:09 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/f-IuYfKjuXE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване