11/08/13 12:23
(http://ivo.bg/)

Депесарският шут

Преди 21 години Доган обясни кинжала си в гърба на коалиционния партньор СДС, който доведе на власт свързаната с Русия групировка “Мултигруп”, като “депесарски шут”. Клоунадата с елементи на жертвоприношение продължава…

Имам основания да смятам, че докато ни подхвърлят упорито версии за западна намеса в уличаването на Христо Бисеров, когото слуховете в медиите вече локализират в Италия, всъщност целта на маневрата е да се прикрие ръката на Москва. Бисеров може и да не се намира физически там, но долавям с антените на анализа как ни се надсмиват по неговия казус в духа на онзи скеч, в който обсебеният параноик непрекъснато се опитва да заблуди въображаемите шпиони, като повтаря високо „ в Русия съм, в Русия съм”!

В цялата воня се откроява силно мирисът на газ, а той не идва от САЩ. Донесе го без предварително предупреждение шефът на Газпром Алексей Милер,началникът на най-важния монопол в българската икономика. Изпуснатият газ от Москва предизвика в София истински потрес ( за да не кажа нещо друго, което мирише не точно на газ).

Боричканията за тлъстия руски кокал рязко радикализираха освирепелите кандидати на негласния кастинг за подизпълнители на „Южен поток”.

И като заваляха едни оставки и уволнения…

Забелязвате ли как публичното пространство, празно откъм доказателства, се изпълни с „осведомени източници”?

Ето най-новата порция от днес:

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов е бил освободен от поста си, съобщи bTV, позовавайки се на отлично осведомен източник.

Друг подобен източник беше осведомил кореспондента на „Труд” в Брюксел Веселин Желев за таен план на ГЕРБ и ДПС да свалят кабинета „Орешарски” и да направят правителство в рамките на този парламент. Уж нищо и никакъв слух в един личен блог, който се позоваваше ( коректно, каква рядкост!) и на анализа на моя милост за вероятност отстраняването на Бисеров да е цената за такова сближаване, а засегнатите страни цял ден се бориха да го опровергават с ентусиазъм, който е твърде подозрителен за политици, доказали дебелокожието си.

И днес, когато вече Бисеров не е просто в оставка, а в неизвестност като беглец, когото не преследват (защото полицията не го издирва), не се отричам от хипотезата си за тайно заиграване между ГЕРБ и ДПС. Нищо, че такова заиграване беше отречено с толкова преиграване от двете централи.

Тази хипотеза не се базира на слухове и осведомени източници, а на логични изводи от предходни събития, като сензационното ( дори и за гъвкавия Борисов) рязко омекване на ГЕРБ спрямо Пеевски и последвалото реванширане на медийния император по линия на медиите му.

Нещо повече, проявената от бившия вътрешен министър Цветанов осведоменост със задна дата за подозренията към Бисеров, както и твърденията от днес на винаги близката до властта журналистка Валерия Велева за давност от една година на тайна разработка на ДАНС по следите на Бисеров, говорят за спотаена позиция на бившите управляващи, които на практика и досега са пазели гърба на ДПС.

Какво ги е накарало да му забият ножа ( ако те са тези, които са решили да задействат замразеното по тяхно време разследване)?

Трябва да има много, много сериозна причина, за да похарчат този толкова дълбоко пазен в тайна силен коз. Ако се сетите за по-едър мотив от задаващите се поръчки за няколко милиарда евро, обадете ми се- не съм Русия.

Битката за усвояването на невижданите през последния четвърт век пари, струпани накуп в рамките на един проект, се превърна във война. В нея няма милост- има Милер, както вече писах.

От тази газова трънка изскочи не заек, а цял глиган, за когото научаваме вече, че имал огромни интереси в енергетиката.

Някой го е изпържил и той трябва да има доста солиден тиган, за да побере в него цял глиган, разоравал с години задния двор на българската икономика с обръчи от фирми.

Рецептата на така приготвеното ястие, което е прекалено голяма хапка за дребни хищници от балкански тип, определено е мечешка- включително като съмнителна услуга за политиците, които се лутат около тигана в почуда дали и как ще се окажат гарнитура на същата трапеза.

Смисълът в интригата е : разделяй порциите и владей!

Политическите субекти, които ни разиграват в момента, се делят на три основни категории: руски, като „Атака”, проруски, като БСП и ДПС и и зависими от руската пета колона, като ГЕРБ.

Чисто руски проект е фашизоидната „Атака”, създадена от руските специални служби в началото на века. Те най-напред временно се провалят, когато двама руски шпиони под дипломатическо прикритие са засечени от контраразузнаването да митарстват из България с цел създаването на проруска партия и биват принудени да напуснат България през март 2001 г. За което, както ми каза 10 години по-късно в интервю за книгата„Течна дружба” премиерът от онова време Иван Костов, руските служби мобилизират за отмъщение срещу него целия си ресурс на територията на България.

БСП и ДПС попадат в категорията на проруските и това е видно най-малкото от факта, че никога по никакъв повод не заемат позиция, която да подразни Кремъл.

БСП заслужава обаче малка историческа реплика в това отношение. Защото е наследница на партия, която при своето създаване и съзряване е била откровено русофобска, но след съветската шлифовка днес тя е проруска. От всички препратки към миналото на партията, сред които са известните остри обобщения на Димитър Благоев за руската политика срещу България ( с пълно отричане на руска освободителна мисия спрямо българите през 19-ти век), най-интересно днес звучи мнението на един от любимите стари вождове на партията Георги Кирков:

“Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”.

БСП обаче, заедно с ДПС, „Атака” и ГЕРБ направиха точно обратното на онова, което съветва Кирков преди век: участват в руската игра срещу Украйна. Те се полакомиха за каптирането на местните ручейчета от „Южен поток”, чиято основна стратегическа цел, прокламирана открито от Кремъл, е да заобиколи Украйна, да я накаже и ако може- да я постави на колене в предверието на ЕС, за където тя се е запътила въпреки всички опити на Русия да я препъне.”Южен поток” а антиукраинска тояга, накичена с моркови като за продажни българи.

За да видите тази стърчаща като нефтена сонда част от картината не е необходимо да имате „осведомени източници” в ДАНС или в друг миманс. Достатъчно е да сте осведомени лично от многобройните публикации по темата, достъпни в интернет.

Разпространителите на слухове обаче се надяват да грабнат вниманието на неосведомените и за пореден път да го употребят за свои цели.

Не че е невъзможно ЦРУ, САЩ, западните „партньорски служби” да имат нещо общо с проследяването на Бисеров, но начинът, по който разиграха пасианса с осигуряването на коридор за бягство за разобличения от западните служби (?) бос навежда на друга мисъл. Тя няма как да бъде проверена с доказателства, споделени публично от мълчаливите по закон Божи служби- в чужбина те като правило наистина са тайни, а не явни инструменти в ръцете на кукловоди, като у нас. На което интригантите разчитат тук, за да прокарат своите версии.

Порциите, включително с отровните заблуди, ги раздават в България онези, които жонглират със собствените си политически създания и сами решават кога да изпуснат на манежа някое от тях, за да отвлекат вниманието на прехласнатата публика от ставащото зад кулисите, където режисьорите на шоуто се подсмихват : „в Русия съм, в Русия съм”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване