11/09/13 06:53
(http://ivo.bg/)

Вигенин се оправдава в Киев- мисия невъзможна

Но очевидния факт, че днешните управляващи, продължавайки линията на ГЕРБ, заиграха руския казачок срещу украинския гопак, външният ни министър Вигенин се опитва да отговори с една откровена лъжа от името на ЕС, за което определено не е упълномощен.

Вигенин, освен това, по този начин се оправдава и по казуса, който любимецът на неговата партия Георги Кирков е формулирал още преди един век по следния добре известен начин:

Георги Кирков (Майстора):
“Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914

Ето как Вигенин усуква истината пред самите украинци:

“Южен поток” е проект, който ще бъде изграден изцяло по правилата на Европейския съюза и не трябва да бъде разглеждан като враждебен от страна на Украйна, заяви българският външен министър Кристиан Вигенин по време на посещението си в Киев, предаде БНТ.

Думите му бяха провокирани от остри изказвания на премиера Микола Азаров, който обвини Европа в предателство и нарече проекта заплаха за националните интереси на Украйна. Темата за българското участие в газопровода “Южен поток” обаче не беше повдигната по време на официалните разговори на българския министър.

След срещата си с външния министър Леонид Кожара Вигенин каза в отговор на въпрос от украинските медии, че “Южен поток” ще бъде изграден изцяло по правилата на ЕС и ще гарантира както доставки на газ до част от страните членки, така и възможността за конкуренцията при тези доставки.

“Аз съм готов да съдействам за това разговорите между България и Украйна по този въпрос да продължат, защото в никакъв случай реализацията на “Южен поток” не трябва да се възприема като някакъв враждебен акт срещу Украйна, напротив това е едно трасе както от интерес за България, така и за редица други европейски държави и неговата реализация ще стане на база на европейски правила, така че няма поводи за притеснение от тази гледна точка”, коментира той.

Тази българска позиция Вигенин коментира и пред украинския президент Виктор Янукович в среща, продължила близо час и половина.

На 31 октомври българското правителство подписа последните параметри по газопровода “Южен поток” и даде формален старт на строителството.

Само дни след това Генерална дирекция “Енергетика” на Европейската комисия изпрати писмо, в което заяви, че България е най-слабото звено в ЕС по отношение на енергийната независимост. Това е първата толкова остра реакция от страна на Еврокомисията към което и да било действие на което и да е българско правителство в областта на енергийната политика”.( Дневник)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване