12/13/13 04:36
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЮЖЕН ПОТОК – БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ ЕВРОПА И РУСИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Седмица след като Европейската комисия препоръча договорите за руския газопровод „Южен поток” да бъдат преразгледани, защото противоречат на европейското законодателство, българската позиция остава неясна. Ще се съобрази ли страната с препоръката на Брюксел или ще направи стъпка, която води извън Европа – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Европейската комисия бе категорична, че договорите за „Южен поток” трябва да се преразгледат. Какво казва България  по въпроса?

- Досега от три официални източника чух три различни неща, Фили, а дали има обща българска позиция и каква е тя, остава неясно. Първо вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви в Брюксел – „българското правителство ще се съобрази с европейското законодателство, засягащо „Южен поток”. Заради това изказване хората си отдъхнаха, че кабинетът Орешарски, както и да управлява иначе, все пак защитава европейския път на страната.

- А не е ли така?

- Очевидно не. Появи се външният министър Кристиян Вигенин и каза обратното – „проектът „Южен поток” не зависи от ЕК, а от двустранните отношения между „Газпром” и отделни държави от Европейския съюз”. Преведено от нео-комунистическия език, който се говори напоследък в България, това означава – гледайте си работата, само че заявено с по-мръсни думи. Не знам как да определя това поведение, Фили, без да нарушавам добрия тон, затова ще си послужа с една аналогия. Ситуацията е все едно даден британски джентълмен да драпа десет-петнадесет години за членство в най-престижния лондонски мъжки клуб и когато най-после го приемат, да вкара вътре пияна проститутка, за да отпразнува събитието. А когато председателят на клуба благо го информира, че подобна свинщина е в пълно нарушение на правилата, той да му заяви, че клубните правила всъщност не важат за него. Чудя се дали след това въпросният джентълмен би бил само изхвърлен или първо бит и после изхвърлен.

- Но думите на Вигенин, че проектът зависи от двустранните отношения с Русия, а не от европейските правила, не са ли повторение на руската позиция по въпроса?

- Едно към едно, Фили. Руската позиция, изразена включително от премиера Дмитрий Медведев, е, че в случая имаме двустранни договори между Русия и пет европейски държави, плюс Сърбия, за изграждане на „Южен поток”, тези договори са в обхвата на международното право, което пък има приоритет пред вътрешното европейско законодателство. Така че юридически, казва Русия на част от европейските страни, вие сте защитени и Брюксел не може да ви диктува нищо. И българският външен министър Вигенин побърза да повтори тази руска позиция като българска.

- Всъщност, Пламен, какво диктува Брюксел, какви са възраженията на Европейската комисия срещу проекта?

- Възраженията са три, Фили. Европа казва така: според европейското законодателство „Газпром”, пък и всеки друг, не може да бъде едновременно производител и доставчик на газ, тоест, не може едновременно да е собственик и на производствените мощности, и на мрежата за пренос. Което, според сключените договори, е факт. Второ, трябва да има достъп на трети страни като доставчици по газопровода, нещо, за което „Газпром” не дава и дума да се издума. Трето, трябва да се променят тарифите, защото в този вид те са неизгодни за някои страни, включително за България. На тази база Европейската комисия заявява, че двустранните договори с „Газпром” тотално противоречат на европейското законодателство и препоръчва условията по тях да се предоговорят, а ако това не стане, да се откажат от участие в проекта. Опитвам да си представя, Фили, срещу кое точно от тези европейски съображения възразява България и в частност външният министър, след като и трите точки съвпадат напълно с националния ни интерес. Всички знаят, че при стопроцентовата ни зависимост от Русия в енергийната сфера, този интерес включва необходимостта от диверсификация на доставките, диверсификация на доставчиците и договаряне на справедливи цени. Но вместо да се зарадваме, че имаме подкрепа от Брюксел и не сме сами в тежката битка с руския имперски интерес, ние, суперстранно за една европейска държава, официално ругаем Брюксел и защитаваме позицията на Москва.

- Пламен, а какво казва по темата премиерът Пламен Орешарски, в края на краищата, негова е основната отговорност по такъв важен въпрос?

- Премиерът Орешарски увърта, Фили. Първо, той, след като позицията на Брюксел стана публично известна, не тръгна към европейската столица да разисква там темата или не се срещна с премиери от другите европейски страни, които са в нашето положение. Не, той се срещна спешно със сръбския премиер Ивица Дачич. Да напомня, че Сърбия е страна от проекта „Южен поток” не само защото маршрутът на газовата тръба няма как да избегне нейната територия, но и защото е държава, сериозно обвързана с руските интереси на Балканите. Второ, след тази среща Орешарски каза нещо енигматично – че „България ще се съобрази в максимална степен с изискванията на Европейската комисия за „Южен поток”. Той отказа да обясни какво означава „в максимална степен” и не даде каквито и да било други детайли за тази позиция. И така е вече няколко дни. Вчера опитът на опозиционната партия ГЕРБ да предизвика парламентарно изслушване на премиера по темата беше отхвърлен от депутатите на мнозинството с мотива, че изслушване може да се проведе по-късно, когато стане ясна позицията на Европейската комисия. Всъщност това е напълно фалшив аргумент, защото, както стана известно, Европейската комисия е изпратила до правителствата на съответните държави специално писмо, което съдържа цялата нейна позиция. При това го е изпратила не вчера и не онзи ден, Фили, а още през август. Така че сега някой наистина трябва да привика в Парламента премиера Орешарски и да го попита не само защо месеци наред е крита от обществото тази информация, а и защо, въпреки отдавна заявената ясна европейска позиция, България подписа договора за „Южен поток” и през октомври реализацията му на наша територия официално започна. Трябва, но няма да стане така, Фили. Как ще стане – предстои да видим. Сигурно е обаче едно – с подобно поведение България бавно, но сигурно подкопава все повече почвата под краката на своето европейско членство.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване