12/27/13 13:19
(http://www.gorichka.bg/)

Новото Monopoly се казва Co-opoly и всички печелят

co-opolyphoto1__25148.1344969251.1280.1280

Когато през 1935 г. Чарлс Дароу измисля любимата на немалцина настолна игра Монополи, то си е съвсем на място и в крак с времето. Но от 30-те до сега, доста неща са се променили. И ето вече има нова игра. В нея играчите могат да спечелят, само ако обединят усилията си. Co-opoly е създадена от 4-ма бивши състуденти, настоящи членове на TESA (Toolbox for Education and Social Action), организация, чиято цел е да разпространява демократичните принципи.

Играта прави точно това. Първо си теглиш карта, която определя какъв персонаж представяш – самотна майка, бореща се да свърже няколкото края, пенсионер или друг реализъм. Всеки има различни разходи, но заплащането на всички зависи от успешността на съвместната им дейност. Придвижването е пак със зарче, но вместо на имоти, таблото е разделено на работни места. При кацането на всяко от тях се тегли карта, която може да те въвлече в игра на думи или картинки. Има и карти с предизвикателства, съвсем реални и те, например неочаквани медицински разходи или пристигането на голяма корпорация в града. Как ще отговорят на новата ситуация? Играчите трябва да вземат решение заедно и също заедно да понесат последствията, понякога те са и намаляване на доходите им. Ако някой не успее да покрие разходите си, всички губят. Печелят, ако успеят да създадат нещо ново заедно.

CoopBoard_REVISED_FINAL__57849.1352732841.1280.1280

Играта е безценна, съвсем буквално. Плащаш за нея колкото прецениш. Особено приятна изненада е фактът, че всъщност повечето хора избират да платят препоръчителната цена, 40 долара. Както казва един от създателите й:

„Погрешно сме научени да смятаме, че, стига да могат, хората винаги биха се възползвали от ситуацията.“

Надяваме се скоро да намерим Co-opоly в Каркасон и подобните места в други градове.

Поръчай го от тук. Цената е по твой избор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване