01/07/14 07:00
(http://patepis.com/)

Норвегия: Къде, какво, как?

 

Рядко посещаваме Норвегия, затова днес Женя ще ни ракзаже Къде, какво и как можем да правим там. Приятно четене:

Норвегия

Къде, какво, как?

Къде ни водиш ?

Потърсих материали за тук-таме из Норвегия и разбрах, че на български е почти невъзможно да се намери нещо. Наистина няма никакво инфо. Малкото, което има е непълно и човек неможе да си направи реална равносметка какво всъщност има за разглеждане. И така реших да напиша туй-онуй с цел да задоволя любопитството на българския пътешественик, да запълня времето на някой на който му се чете туристическо инфо и да направя едно добро дело за хората, които искат да знаят, но няма откъде. Говоря от първо лице единствено число, повечето описани места познавам и съм виждала и не обвързам никого с мнението си.

 

Езерце в планината, Норвегия

Езерце в планината

 

В Норвегия няма небостъргачи. В Норвегия няма златни полилеи и хотели седем звезди, нито нещо лъскаво и бляскаво. В Норвегия няма карнавали (не и във вида, в който си ги представяте) и няма градове-мегаполиси. Всъщност изобщо няма големи градове. Столицата Осло, която е най-големият град е половин милион души. Принципно, градовете в Норвегия са доста „разляти“ като територия. Тоест погледнато отгоре изглежда като огромен град, но това е защото е много разпръснат. Особено ако е около морето, обикновено има един куп острови наоколо. Най-ценните неща са спокойствието, тишината, чистотата, усмихнатите хора и природата. Най-вече зеленият цвят, който е толкова много зелен, особено наситено зелен, такъв който не съм виждала никъде другаде.

 

Изглед от Прейкещолен, Норвегия

Изглед от Прейкещолен

 

Изглед от Прейкещолен, Норвегия

Изглед от Прейкещолен

Изглед от Прейкещолен, Норвегия

Изглед от Прейкещолен

 

 

Норвегия е твърде различна държава, за да се разбере и оцени с едно посещение. Тя е прекалено голяма като територия и има големи различия между различните региони. Дори в начина на говорене. Например южняците не разбират диалекта на северняците и обратно. Не че съвсем не се разбират, но дори и за човек, който незнае езика е очевадно каква огромна разлика има в произношението. И въпреки тази огромна територия, в Норвегия има само пет милиона души население. И не, това не е защото няма никой на север, нито защото хората са съсредоточени в няколко големи града. Няма не-населено място из цялата държава. Норвежците обичат да живеят нашироко, не обичат да са в апартаменти, високи блокове или кооперации един до друг. Обичат да живеят в къщи с големи градини и по възможност без хора наоколо. Това е лек парадокс, защото хората са изключително социални и приятелски настроени, винаги готови за парти или барбекю или каквото и да било събиране с познати и не-толкова познати хора. Но ненавиждат идеята да живеят сбити един до друг и отваряйки прозореца да се здрависват със съседа.

Норвегия

 

Къщата-мечта за един норвежец е върху малко островче, на което няма никой и нищо друго и няма и как да има защото до там се стига с лодка. За тях личното пространство е скъпоценност, линия, която не трябва да се пристъпва, или ако се пристъпи е само в здраве и живото-застрашаващи моменти. Не биха се примирили някой да им отнеме това. Обичат да имат малка ваканционна къща, кабина, в планината и такава около брега на някое езеро, задължително с хубав изглед и място за лодка. Затова много от къщите из планините са празни, те всъщност не са къщи, в които някой живее постоянно.

 

Изглед от от терасата на Гейрангерфиорд, Норвегия

Изглед от от терасата на Гейрангерфиорд

Изглед от от терасата на Гейрангерфиорд, Норвегия

Изглед от от терасата на Гейрангерфиорд

 

 

Норвежците са изключително открити хора, толкова, че дори не ползват пердета за прозорци. Купуват си пердета, но само за декорация и не ги ползват, за да се скриват от някого или нещо. Но пък никой не отвръща глава дори за миг да погледне през нечии прозорец. Дори и да минава точно до него.
Затова трябва да се внимава къде се паркира, защото ако паркирате за по-продължително време пред нечия къща, нищо чудно домакина да се обади в полицията, просто защото незнае чия е тази кола и защо е паркирана пред неговата къща.

Изглед от от терасата на Тролщинген, Норвегия

Изглед от от терасата на Тролщинген, Норвегия

Изглед от от терасата на Тролщинген

 

 

 

Първо да развенчая митовете:

  • Норвежците са всичко друго само не и депресирани хора, което може много лесно да се провери с една статистика на броя самоубийства в страната. „According to ‘The 2013 World Happiness Report’ which launches Monday from Columbia University’s Earth Institute , is where you find the happiest countries in the world. Denmark tops the list, followed ie Norway, Switzerland, the Netherlands and Sweden.
  • Не, в Норвегия не е вечна нощ или вечен ден. Тези неща не са общовалидни, защото държавата е много дълга – от най-южната до най-северната точка е около 3000 км, така че няма начин да няма разлики. Полярните нощи се наблюдават в северната част. В останалата част нощта и деня са почти като в България
  • Норвежците не са алкохолици, най-малкото защото немогат да си го позволят. Една бутилка 700 мл твърд алкохол в магазина струва около 100 лева. Слънчев бряг не е място, от което човек може да си прави изводи или статистика за цяла една държава.The Economist – Global Alchohol Consumption –Drinking Habitshttp://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/02/global_alcohol_consumption

 

Канута в Гейрангер фиорд, Норвегия

Канута в Гейрангер фиорд

Мини глетчер близо до Тролщинген, Норвегия

Мини глетчер близо до Тролщинген

 

 

  • Норвежците не са затворени особняци. Напротив, това са най-отворените, усмихнати, позитивни и толерантни хора, които някога съм срещала (а съм срещала доста). Ако обаче се затворите в себе си, изолирате, така да се каже, няма да понечат да ви извадят от вашата си дупка. Както казах за тях личното пространство е свещено и щом вие искате да се изолирате в дупка, значи така ви е ок и те няма да посмеят да ви се намесят.
  • Ако пък сте твърде негативен (тоест типично по български от сутрин до вечер мрънкате за болести, безпаричие, лош късмет, недоимък, диарията на детето и проблеми) просто ще спрат да общуват с вас. По възпитаните ще ви изслушат плеядата и занапред ще избягват кореспонденция с вас, по-не възпитаните просто ще ви прекъснат и ще ви кажат, че не ги интересуват вашите проблеми.
  • Когато норвежец иска да каже за някого, че не му е приятна компания, казва, че той не е позитивен.
  • Да, в Норвегия е много скъпо. В много от случаите обаче, неможе да става дума за директно сравнение, защото стоките в магазините са много по-високо качество от стандартните европейски. И въпреки това, има доста неща като кашкавал, сирене, ядки и грозде, които странно, но или са колкото в Бг или по-евтини. В Норвегия няма Кауфланд, нито Лидл или Карфур. Храната е изключително високо качество и те много държат на това.
  • В Норвегия не е вечна зима, нито минус 40 градуса, нито се разхождат бели мечки и лосове по улиците. Както казах много пъти досега, държавата е много голяма и много зависи къде се намирате. Обикновено около брега на морето не става по-студено от минус 15. На някои места в горната част на държавата се усеща влиянието на Гълфстрийм, така че нищо, че е доста на север, температурите не падат под минус 5, но пък зимата е по-продължителна и с повече сняг. Всичко зависи от мястото.
  • В Норвегия не отвличат деца, не им крадат органите и не ги затварят насила в помещения без прозорци и без храна. Това е някакво пълно безумие, което се разпространява из съмнителни сайтове ‘.ru’ и анонимни форуми от не повече от 1-2 жени.
  • Но да, има организация, която следи изкъсо за спазване правата на децата, понеже те сами няма как да се предпазят. Тоест ако си биете детето, заплашвате го, крещите му, тормозите, държите го гладно, спите с него до късна неподходяща възраст тоест има друг освен родителски аспект, или сам вие имате непреодолими психични разтройства то да – детските социални грижи ще ви потърсят отговорност. Тук децата както и човешките права са издигнати в култ. виж тук
Офисът на петролния гигант Статойл, Норвегия

Офисът на петролния гигант Статойл

Олимпийската писта в Лилехамер, Норвегия

Олимпийската писта в Лилехамер

 

Какво да видим ?

(тук намерих много хубава колекция снимки, под всяка пише откъде е, енджойhttp://www.lovethesepics.com/2011/06/amazing-cliffs-of-norway-adrenaline-junkies-paradise-33-pics/

1. Лофотен

Не Лофонтен нито Лафонтен, а Лофотен. Намира се в Северна Норвегия и е с непрекъснато нарастваща слава на най-известното курортно място в Норвегия. Правителството вмомента е замразилно плановете за работа по един петролен кладенец в морето отсреща, за да не смущава туризма там. Много местни, споделиха, че мястото е божествено. Принципа е да се ползва круизен кораб от южна до северна Норвегия с по-продължителен престой в Лофотен. Hurtigruten.no предлага тези круизи, но са много скъпи (10 000 лева за най-нисък клас каюта за двама) и самите норвежци често си планират ходенето там с години. http://www.lofoten.info/

2. Свалбард

Най-любопитното място от много гледни точки. Белите мечки, голямото разстояние, изследователските центрове. Там има градове, в които живеят хора. Постоянно. Това изживяване е once-in-a-lifetime и е също толкова скъпо. Разстоянието е голямо, круизния кораб специален арктически вид, настаняването там е трудно както и осигуряването на условия да видите истинска бяла мечка в реална среда, без това да коства вашия или нейния живот. Който се интересува може да провери Hurtigruten.no i spitsbergentravel.no http://touristmaker.bg/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4/



3. Geiranger fjord – може би най-известния фиорд

Фиорди се разглеждат от водата, тоест с кораб, круиз, ферибот или каквото и да е друго плавателно средство. С кола може да се стигне до една допълнително изградена над нищото тераса, с божественярски изглед към огромния фиорд и мазната ледено чиста вода, където корабите изглеждат като малки точки. Намира се в северна Норвегия и пътя дотам, понеже е доста стръмен, е отворен само през лятото. С кораб е възможно да се разгледа по всяко време. http://www.geirangerfjord.no/

4. Trollstigen – Тролщиген,

или в превод стълбата на троловете. виж тук http://www.trollstigen.no/nb-NO/Default.aspx Трол не е равносилно на дядо торбалан и всъщност троловете са герои от детски приказки. Все пак, за сигурност, да си знаете, че троловете които са навсякъде из пътя са просто статуи. Не са истински и не ви дебнат из гората. Пътя до там е в класацията на топ десет на най-опасните европейски пътища, криволичи доста, но е много живописно и красиво. Не мисля, че като цяло пътя е опасен или представлява някакъв проблем, освен ако не решите да го взимате за време. След този път има няколко огромни тераси, под тях – нищо, низина, а вие сте точно посредата на на низината с уникална гледка към назъбените планини. Просто нечовешко. А ако времето е ясно видимостта е толкова голяма, че имаш чуството че виждаш края на света, там където земята се заобля и свършва. Освен това, по пътя натам е пълно с водопади и малки планински езера и рекички, които са наситено светлосин цвят, нямам идея защо. Ако продължите напред, а не обратно откъдето сте дошли, тук-таме се виждат мини гледчери, някои съвсем достъпни – на ръка разстояние. Макар слънцето и положителните температури си стоят непокътнати и заледени.

Трол по пътя за Тролщиген, Норвегия

Трол по пътя за Тролщиген

А пък ако продължите още по-напред …

 

5. Gudbrandsjuvet –

някога знаех какво означава името, сега обаче не помня. снимки тук http://www.nasjonaleturistveger.no/no/geiranger-trollstigen/gudbrandsjuvet#img8 И немога да обясня какво ще видите, сори ама речника ми не е толкова богат да го опиша с думи. Това са странни форми мостове, прозрачни отдолу, между тях дървета, отдолу огромни висини, отвесни скали и до тях страшно мощно се изливат някакви води. Водата от водопада така се разбива в скалите, толкова силно се чува бученето и че незнам с какво да го сравня. Не разбирам защо не е толкова популярно това място, но е от онези нечовешките. Както и да се заснеме неможе да се добие представа, понеже мястото е доста особено, ту високо ту ниско, ту водопад, ту издълбана от водата скала, ту дървета ту някакво огромно количество вода се излива със страшна сила. Искам да се запозная с човека, който може да го опише с думи. Напишете името в Гугъл изображения и ще видите един куп снимки, като всичките са различни. Така е защото откъдето и да снимаш просто няма как да се обхване и добие идея.

 

6. Preikestolen (Pulpit Rock) –

http://www.visitnorway.com/no?gclid=CJSMl8-snbkCFTN7cAod7QEARA не спира да добива популярност последните години и стремително се изкачва нагоре във всички класации. Най-известната скала в Европа, намира се в южна Норвегия, има изглед към Лисефиорд.

 

7. Kjeragbolten –

Което се изговаря Хераболтен и се намира близо до Прейкестолен, из Лисефиорд – със сигурност сте виждали снимки в интернет. Това е онова топче (викат му болтен), което е затиснато между две отвесни скали. Височината е километър и качването е по-стръмно от това до Прейкестолен. Отнема 3,5-4 норвежки часа катерене, което ще рече 5 часа за нормален човек. Не че нещо, просто норвежците имат адската физическа подготовка, та тяхната мярка за трудност е малко по-различна. Не е желателно да се ходи в мъгливо, влажно или дъждовно време. .http://www.flickr.com/photos/padraicwoods/201625445/sizes/l/

 

8. Bergen

е много популярно туристическо място. Може би по-популярно от столицата Осло. Любимия град на хората настроени за парти. Там има няколко университета, единия от които музикален, поради което града кипи от живот, партита и фестивали. За по-възрастните Берген изобщо не е атракция. Принципно ако си търсите нощен живот и партита може би би било доста по-добра и евтина идея да отидете някъде в Англия или Амстердам. Просто защото да ходиш по заведения в Норвегия е наистина много скъпо. Иначе да, така е, вали почти постоянно, защото града е заобиколен от висока планина, а облаците са много на ниско, така че всеки един облак минаващ оттам се разбива в планината и започва да вали.

 

9. Hammerfest – Nord cape

http://www.tilhammerfest.no/flytte-til-hammerfest.html Това е не само най-северния град в Норвегия, а и най-северната точка в света. Там съвсем не е безлюдно, защото най-голямата норвежка петролна фирма има огромна база точно там. Лятото слънцето там почти не залязва. Зимата също има какво да се види а именно

 

10. Aurora – Nordlys,

мисля че на български се казва Аврора (на български това е Полярното сияние – бел. Ст.)  http://www.visitnorway.com/northern-lights Това е северното сияние. Онези красиви зелени петна разляти по небето. През последните години Норвегия регистрира много голямо покачване на интереса към северното синяние, най-вече от страна на англичаните. То си е цяло приключение да го наблюдаваш. Планира се доста от рано, доколкото знам има туристически агенции, които предлагат точно и само това. Там можете са срещнете всякакви хора – най-вече фотографи, любители на силни усещания, любопитни хора, туристи, журналисти … И да знаете, местните са толкова свикнали със сиянието, че изобщо не мъ обръщат внимание и не разбират захласващите се по него хора. Норвежкия изследователски център в Свалбард има безплатно приложение, създадено с цел да показва интензивността на сиянието както и в кой момент и къде точно ще има най-силни сияния.

 

11. Северният път, Oslo, Ålesund (Олесунд), Stavanger, Lilehamer

http://www.webmiastoto.com/3449.html И всички фиорди са прекрасни, аз споменах само фиордите на които аз лично съм била. Но всички са хубави. Гледките с огледалните езера са навсякъде, не е нужно да търсите някое конкретно, те всички изглеждат по този начин, въпроса е да оцелите точния момент, в който вятъра е в подходящата посока, за да е спокойно езерото. Разбира се има още един куп прекрасни места, особено от гледна точка на природа може да се счете за вълшебно почти всяко място в тази държава, но аз писах само за най-популярните.

 

 

Елезунд от високо, Норвегия

Елезунд от високо

Елезунд от високо, Норвегия

Елезунд от високо

Как да стигнем?

 

Най-лесно със самолет, макар че мисля, че разхождайки се из центъра на някой град няма да уловите „норвежкото“ и няма да срещнете много норвежци. Тях ще ги намерите в гората, по игрищата, по велоалеите, в парковете и къмпингите.

Има много варианти как се стига до там, директни полети има от София и Бургас. Нискобюджетната фирма Norwegian.no лети от Бургас и често има промоции. Както обикновено е практиката на нискобюджетните фирми, едната посока е много евтина, другата много скъпа. Затова комбинацията отиване с една фирма, връщане с друга би била много удачна. Norwegian на отиване, Air Berlin на връщане (тук има прикачане, не е директно) или пък Norwegian в едната посока, Ryanair от Пловдив до Франкфурт и оттам Осло в другата. Комбинации има много.

  • С кемпер – е най-перфектния начин. Това с кемперите в Норвегия и останалите скандинавски държави не е просто почивка, то е начин на живот. Има перфектни условия за къмпинг на страшно много места. Ако сте фен – това е начина.Camping.no
  • С кола – трябва повечко време и добро планиране. Който иска да пита за тестваните вече маршрути. Заслужава си, защото ще имате свободата да обикаляте на повече места.
  • С влак – нямам идея как става, предполагам е възможно. NSB.no
  • С яхта – доколкото знам, Норвегия има най-добрата подводна карта и е рай за яхтяри. Немога да споделя впечатления обаче, защото никога не съм пробвала.

Ето едно много забавно рекламно клипче, на което се виждат някои красоти – терасата с видимост към Гейрангер фиорд и част от водопада трите сестри, който е там вътре във фиорда. Цветните къщи в центъра на Берген и мисля, че стърчащата скала от най-последните кадри е в северна Норвегия, срещу северния път, той се вижда от нея. Другите места за жалост немога да разпозная. http://vimeo.com/57968392#

Автор: Женя Чукова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Норвегия – на картата:

Норвегия

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикувана на 01/07/14 07:00 http://patepis.com/?p=44780
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване