01/10/14 08:32
(http://asenov2007.wordpress.com/)

2014 – КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ /2/

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Повече или по-малко европейска ще е България през 2014-та? Кой ще победи в изборите за Европарламент? Ще има ли и вътрешни предсрочни избори, ако да – ще доведат ли те до поява на реална перспектива пред страната или ще продължи тя да агонизира икономически и политически. Това са само част от темите, които втора поредна седмица обсъждаме с нашия политически наблюдател Пламен Асенов.

- Пламен, през миналата седмица говорихме, че резултатът от изборите за Европейски Парламент може да окаже съществено влияние върху възможността правителството в България да падне и да се проведат предсрочни парламентарни избори…..

- Да, Фили, и казахме, че гражданското участие, гражданският натиск, са най-силните фактори, които могат да доведат до реализацията на това. Ще има ли такова участие и такъв натиск през 2014-та? След старта на силните граждански протести през миналата година, мнозина заговориха за подем в българското гражданско общество, за отърсване от апатията, в която то все по-видимо и дълбоко изпадаше от 2001-ва година насам. Дали и доколко е така? Според мен подем на гражданския дух наистина имаше, но той не успя да се развие в достатъчна степен, а се удави в естетически акции, безплодни спорове и успя, съвършено непродуктивно за самия себе си, а и за цялото общество, да превърне отрицанието на лошите политици и лошата политика в отрицание на всичко политическо. Това е коренът на проблема, Фили, който несъмнено ще оказва съществено влияние върху развитието на събитията тук и през 2014 година.

- Пламен, миналата седмица говорихме също за възможността при развитие на най-лошия сценарий, тройната коалиция от БСП, ДПС и Атака да остане на власт за още известно време, поне година. Доколко е опасно това за страната и защо?

- Ще се върна към една моя прогноза, Фили, някъде от началото на годината – че ако БСП дойде на власт, тя може би ще изкара цял мандат. Разбира се, после, особено с избухването на протестите и развитието им през първите два месеца, имаше моменти, когато това изглеждаше като прогноза, която няма шанс да се сбъдне. Но аз и тогава не се отказах от нея. Помниш ли мотива ми, за да я направя и поддържам, Фили?

- Беше руския интерес от строителството на АЕЦ „Белене”, доколкото си спомням…..

- Точно така, руският интерес доведе БСП на власт в България. Руският интерес, Фили, накара социалистите, още преди да вземат властта, да обещават гръмогласно, че централата в Белене ще се строи, въпреки плачевният за тях резултат от току-що проведения референдум по темата. Руският интерес направи възможно съществуването на най-невъзможната българска коалиция, в която до социалистите заедно застанаха етническата партия ДПС и ултра-националистическата партия Атака – все едно в Щатите в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век Черните пантери да се бяха прегърнали политически с Ку Клукс Клан в подкрепа на президента Кенеди. Руският интерес, в крайна сметка, накара социалистите да се снишават, да манипулират обществото, да изведат на сцената „контрапротеста” като политически инструмент и, общо взето, да изчакат гражданският протест сам да затихне до голяма степен – било поради умора, било поради собствената си безплодност.

- Пламен, но какъв е този толкова голям руски интерес? Защото едва ли простото строителство на една ядрена централа може да доведе до хвърлянето на толкова много усилия и ресурси…..

- Усилията и ресурсите не са чак толкова много, Фили, тъй като руснаците използват вечните си марионетки от левицата, които при това сами плащат за удоволствието да им слугуват. Не, грешно се изразих, кой знае как, успяват да накарат всички нас, данъкоплатците в България, да плащаме за това тяхно удоволствие да слугуват. Но – да, интересът е голям. От гледната точка на Русия, България има две сериозни политически предимства, които я правят особено ценна при днешното разположение на силите – тя е най-здравият руски поддръжник и съответно – най-слабото звено в Европейския съюз от гледна точка на руските възможности за манипулация. За Кремъл не е важно да има атомна централа изобщо, за тях е важно да имат атомна централа на европейска територия. Те не се интересуват точно от „Южен поток”, те се интересуват от това колкото може повече европейци да са зависими от руския газ. Както се видя през цялото време на прехода обаче, руските манипулации са възможни, само когато на власт в България е правителство на БСП, няма значение самостоятелно или в някаква коалиция. Иначе винаги нещо се пропуква, както се доказа и от опита с ГЕРБ. Партия ГЕРБ бе допусната от кукловодите изобщо до властта само с идеята, че Бойко Борисов е лесно управляем популист – но постепенно дори той започна да се еманципира от кукловодите и вместо да реализира тъй наречения „голям шлем” в енергетиката – строителството едновременно на руски петролопровод, газопровод и атомна централа на европейската българска територия, той отказа две от трите начинания като неизгодни. С други думи, Фили, очаквам през годината, която току-що започва, въпросите, свързани с АЕЦ „Белене” не просто да бъдат отново на преден план в дневния ред на обществото, но и до голяма степен да определят всички развития тук.

- А как ще се отрази на това обявеното от ЕС решение, че договорите с Русия за изграждането на „Южен поток” противоречат на европейското законодателство и трябва или да се преразгледат, или да се откажат изобщо?

- Ако веднъж са те ударили с бухалка по главата, Фили, а после те ударят втори път, това как ти се отразява? Ами всичко става поне два пъти по-болезнено. Така и за нас в случая. Ако на власт в България имаше нормално европейско правителство, то щеше да каже ясно – ние сме член на ЕС, не на измислената от Путин евразийска общност, затова изцяло се съобразяваме със съюзното законодателство и с интересите, които са общи за европейските партньори. Но тъй като на власт тук са социалистите, те в момента се чудят – как да угодим едновременно на Москва и на Брюксел, така че хем едните да не ни бият, хем другите да продължат да ни плащат. Това се питат нашите управляващи, Фили, бъди сигурна. Е, на този хитър въпрос обаче няма правилен отговор, затова прогнозата ми е, че тази година ни предстои да страдаме, при това – не двойно и тройно, а четворно. Веднъж, защото БСП и компания са некадърни да управляват и по тази линия ще усещаме тежести, втори път, защото много е вероятно те да се закрепят на власт въпреки всичко и тежестите да продължат да се трупат, трети път – защото ще влошат до горчилка отношенията ни с ЕС и четвърто – защото руснаците, така или иначе, ще продължават с техния натиск, а продажната българска левица ще продължи да им слугува изцяло за наша сметка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване