02/05/14 09:30
(http://asenov2007.wordpress.com/)

68. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – СВЕТИ ИЗИДОР ОТ СЕВИЛЯ

Пламен Асенов

05. 02. 14, радио Пловдив

Целия текст слушай тук: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=71

Звук от зала със сървъри

Изкушавам се да кажа, че това е звукът на мисълта, но няма да бъда точен – мисълта продължава да си е съвършено безшумна. Това всъщност е звук от голяма зала, пълна с компютърни сървъри, тоест, звукът на магията Интернет – модерната магия, изобретена от модерната мисъл, за да подпомогне собственото си съществуване и развитие. Както се случва с всяко велико човешко творение обаче, и това не може да мине без закрила свише. Да, вероятно мнозина не знаят, но вече повече от десет години световната мрежа си има официален светец. Идеята Св. Изидор от Севиля да поеме цялата тежест на трите знаменити W се реализира през 2003-та, когато папа Йоан-Павел ІІ го прогласява за покровител на компютрите, Мрежата и всичко, свързано с тях.

Грегорианско пеене, 1 – Вселената, която те очаква

„Вселената, която те очаква” се казва този грегориански химн, който е толкова ранен, че не може да се датира, а се поставя някъде между година 300 и година 1 000 след Христа. И как тогава лесно да си представим например годината 560-та, когато на Иберийския полуостров се ражда момче, наречено Изидор. Това са „тъмните векове” на Европа. Тъмни, защото за тях малко се знае – много се предполага, а и защото са родина на базисни трансформации в европейската психика, мисъл и история, в целия процес, при който континентът става истинско цивилизационно средище на човечеството. Това са времената, когато например на мъгливите  британски острови живеят, ако са живели наистина, вълшебникът Мерлин, вещицата Моргана, митичният Крал Артур и неговите рицари, които и досега търсят Светия Граал. Това са времената, когато столицата на Римската империя вече не е на Запад, в Рим, а на Изток, в Константинопол, докато Западът е залят от странни варвари. Това са времената, когато християнството, макар официална религия, е пламенна духовна мисия в собствената си люлка – Европа, все още слабо стръкче, нежели здрав дънер. С други думи, времена са, когато Европа по магически начин се опложда сама, за да се роди после от себе си. Ето, в такава среда се ражда момчето Изидор, което расте и се развива като истински светилник на знанието.

Хор на монаси от доминикански манастир

Някои го наричат „последният античен мислител”. Други казват за него, че е първият средновековен учен. Заради книгата  „Етимология” обаче всички признават Изидор от Севиля за първия енциклопедист на нова Европа. Ето кое цели 14 века по-късно го прави най-подходящия светец за покровител на последното световно чудо – Интернет и всичко, свързано с компютрите. Впрочем, знаете ли, че не е зле всеки път, преди да  влезете в Мрежата, да кажете съответната молитва. Не ви насилвам, само казвам, че е хубаво да го правите. Някой твърдят, че помага дори срещу глупост, макар че като се оглеждам наоколо, не виждам особен резултат. Но така, де, резултат най-вероятно липсва, защото никой няма време за молитва в забързаното ежедневие. А тя е кратка и отнема секунди. Някои волнодумци твърдят, че гласи следното: „Господи, опази ме от лигавене с интернет порното, от разпространяването на спам и пълната загуба на деня с интернет игри.” Това не е вярно, всъщност истинската молитва, която католическата църква препоръчва на всички, от големите компютърни гении, до нас, простите юзъри, гласи: „Всемогъщи и вечен Боже, който ни създаде по свой образ и ни заръча винаги да търсим всичко, което е добро, вярно и красиво, особено в божественото лице на Твоя Единороден Син, нашия Господ Исус Христос, направи така, молим те, че чрез застъпничеството на Свети Изидор, епископ и лекар, по време на пътуванията си през Интернет да насочим нашите очи и ръце само към онова, което е угодно на теб и прояви милосърдие и търпение към всички онези души, с които се срещаме. Чрез Христос, нашия Господ, амин.”

Пако Де Лусия в Севиля, Аранхуес

Слушаме знаменитият испански Концерт от Аранхуес в изпълнение на знаменития испански  китарист Пако Де Лусия. Записът е от една прелестна лятна нощ през 1992 година в Севиля. Севийя, както и казват испанците, това е сърцето на Андалусия, а оттам и на цяла Испания, земята, където в началото на VII в. хората приветстват новия си епсикоп на име Изидор. И където после, след 36 години на споделена мъдрост и светъл дух, го изпращат в отвъдното, вече като Сан Исидоро де Севийя. Нищо, че е родом от Картахена.

Пако Де Лусия в Севиля, Аранхуес

Изидор е роден през 560-та година в Картахена, испанският Картаген. Тогава обаче градът се нарича Картаго Спартария, защото е част от земите на Византия. Семейството на Изидор е изключително високопоставено. Баща му, Северианус, е от знатна и богата испано-римска фамилия, а майка му – Теодора, е от вестготското кралско семейство. Не се заблуждавайте, вестготите не са част от варварските германски племена, които опустошават Европа по онова време, а цивилизовани, отдавна романизирани съюзници на Рим, които идват на Иберийския полуостров след края на Западната римска империя и основават Толедското кралство, което бързо се разраства и включва цяла Испания. Вестготите въвеждат добро управление, основано на римското право, но има проблем – те, включително краската фамилия, изповядват арианството, докато огромната част от поданиците им са католици. Това и сега би било истинско политическо неудобство, а представяте ли си тогава? Но как управляващите разрешават проблема? Ами вместо с огън и меч да покръстят всичките си поданици в арианството, те сами приемат католицизма, като обявяват това на ІІІ Толедски събор през годината 589-та. И не е чудно, че точно смесената по произход и високообразована фамилия на Изидор е в центъра на тази промяната и нейното утвърждаване. Достатъчно е да спомена само един факт – от четирите деца в семейството на Изидор, трима братя и една сестра, в католическата църква остават четирима светци. Изидор получава начално образование в катедралното училище на Севиля, катедрала, в която служи архиепископ Леандър, неговият голям брат-светец. Естествено, изкарва тривиума и квадривиума – граматика, риторика и логика, плюс аритметика, геометрия, музика и астрономия. Освен латински, разбира се, научава гръцки и еврейски, за да може да чете всичко в богатата семейна библиотека, която той цял живот допълва и докарва, доколкото си спомням, до цели 1 000 тома – може би най-богатата европейска библиотека в онези времена. А после, докато продължава да чете и да се учи цял живот, той самият се превръща в прочут учител. Само ще вметна нещо, което има пряко отношение дори към системата на демокрацията, която в Европа се развива доста по-късно. Един от корените и обаче, при това много важен – принципът за разделение на властите, се намира именно във възгледите на Свети Изидор от Севиля. И Свети Августин, разбира се. Всъщност те двамата са първите мислители, които оспорват въведеният от античността принцип за „божественото право” на управляващите да разполагат с живота, свободата и собствеността на поданиците си. Самият Изидор, след като през 600-та година наследява брат си Леандър на архиепископския престол на Севиля, въвежда принципа за сътрудничество между църковната и светската власт в управлението.

Музика от ІХ век

Изидор, разбира се, не просто учи другите, а и пише книги, за да разпространява знанието сред хората колкото може по-широко и дълбоко. Писменото му наследство включва десетки книги, за най-важна от които се сочат прочутите му „Етимологии”. Тя е първата енциклопедия на ранното средновековие и носи на Изидор славата на учен и мъдър човек, продължител на делото на античните гръцки и римски мислители. „Етимологии” се състои от 20 книги, в които той събира, може да се каже, най-доброто, есенцията на цялото тогавашно световно знание – като се започне от граматиката, мине се през медицината, историята, учението за Бога и ангелите, та се стигне до храната, домакинските изкуства и селскостопанските инструменти. Тази енциклопедия буквално столетия наред се използва в цяла Европа – било като буквар по наука, било като наръчник по обучение. Тя е едно от чудесата, заради които през 1598 година Изидор е канонизиран, през 1772 е обявен за доктор на църквата, а през 2003 – за светец-покровител на енциклопедичния ни Интернет. Още повече, както се знае, Свети Изидор от Севиля умира на датата 4 април, което, изписано по подходящ начин, е точно прочутата компютърна грешка – Eror 404. Впрочем, може би смъртта винаги е грешка.

Свети Изидор обаче поне ни остави забележително наследство. Аз поне никога няма да забравя неговата мисъл, че „ако човек иска да бъде постоянно в компанията на Бог, трябва да се моли често и да чете често. Когато се молим, ние говорим на Бог, когато четем – Бог говори на нас”.

Концерт „Листа от Испания”, Ариана Савал


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване