02/07/14 08:51
(http://www.gorichka.bg/)

Как една жена пази природата с изкуството си

BIRDLADY01

Представител на племе, живеещо високо в планините на Папуа

По най-различни начини изкуството се опитва да насочи вниманието ни към проблемите в природата. Фотографите от цял бял свят отдавна работят усилено за популяризиране на застрашените видове животни и хора; отразяват ужасяващите последствия от климатичните промени и всеячески се стремят да ангажират публиката за отговорно утре — а от известен брой години насам обединените усилия са в новия жанр, наречен conservation photography.  Една от главните движещи сили за влияние върху общественото мнение посредством снимките е Кристина Митермайер, която основава Интернационалната лига на фотографите, работещи за запазване на природата (ILCP). Преди 10 години тя започва да се интересува силно от проблемите на природата и е изумена от това колко малко нейни колеги обръщат внимание на случващото се в общия ни дом. По онова време темата за околната среда и нанасяните й вреди е някак възприемана като щекотливост, която е по-добре да бъде заобикаляна. Малцина все пак се ангажират с всичко онова, което се изисква, за да се уверят, че творбите им стигат до правилната публика и тя няма да остане безразлична – конференции, писане на отворени писма до институции, разговори с медиите…

Kayapo; people of the river

Речните хора на Амазонка

Кристина е дипломиран морски биолог и именно интересът й към промените в дълбините възпламенява страстта й за опазване на природата –  и доста бързо разбира, че за нея най-интересната част от работата е да открива тези места, в които природата и традиционните култури се срещат. Така можем да видим устойчивото развитие в действие, казва Кристина, тези култури винаги са живяли в рамките на това, което природата реално може да даде.

Френетична, опасна, натоварваща, понякога потискаща, често напълно изтощителна, а на всичкото отгоре и недотам добре платена – такава е всъщност работата на фотографа сред природата. Кристина е жертвала страшно много, за да се случват великолепните й творби.  През годините е загубила много, работата й се е отразила на семейството, а множеството организационни ангажименти покрай стремежа й да буди общественото съзнание – на нервите. Но всичко си заслужава за нея и не би се занимавала с нищо друго.

Gore Climate Reality Antarctica 2012

Мадагаскар

Щастието й сега е огромно, защото има до себе си прекрасен партньор. Фотографът на National Geographic Пол Никлън е също толкова отдаден на работата си, споделя страстта й за опазване на природата й, като цяло, е идеалният й боен другар. Съюзът им е подчертано плодотворен и двамата заедно стартират нова организация. Мисията на Sea Legacy също е да използва силата на фотографията, но конкретно за защита на живота в морета и океани.

Leopard Seal Story

Леопардов тюлен, сниман от Пол

На въпроса какво конкретно би казала на хората, за да помогнат на общата ни планета, Кристина посочва на първо място личната отговорност:

„Вече нямаме лесен и пряк път, защото изборите ни – потребителски, политически, инвестиционни  – влияят твърде ясно на бъдещето и трябва да бъдат правени напълно информирано.“

Ето и първото й участие на TED, вълнуващо и много искрено:

В сайта на ILCP няма българско участие, поне видимо. Но мнозина от нашите родни фотографи също работят за опазване на природата — виж сайта на ФотоБиота, например; фондация Биоразнообразие пък има ежегоден конкурс Диви снимки, участниците в който се състезават с творци зад обективи от цяла Централна и Източна Европа. Сред победителите за 2013 г. с гордост стоят 3 български имена.

В сайта на Кристина са още от зашеметяващите й кадри.

Публикувана на 02/07/14 08:51 http://gorichka.bg/kak-edna-zhena-pazi-prirodata-s-izkustvoto-si/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване