03/03/14 07:57
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: ДА ИЗДОИШ ГАРДЕРОБА ИЛИ ИСТОРИЯ ЗА ВИНОВНИТЕ, НЕВИННИТЕ И ТЪПИТЕ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Заради московската агресия в Украйна, онзи ден излязох с призив към всички честни, нормални, демократични хора – до изтеглянето на руските войски, да бойкотираме всичко руско.

Освен шегите, които това предизвика – че вече ще откажа водката и девушките, останалите реакции бяха повече от предвидими и очаквани.

Първо се задейства Системата, която блокира електронната ми поща за около 12 часа и опита максимално да затрудни разпространението на текста. Въпросната Система, която ме бе оставила на мира известно време, напоследък пак се е задействала. Това не е първият случай на намеса в личното ми публично пространство през новата година. Дали защото някъде се сменят поколения ченгета, дали заради нечии нови амбиции, дали заради друго – не знам и не ме интересува. Интересува ме само да не ми пречат на работата, защото, така или иначе, не могат. Предупреждавам тези хора, че няма смисъл да хабят усилия и да харчат пари на данъкоплатците. Ако не знаят защо – да питат по-старите си и опитни колеги, те ще им кажат.

Но, простете за лиричното отклонение. Втората реакция на декларацията беше, че в мрежата пъргаво плъзнаха кохорти грозни тролове, инструктирани да ме псуват и да ме описват по странни и чудовищни начини. Продължавам да се забавлявам с това, макар че бързо взеха да се повтарят. Да знаят как аз бих могъл да опиша тях – ама няма, защото с безмозъчни не се занимавам.

Трето, появиха се, разбира се, и нормални хора, които просто не са напълно съгласни с подхода, който предлагам. Намират го в известен смисъл краен. Не одобряват най-вече факта, че призивът за бойкот на всичко руско, ако се реализира мащабно, ще засегне „обикновените” и „невинни” руснаци, а не управляващите в Русия политици, които са истинските виновници за агресията в Украйна.

На тези и само на тези хора искам да обясня защо подходих така – лично и колективно едновременно.

Както смятам, че ние, българите, не сме невинни по отношение на собственото си плачевно състояние, а определено носим и лична, и колективна вина за простотията си толкова години да избираме предрешени комунисти, непредрешени ченгета и откровени идиоти да ни управляват, точно така и руснаците, всеки един от тях и всички те заедно, носят вина за действията на собствените си управляващи. Те са част от руския народ, от неговия манталитет, от неговия начин на мислене. „Обикновените” и „невинните” руснаци са ги избрали, като по този начин са ги натресли не само на себе си, а и нас, като принуждават целият демократичен и цивилизован свят години наред да им сърба попарата. Защото нали всички сме убедени и нямаме никакви разногласия по това, че Путин, Владимир Владимирович, в цялото му величие, е съществена и неотделима част от онази „широка руска душа”, по която всички русофили от всички Вселени леят сълзи на умиление и възторг? И нали със сигурност има поне една голяма разлика между българите и руснаците – и тя е, че ние, общо взето, дори да искаме, дори да подкрепим най-скапаното и недемократично управление тук, не можем да навредим на никого около себе си, а само на себе си. Докато те могат и го правят по силата на ред обстоятелства.

„Обикновените” и „невинни” руснаци вече толкова години след падането на комунизма не се стремят към това първо да оправят собствената си къщурка, пък тогава да дават акъл на другите и да настояват хората по света много да ги обичат, `щото са готини. Не, вместо това, те настояват да диктуват положението и всички да им играят по свирката. Като в същото време пак задължително да ги обичат, `щото са готини.

Няма да стане, разбира се, и то не защото като цяло акълът им е малко, а защото като цяло не го използват в правилната посока – да подпомагат доброто и просперитета на света, вместо да подкрепят всеки тираничен режим и да пращат войски в околните суверенни страни, сякаш са техни собствени територии.

Всеки би се засрамил – но те продължават да настояват, че имат това право, някак свише го имат…..

Да, със сигурност в момента в самата Русия има малка група честни и достойни хора, които са против руската агресия в Украйна. Колко са те, не знам, но не съм сигурен, че са достатъчно, за да ги хване едно представително социологическо проучване. Ами останалите? Те просто мълчат по навик ли? Или от простотия? Или имат някакви други свои висши съображения? Но ето и по-важното – като мълчат, това според властите какъв вид мълчание е – предупредителен знак за несъгласие с кремълската политика в Украйна или насърчителен знак за съгласие с нея?

Аз мога да позная най-много до третия път на какво е знак то. А вие?

Освен това, ако вземем „обикновените” и „невинни” руснаци, които най-вече биха били засегнати от призива ми за бойкот на всичко руска, то говорим основно за онези, които харчат пари из целия демократичен и цивилизован свят, включително в България. Не искам да гледам в канчето им, приемам, че тези пари са спечелени честно и почтено. Дори в този случай обаче те трябва най-после по някакъв начин да усетят, че от момента, когато стъпят в нашия демократичен и цивилизован свят, имат не само права, но и носят отговорности към него. Трябва да научат урока, че в демократичния и цивилизован свят има неща, които не могат да се купят с пари. Като не се сещат, трябва ясно да им се подскаже също, че ако за превръщането на Русия в демократична и цивилизована страна всеки от тях вложи само половината усилия, време и средства, които за година влага в шопинг из лондонските бутици и пиене на водка по кръчмите, ситуацията в света веднага ще се промени към по-добро.

А това ще е най-добрият подарък, който тези хора, лично и заедно, могат да направят на себе си и на света около себе си.

Толкоз за моя бойкот засега. Обаче ще маркирам още някои неща, пряко или косвено свързани с агресията в Украйна.

Докато руските спецчасти влизаха в Крим, в Брюксел Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС, се правеше на тримата мускетари по въпроса как утре социалистите ще победят на изборите и веднага ще променят Европа така, та чак Щатите ще ни завидят. Е, не го каза точно с тези думи, но в този смисъл. В един момент каза обаче и как той смята да се постигне тази цел. Станишев първо изтъкна вярата си, че те, социалистите от ПЕС, са „ангажирани най-близко до гражданите” и тогава изведнъж изтърси умния и бащински грижовен съвет – „да седнем до тях, да ги чуем…..”

До нас, гражданите, да седнат…..

Тутакси ми се доповръща, граждани. Те, ангелчетата небесни, висшите и съвършени същества, ще благоволят да слязат до нас, обикновените хора, да изслушат болките ни и да ни утешат.

Жив да не бях, от комунист – утешение на болката. Това е все едно да издоиш мляко от гардероб с внезапно бликнал майчински инстинкт, само защото котката се е окотила в него. Така де, дрънкаме си. Но иначе шефът на целия ПЕС, който свободно си дрънка по всякакви теми и се кани утре гордо да управлява цяла Европа, почти не обели зъб за руската агресия в Украйна, само напомни, че там „сагата не е приключила”. Да му имам склонността към меките изрази…..

Нали се сещате, граждани, че ако такива като Станишев през май надделеят на евроизборите, то руснаците не само в Украйна, ами направо в Брюксел ще могат да вкарат войски под някакъв благовиден предлог – например, за да защитят интересите на горките си дискриминирани милионери в Европа. А може и в Бургас да ги вкарат, за да си защитят „Лукойл”-а. Във Варна, за да защитят каквато собственост си имат там. В цяла Северна България могат – за да защитят трасето на газопровода си „Южен поток”, а и в цяла Южна България, за да защитят законните си отбранителни действия в Северна.

След това, както се сещате, паметници ще трябва да им съграждаме и да внимаваме вандали да не ги боядисат в цветовете на независима Украйна

Така де, при желание, благовиден предлог винаги се намира, като имаме предвид две неща – руската конституция, която съдържа невероятно разтеглива възможност да се използват руски войски по света, както и беззъбата позиция на Запада, днес и от години начело с Обама и Барозу.

Конституцията няма да я коментирам, само ще припомня казаното по-горе – че всеки народ, както и всеки отделен индивид от всеки народ, не само заслужава да си носи последствията, но е и отговорен за глупостите на управляващите в неговата страна. За досегашната западна позиция обаче съм категоричен, че с безсилието си направо насърчава Путин за агресията му спрямо Украйна.

Какво каза по този повод Обама? Ами, каза, Путин да внимава, защото ако сега влезе в Украйна, ние пък през юни няма да му стъпим на срещата на Г-8 в Сочи.

Да види той!

След подобна заплаха, току-виж, на Кремъл кулите му паднали от смях лично върху главата на Путин и така се свърши цялата работа. Но иначе, при такъв подход, няма как да се свърши.

Най-смешно ми стана обаче, щом прочетох уверението, че Западът „изразява безпокойство” във връзка със ситуацията в Крим. Не знам дали сте съгласни, но според мен незабавното блокиране на всички руски авоари във всички западни банки би било доста по-ефективна реакция. `Щото то времето ни за безпокойството мина още преди десетина дни, когато и за слепите стана ясно, че руската агресия няма да се размине. Досега трябваше да има готов реалистичен план за реакция, не тепърва да кършим пръсти и да се кахърим, като „изразяваме безпокойство”.

Но кой съм аз, та да давам акъл и да съветвам – както често питат троловете в мрежата?

Ами никой, разбира се, според стандартните критерии за това кой е експерт и кой не е експерт по външна политика, постсъветско пространство, социализъм, военни въпроси и т.н. Да, през декември, когато настоящият началник на света – Путин, Владимир Владимирович, ехидно каза на една пресконференция, че евентуалното нахлуване на руската армия в Украйна е „пълна глупост”, аз не му повярвах. А виж, истинските експерти, професори в престижни университети и съветници на правителства, му повярваха.

Най-искрено, от раз и издълбоко му се вързаха.

Ама те са истински експерти, затова не слушат коментатори като мен, които винаги, щом са замесени руснаци и руски интереси, чертаят катастрофични сценарии. А слушат някой, който им обяснява просто онова, което искат да чуят. Например – някой си руснак Сергей Серебров от някакво си „Утро”. Той докарва от девет дерета вода, за да докаже логично – и да внуши категорично – че Русия не само не може да си вземе, но дори изобщо не иска да си взима Крим обратно.

И го доказа. И му повярваха. И ще продължат да му вярват, нищо, че междувременно Путин промени позицията си за нахлуването в Украйна от „пълна глупост” на „пълна умност”.

Ама няма нужда човек да е дълбокомислен руснак, който говори глупости, за да му повярват слабохарактерните западни политици и пишман специалисти по съветска имперска политика. Глупостта може да дойде и от истински, натурален западен експерт.

Веднага давам пример с текст от 1 март на колегите от Дойче веле. В един анализ те цитират Гуендолин Засе, експерт в Оксфорд по проблемите на Източна Европа, която твърди, че сме свидетели само на „спонтанни опити” на сепаратистки сили в Крим да се възползват от политическата криза в Украйна. И следва най-важното. Според тази Гуендолин, да е жива и здрава че яде заплата, която очевидно не заслужава – „Русия не разполага с готов план за откъсване на Кримския полуостров от Украйна.”

Не разполагала с готов план, а? Как ви се вижда тази мъдрост? Гаче ли без план не могат момчетата…..

Таз` девойка очевидно дори не е чувала за неща като Кримската война и прочутата атака на британската лека кавалерия при Балаклава. Това го разбирам – толкоз назад във времето не могат да се правят тъпи прогнози, затова, тя, горката, гледа само напред, където могат. Но, от друга страна, не разбирам кого смята за напълно луд – мен, руснаците или онези, които и плащат.

Та, ето защо, граждани, напоследък, когато някой поиска нещо експертно да му обясня – без да си плаща надлежно, с което всъщност реално да ме признае за свой експерт – аз казвам, че не мога, защото съм никой.

Все пак, като говорим за руското нахлуване в Украйна, мога да дам един последен безплатен съвет на всеки, който го пожелае – ако наистина искате да знаете какво цивилизованият и демократичен свят трябва да предприеме в тази ситуация, питайте Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване