03/03/14 09:15
(http://vasvalch.com/)

Ефективна почивка

weekend

Напоследък рядко ми се отдава възможността да имам изцяло мои си уикенди, но тези три дни са отредени за почивка. Затова използвам момента да напиша нещо смислено тук и дa споделя няколко много любими трика за по-ефективна почивка, когато ви се намира време.

Съставете си план
Почивка по план може да звучи парадоксално, но няма нищо по-досадно от това в края на деня да видите, че нищо от брилянтните ви идеи не се е реализирало. Планът помага да изпълните замисленото реорганизиране на библиотеката в хола, а и ограничава онова неопределено чувство на “уф, имам толкова много за вършене”, защото дава ясна представа какво трябва да се свърши и колко време остава за нищоправене.

Раздвижете се
Няма нито една феноменална история, която започва с “и докато си лежах на дивана в неделя…” Дори да нямате желание да поставяте рекорд за най-екстремен уикенд, добре е да се разходите из квартала или да минете през близкия парк. Все пак с движение се отделят разни ендорфини и други хубави неща. А и от заседяване на едно място в офиса аз лично толкова се схващам, че раздвижването си е като физиотерапия.

Пийте по-малко кафе
Това може би е най-странният съвет, който някой е очаквал да чуе от мен, но е полезен. През седмицата кафето си е задължителна добавка, за да подостриш ума си в необходимите моменти. Когато обаче имаш време да се наспиш и си в настроение за почивка, кафето може само да саботира тези планове. Затова намалявам кофеина наполовина през почивните дни, а латето разнообразявам с малко какао или някоя капка Bailey’s.

Четете
Не съм се загрижила за интелектуалното ви развитие, просто четенето може да е адски отпускащо. Тези дни, например, се заредих с интересна книга и с последния брой на L’Europeo – сутрините минаха много по-добре в тяхна компания, отколкото пред монитора.

Изследвайте
Няма нищо по-хубаво да можете да споделите в понеделник “А през уикенда попаднах на ново супер…” Може да е нов интересен сайт, наскоро отворило кафене в квартала, талантлив музикант. Каквото и да е, внася капка авантюризъм и те движи напред.

Направете нещо дзен
Харесва ми да готвя, защото изисква концентрация, подготовка и време. И заради това е много отпускащо, изпразва мозъка от съдържание. Сходна работа върши подготовка на греяно вино или чай, миене на чинии, смяна на чаршафи и множество други занимания. Гарантирам, че за по-малко от 5 минути ще се сетите за нещо такова, което ви допада.

Вижте се с приятели
Нищоправенето е приятно, но е добре да го разнообразите с малко социални контакти. Съботно кафе или обяд са добър вариант да наваксате с някой, когото отдавна не сте виждали. А ако, като мен, имате близки приятели в чужбина, почивните дни са най-удобното време за разговор по Skype, независимо от часовата зона. Всяка среща действа ободряващо и не се усеща онази припряност на делничните вечери, когато пристигате в бара късно след работа и трябва да си тръгнете навреме, за да не се превърнете в тиква на оперативката следващата сутрин.

Не забравяйте да си починете
Каквито и планове да имате за почивните дни, не забравяйте, че те все пак трябва да са почивни. Ако сутринта решите да останете по-дълго в леглото или пък гласувате в полза на удобна позиция на дивана пред излизане по барове, няма проблем – това точно ви е трябвало.

Запълнете неделя вечер
Последната вечер преди работа може да действа депресиращо, дори ако обичате работата си. Затова я планирайте най-внимателно от целия график и сложете някой интересен филм или среща на финала, така че да не усетите как минава времето.

Това са моите рецепти. Ще разнообразите тази ми понеделнишка неделя, ако споделите своите в коментар по-долу :)

___
снимка: Juli

Постът Ефективна почивка е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 03/03/14 09:15 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/k9x72ItcZQc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване