03/14/14 21:58
(http://ivo.bg/)

Руската агресия в Украйна събуди от вековен сън шведския неутралитет

За пореден път чух в българския телевизионен ефир коментатор да призовава да сме неутрални като Швейцария ( да не взимаме страна спрямо кризата с руската агресия срещу Украйна, т.е. да подкрепим Путин).

Тази устойчива мантра, на която частично залагаше Москва в опитите да препъне българското членство в НАТО и ЕС през 90-те години на миналия век, е сред глупостите, които обезоръжават смисъла да се спори с тях.

Швейцария, освен с планинския си ландшафт, прилича на България само по дупките на сиренето си, познати от българските пътища по начин, който е непознат в Швейцария.

Дупките в познанието за разликите между Швейцария и България обаче са явно достатъчно дълбоки, за да може в тях да падне невежеството на нищожеството, спекулиращо с подобни аналогии.

Извън чистотата на кравите ( и нравите – по отношение на демократичната традиция), Швейцария се отличава от България с нещо направо антиподно на нашата история и действителност. Отличава се с въоръжения швейцарски неутралитет на една многоезична, многоетническа, много културна по европейски стандарти и много малка по територия, но много голяма като като финансово-дипломатически ресурс уникална държава, която може да си позволи от тази позиция на самодостатъчност да бойкотира ООН, в която не желае да членува.

Уникалността и могъществото на миниатюрната по територия Швейцария обаче не е щвейцарски патент.

Точно това не разбират швейцарите у нас ( (швейцар на руски означава портиер).

Швейцария е неутрална по волята на своите могъщи съседи. Всеки от тях, ако беше пожелал да кихне- и това му беше позволено от великаните наоколо, можеше да предизвика лавина, която да затрупа алпийския неутралитет на многоезичния и многоетнически европейски резерват.

Борбата за надмощие край швейцарското джудже обаче е шлифовала паритета, създал швейцарския анклав на неутралитета, станал възможен единствено и само по волята на околните държави в негласното им съгласие да си имат една ничия територия.

Да ви прилича този лабораторно отглеждан еделвайс на нещо подобно на бурените по нашите подгизнали от кръв балкански земи?

Както и да е…

Дългото предисловие ми беше необходимо, за да обърна внимание на нещо важно- далеч, далеч по-важно ( въпреки своята географска отдалеченост), отколкото е истината за неутралитета на почти съседната ни Швейцария.

Става дума за неутралитета на Швеция и вероятността тя да пожелае да го наруши.

За разлика от Швейцария, тя е бивша европейска военна суперсила, която обаче сама решава да прибере брадвата на войната в килера на миролюбивото съзидание. Завистливите, но свадливи останали европейци, обичат да въздишат ревниво, че шведският просперитет е резултат на съответния неутралитет.

И така- от близо два века!

Но се случва нещо извънредно, което вади от равновесие уравновесените в тяхната печеливша неутрална позиция шведи.

Ако някой още не е разбрал колко сериозна международна заплаха е днес руската агресия в Украйна, няма да е лошо да се ограмоти как тя отеква сред, доказано от два века, най-миролюбивите европейци- шведите ( създатели на руската народност от племена, обединени с огън и меч от войнствените по онова време викинги при набезите им на юг към Византия).

Войнолюбието на Путин е на път да събуди самозащитните рефлекси на най-упоритите пацифисти на нашия континент.

Швеция вече се замисля да се присъедни към НАТО.

Вицепремиерът на Швеция Ян Бьорклунд се обяви за това Швеция да стане пълноправен член на НАТО.

Една от причините за това е страхът, че ако Русия в бъдеще реши да атакува балтийските държави, то тя би се опитала да превземе шведския остров Готланд в Балтийско море.

Готланд е разположен едва на 250 километра от Калининград и се смята за ключов за контрола над Балтийско море. “Всеки, който разположи ракетни системи на Готланд, би могъл да отреже достъпа на всички останали до цялото Балтийско море, както и да извършва удари в Швеция”, коменира пред “Атлантик” Карлис Неретниекс, шведски генерал в оставка.

Готланд е от стратегическо значение за Русия и понеже “Северен поток” минава близо до острова, а в миналото Путин е изразявал готовността си да ползва руския военен флот за охрана на газопровода. През март 2013 г. два руски бомбардировача навлязоха във въздушното пространство и симулираха бомбардировка на Готланд. Балтийският въздушен патрул на НАТО реагира навреме на “атаката”, а шведските ВВС не успяха.

Кризата в Крим даде нов тласък на дебата за прекъсване на неутралитета на Швеция. Ограниченията на бюджета за отбрана на страната са толкова големи, че през 2013 г. върховното командване обяви, че в случай на нападение Швеция би могла да се отбранява само една седмица.

Според анализатори при такъв сценарий страната неминуемо ще се нуждае от външна помощ. От своя страна, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен нееднократно е заявявал, че НАТО би защитили Швеция само в случай, че тя стане пълноправен член на блока.

Присъединяването към НАТО става все по-популярна идея в Швеция през последните години. Социологическо проучване от 2013 г. сочи, че все повече шведи подкрепят идеята, въпреки че все още са малцинство.

“Швеция трябва да разбере, че вече не можем да се отбраняваме сами. Сериозно трябва да обсъдим членство в НАТО, в дългосрочен план това е най-доброто решение за отбраната ни”, каза говорителят на Християндемократическата партия Микаел Оскарсон.

“С увеличаването на военните разходи в Русия ще бъдем изправени пред все по-добре въоръжени и обучени руски войски в района. Това от своя страна изисква подходящ отговор от наша страна”, добави той.

На този етап дебатите за присъединяване на Швеция към НАТО все още не са се превърнали в конкретни политически действия. Преди година премиерът Фредерик Райнфелд заяви, че руската армия няма “нито волята, нито възможностите да извърши нападение на шведска територия”.

Последните събития вероятно ще променят това. “Възможностите на пожарната зависят пряко от риска от пожар”, коментира пред репортери вицепремиерът Бьорклунд. “Кой си мислеше, че Русия ще навлезе в Крим? Същото важи и за балтийските държави.” ( Дневник)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване