04/23/14 16:01
(http://www.gorichka.bg/)

10 книги, които можете да откриете на Форум Заедно

Шшшт. Не казвайте на лекторите, но те съвсем не са единствените 10 причини Модерен театър да се пука по шевовете, всеки път, когато правим форум там. Емпирично е установено, че хората идват на Форум и заради неговото прословуто Фоайе, в което всички просто си знаят, някак предчувстват, направо са убедени дори, че един куп находки ще чакат там в сумрака някой да ги открие и да си ги прибере у дома.

Няма лъжа, няма измама, тазнеделната селекция от съкровища включва цял птичи събор, една баба, един жираф, безобразно количество паметници, душмани и чудовища, тефтери от каменна хартия и дори Co-opoly от Англия, специален внос за Горичка (т.е. за вас).

Но нека караме по ред.

КНИГИТЕ

1. Птичият събор от Петер Сис

ptichiat sabor
“Птиците от целия свят се събират, за да открият Симорг, своя единствен истински цар, който обитава планината Каф. По пътя си те минават през най-различни изпитания, преживяват болка и загуба. Когато последните оцелели птици достигат планината, те разбират, че царя, когото търсят, всъщност са всички те – и всяка една от тях.”

Петер Сис е седемкратен носител на наградата на New York Times Book Review за най-добра илюстрована книга на годината, носител на стипендията Макартър (2003) и на наградата Ханс Кристиян Андерсен (2012). (А Птичият събор идва в превод от един от модераторите на Форум Заедно, по-заобления.)

 

2. Мазето на Баба Васа – 10 години и нещо

baba vasa“В Шабла, малък град на пет километра от брега на Черно море, една 85 -годишна жена от десет години поддържа свое изложбено пространство в мазето на старата си къща. Досега в 11-те квадратни метра са представени произведения на повече от 50 международни автори. Тази книга се издава по повод дейностите на „Мазето на Баба Васа” между 2002 и 2012 година.” 84 страници, две корици, над 40 автори.

 

3. Изведнъж на вратата се чука от Етгар Керет

etgar keretЕтгар Керет се завръща с 38 разказа на живот и смърт. Точка.

 

4. Отговорната компания от Ивон Шуинар

the responsible company 2Откровени истории и случки от първите 40 години на Patagonia, плюс практични съвети какво може да помогне по пътя на екологично отговорната компания. И кое как работи. За Ивон Шуинар периодично ви надуваме главите, този път ще пропуснем.

 

5. Историята на моя живот от Хелън Келър

hellen keller 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първата книга за живота на една от легендарните личности в човешката история – сляпоглухата американка Хелън Келър. За радостта да се живее.

 

6. Жирафът, който не се побираше в книжката от Яна Казакова

jiraf 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Той се казва Живко и вратът му е прекалено дълъг. Обаче всеки човек, така де – жираф, има право да бъде включен в картинката. В тази книжка има малко думи, обаче казват страшно много. И говорят както на децата, така и на възрастните.

 

7. Патология на неравенството от Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет

patologia 1По думите на Валери Найденов, това е вероятно най-влиятелната книга, писана през XXI век. “Тя буквално разби митовете на неолиберализма за неравенството. Авторите използват статистическите данни за 23-те най-богати държави, в които има всички условия за всеобщо щастие и благополучие. Оказва се, че във всички области на живота икономическото неравенство върви ръка за ръка със социалната патология. Колкото по-„неравна“ е една държава, толкова по-голям процент от нейното население е в затвора, толкова повече непълнолетни момичета забременяват, а лудите са много, наистина много повече… Ако искаме да видим ясно корена на българската мизерия, книгата на Уилкинсън и Пикет е задължително четиво.”

 

8. Мотивацията от Даниъл Пинк

motivaciata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е книга за мотивацията, но не е от онези книги. Седем причини морковите и тоягите (често) да не вършат работа. Възходът и падението на Мотивация 2.0. От подчинение към съпричасност. Кислородът на душата. Дзен на възнаграждението. Шест бизнес мислители, които са му хванали цаката… Мистър Пинк определно знае как се кръщават глави в книга. Има си и “изненадваща истина за това, което ни движи напред”. И е дяволски прав, че компании, правителства, неправителствени организации, родители и учители продължават да следват практики за стимулиране на човешкия потенциал, основани по-скоро на фолклора, отколкото на науката. Практики, които не просто не действат, а често вредят. И тук се намесва “Мотивацията”.

 

9. Повелителят на мухите от Уилям Голдинг

lord of the flies“На война ли, на какво играете?” Нямаме други въпроси.

 

10. Forget you past. Монументалните паметници от времето на комунизма от Никола Михов

forget your past 1Заглавието е заимствано от графити надписа „Forget your past” над входа на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, който е своеобразна илюстрация на съдбата на монументалните паметници от времето на комунизма. Замислени като знак на гордост и преклонение, сега повечето от тях са запуснати и разграбени. Безмълвен символ на забравеното минало. В продължение на три години Фотографът Никола Михов (р. 1982) събира историите (и невероятните случки, митове и легенди) на 34 паметника. Защото наистина трябва да решим какво да правим с тях.

ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ!

Ако сте стигнали дотук, не си тръгвайте. Има и още. И вече ще говорим предимно в картинки.

ЕДНО–ДРУГО

ogami

1. Tефтери от каменна хартия Ogami от Склада.

 

the tote

2. Платнени авторски торбички от бандата приятели на Surfrider. Ако The Tote не ви говори нищо, време е да цъкнете някъде тук.

 

dushman

3. Тениски от Dushman. Бяха нещо позачезнали, но се завръщат, по-силни отвсякога. И вече от био памук.

 

what a monster

4. Тениски от What a Monster. Нещо страшно идва от Пловдив. Също от био памук, с натурални бои и печат на водна основа.

 

threadless

5. Тениски от Три Котаж. Вкарват от Threadless, нямат грешка.

 

rsz_smiletome

6. Тениски и торбички от Smileto.me. С мисия.

 

animal rescue

7. Тениски, торбички и други работи от Animal Rescue Sofia. С мисия.

 

minushka

8. Домашни потреби от Minushka. Безобразната Вики Книш прави възглавници, чаши, тиксо и въобще каквото си поиска.

 

multi kulti

9. Плакати и значки от Мулти Култи. Те харесват хора и храна от целия свят. Не само на думи.

 

praktrik

10. Дървени мебели от Praktrik. Сглобяват се и се разглобяват като пъзели. Гениални. Български.

 

rsz_angeppetto

11. Ръчно изработени дървени играчки и бижута от Angeppetto. Историята започва така: “Казвам се Ангел. На 60 години съм и имам трима внука.” Не знаем какво ще донесат в неделя, защото е много тайна и специално-за-форум-заедно колекция.

 

co-opoly

12. Co-opoly: The Game of Cooperatives. Печелят или всички, или никой. Нямаше как да не я поръчаме от Англия. Специално-за-форум-заедно, много ясно.

––

Форум Заедно
27 април 2014

Регистрирай се >>

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване