05/07/14 14:12
(http://ivo.bg/)

Вместо paradise Путин предлага на поданиците си парад

Съветският съюз, превърнат в ад за милиони репресирани и унищожавани с милиони като врагове на държавата поданици на социалистическата монархия, не само не се превърна в „работническо-селски“ рай, но и направо се разпадна под непоносимата тежест на собствения милитаризъм, подчинил всяка логика на икономическото развитие на безумните идеологеми на комунизма.

От обещанието за този рай ( paradise)днес е останал един парад- едно военно перчене. Путлеризмът предлага парада като заместител на несъстоялия се paradise.

Русия е ресурсен колос на глинени крака, който не влага несметните богатства на империята в модернизация, а гази в калта на прочутата руска безпътица ( бездорожие), подпомогнала най-голямата руска гордост на тази сплотена около собствения милитаризъм нация: победите срещу Наполеон и Хитлер. Армиите на двамата европейски завоеватели се оказали победени от руските простори, затъвайки в калта на руската безкрайна безпътица. И днес да нахлуят чужди дивизии, каквито няма на хоризонта, пак ги очаква същата съдба. Защото Путин се грижи за парадната си армия за пред гордия с нейния параден блясък народи и най-вече, за да впечатли народа си.

Един чужденец е бил дотолкова впечатлен от тази руска показност, в която е вложен приоритетно ресурсът на държавата, че пише през далечната ( но манталитетно все така близка до днешна Русия) 1839 г.:

Руската империя – това е дисциплината на военния лагер вместо държавно устройство; това е обсадно положение, издигнато в ранг на нормално състояние на обществото“. ( стр. 83)

Руският човек мисли и живее като войник! Като войник завоевател.“
Истинският войник, независимо в коя страна живее, никога не е гражданин; тук обаче той е по-малко гражданин от където и да било другаде- той е затворник, осъден пожизнено да пази други затворници“( стр. 174 )

Русия се превърнала в един шестдесетмилионен полк“( стр. 215)

Пътуващият из Русия френски благодорник Астолф дьо Кюстин констатира в писмата си по отношение на видяното и преживяното от него също толкова актуалната в наши дни истина:

Каквото и да говорят или да правят руснаците, обективният наблюдателен би съзрял в тях само едни византийци, овладели съвременната стратегическа наука под ръководството на прусаците от 18 век и на французите от 19 век“ ( стр. 177 )

Истината е насъщна потребност само за извисените духове или за най-развитите нации; простолюдието се задоволява с лъжите, които поощряват неговите страсти и пороци. Тук да се лъже означава да защити обществото, а да се казва истината е равносилно на държавен преврат“ ( стр. 184 )

Роби има и другаде, но толкова много роби-придворни има само в Русия“. ( стр. 169 )

Тук народът и правителството са единни; дори да можеха с това да възкресят всички загинали роби, русите пак нямаше да се отрекат от чудесата, извършени по волята на техните монарси- чудеса, на които те се явяват свидетели, съучастници и жертви“. ( стр. 78)

Руснаците почитат върховната власт като религия, чиито авторитет не зависи от личните достойнства на един или друг свещеник.“( стр. 121)

Що се отнася до цивилизоваността, досега те са се задоволявал с нейната външна страна, но на практика са безнадежно изостанали изостанали по отношение на нас- но възникне ли подходящ случай, те жестоко ще отмъстят за нашето превъзходство“.( стр.115)

От памтивека в Русия никой освен императора не е изпълнявал своите задължения към нацията – нито дворянството, нито духовенството, нито което и да било обществено съсловие. А за народа, който живее в окови, винаги казваме, че си заслужава своята участ – защото тиранията е дело на самите нации. Или най-късно след петдесет години цивилизованият свят отново ще се покори на варварите, или в Русия ще се извърши революция, много по-страшна от тази, чиито последици Европейският запад продължава да изпитва и до днес“. ( стр. 108 )

Тайната пружина на руската политика е религиозната нетърпимост“(стр. 41)

Колкото и да е безгранична властта на руските монарси, те извънредно се плашат от всяко неодобрение или дори проява на откровеност. Потисникът повече от всеки друг се страхува от истината“. (стр. 106 )

..и си спомням страшната фраза на Волтер или на Дидро, която във Франция е отдавна забравена: „Русите са изгнил преди да узреят“( стр. 104 )

…руският народ се е превърнал в абсолютно негоден за нищо друго народ, освен за завоюване на света“. (стр. 217)

А един народ, който няма какво да научи народите, които се опитва да подчини, не може задълго да запази превъзходството си над тях“.( (стр. 218 )

Русия е страна, където се творят най-великите дела в името на най-жалките резултати“. ( стр. 62)

Само на народите, които сляпо се подчиняват на властелина си, може да им се заповяда да извършат огромни жертви заради нищожни резултати“( стр. 61 )

В РУСИЯ ЛЮБОВТА КЪМ ПАРАДА СЕ Е ИЗРОДИЛА В МАНИЯ“. (стр. 61)

Астолф дьо Кюстин, „Русия и русите“изд. Изток-Запад, София, 2004 г.

Дали нещо съществено се е променило по отношение на преобладаващия в Русия манталитет на преклонението пред държавата (за сметка на свободата на личността)?

Ето днешният отговор на един руски автор със световна известност:

За руснака истинската жизнена опора, крайъгълният камък на социалното битие ПО ТРАДИЦИЯ ( курсивът-мой, бел. авт.) си остава не семейството, а именно държавата с всичките й атрибути и инструменти на властта“.

Станислав Белковски, „Путин:цялата истина за стопанина на Кремъл“, Сиела, София, 2013 г. , стр. 167 ).

Така че,уважаеми читатели, предстои на 9 май да ни демонстрират поредния руски парад – заместител на несъстоялия се съветско-руски paradise. Какво сме научили или можем тепърва да научим от уроците на историята, които Русия ни „преподава“ от близо век и половина, е въпрос на европейски зрелостен изпит за нас като народ, който няма какво научи от своя завоевател.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване