05/24/14 21:38
(http://ivo.bg/)

Руският Медвед(ев) взе да мърка

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, затова за нарушение на международни договори не може да се говори, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизионната програма “Новини в събота”, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Коментирайки меморандума от Будапеща, на който западните партньори често се позовават във връзка с кризата в Украйна, премиерът отбеляза, че гаранциите на Русия се отнасят за ситуации, при които суверенитетът на Украйна е заплашен отвън.

“Гаранции за териториалната цялост на една държава може да даде единствено самата държава, нейния народ и нейните власти”,

заяви Медведев.

Руският премиер допълни, че Москва е готова да обсъди с Украйна графика на изплащане на дълговете ѝ, ако Киев започне да се издължава. Дмитрий Медведев определи като “шантаж” искането на Киев преди да започне изплащането на дълга, да бъде договорен нов график за вноските.

Медведев призова европейските държави да “седнат и да сметнат с калкулатор” откъде им е по-изгодно да внасят природен газ.

Според него американският газ би струвал с 40 – 50% по-скъпо на европейците.

“Нашите газови отношения с Европа са нетленни. Ние много държим на тях, защото това за нас е много голям и много важен пазар”, допълни руският премиер.

Той увери, че въздействието на западните санкции върху руската икономика е минимално, но подчерта, че според Москва те представляват “ехо от Студената война”.

БТА, цитирана от Vesti

Има няколко (ак)цента в тази измъчена тирада на Медведев, който успя за известно време да играе ролята си така, сякаш е либералното лице на путлеризма в Русия ( ivo. bg си признава, че беше между умерено заблудените- в края на краищата ставаше дума за руски театър, класика!)

Преди всичко е видно, че Путин отново слага на амбразурата телцето на своя властови двойник, за да се опита да запуши с него пробойната откъм западния корпус на потъващата му подводница. Но се получава нещо като скимуцане с претенция за ръмжене на сибирски тигър, който си въобразява, че ще уплаши страховитата перспектива за американски внос на газ в Европа.

Сценката се разиграва буквално часове, след като се разбра как китайският дракон уреди партерна сделка с руската мечка за природен газ- фиктивна, хипотетична, най-вероятно неизпълнима химера, чийто зародиш е нищо и никакъв меморандум ( за намерения).

Руският газов колос на глинени крака, който издържа само денонощие в режим на заплашително зъбене срещу запада с китайската карта, залепена на изпотеното чело на Путин, явно бърза да се дотътри обратно в европейския уют след преживения ужас на преговорите с безмилостния китайски удушвач.

С гласа на Медведев на практика Путин, който вчера клекна пред перспективата украинците да си изберат на 25 май президент въпреки неговата досегашна забрана, шефът в Кремъл моли за примирие, ако не и за помирение.

Може и да го получи, но по начина, по който му се наложи да приеме в Пекин всичко, което отказваше досега на китайците като цена и условия по сделката за газа от 10 години насам, избирайки да я финализира във възможно най-неизгодната за Русия ситуация по геополитически причини ( недостатъчност на международна подкрепа за Москва), а не заради някаква руска икономическа изгода.
Медведев, безпомощен да каже нещо смислено в тази ситуация, реши да повтори клишето за опасността от нова студена война- при това на фона на днешното прозрение на Путин, че такава няма да има, защото никой няма полза от това ( къде остана довчерашното перчене на Путин срещу западните санкции?!)
Връщането на студената война, за което взе да се вайка Медведев, обаче е само част от проблема, създаден от руската агресия в Украйна. Защото политиката на Кремъл върна времената от преди студената война- напомни за навечерието на Втората световна война, когато хищниците Хитлер и Сталин си поделяха Европа от позицията на силата.

 

Добрата новина е, че днешният Путлер няма партньор, с когото да си дели европлячката ( дори в лицето на Китай с капиталистическия му комунизъм, който никак не се трогва от затрудненията на путлеризма и безжалостно си преследва интереса за сметка на изпадналия в беда руски авторитаризъм).
 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване