06/14/14 14:38
(http://ivo.bg/)

Бареков си къса опашката преди да е станал самостоятелен гущер

 

Редовни читатели не веднъж са ме съветвали от презумпцията на верния житейски принцип да бъдат пренебрегвани дребосъците, но май имам странната карма да съм разпознал в тях бъдещи титани на най-отблъскващия растеж в страната: поради липса на икономически такъв, това е растежът на лилипутите като бурени на запусната ни българска нива, които имат претенция за обществена значимост.

Сред тях особена „гордост” ми е „новият политик” Бареков. Колко само са ме подигравали и заричали да не му обръщам внимание във времето, когато беше обикновен лакей на Борисов, унижаващ себе си в тази роля до такава степен, че дори на враговете му им ставаше неудобно да наблюдават мазохистичното зрелище!

Обаче се оказа, че съм бил прав ( ако поне малко следвах стила на самия Бареков, трябваше да се „похваля” дори, че направо съм го създал като „важен играч”- подобно на неговите самохвалства, че бил създал Борисов или сутрешния блок на Би Ти Ви, но слава на Бога не страдам от подобна комплексарска бащиномания).

И ето го днес с пораснала работа. И друг път се е изхвърлял (например като сигурен следващ премиер и водач на повече от 120 депутати в следващия парламент), но днес направо се обявява за „най-силния българин”. Но вече не се фука с пари, коли, френско шампанско във френски курорт ( както по времето на дерибействането му в ТВ 7) и с швейцарски часовник за десетки хиляди левове на китката ( както направи по Нова тв ).Прозрял е, че да имаш 11 процента (гласоподаватели) било повече от това да имаш самолет или банка.

Банка ли? Що за камък по една рушаща се фасада?

Това с банката, разбира се, не е случайно подмятане. Бареков още не е станал гущер, а бърза да си къса опашката! И защо не- как я сръфа, сдъвка и изплю срещу Борисов? Някой да се учудва (позволявам си да припомня, че предупредих Цветан Василев, без да го познавам лично, че това ще му се случи и на него, както и на Бойко, получил къч в зъбките от обслужващия го до вчера Бареков)?

Така изглежда балонът Бареков към днешна дата „на първо четене”. Държи се като онези зверчета, които си сменят бързо цвета според обстановката, за да оцелеят, или се накокошинват, за да изглеждат заплашително в света на големите хищници, готови да ги излапат с вносните парцали.

Днешният монархо-републиканец и консервативен борец за съединяването на пролетариите Бареков обаче е отворена книга, която има и втори прочит според знаците, които дава между редовете. Те никак не напомнят на парадното му надуване, а го връщат към ролята му на мазник, за когото личното достойнство няма никакво значение, стига колениченето да се налага за поредното му оцеляване.

В момент, когато е в тройката на разследваните, заедно с Пеевски и Цветан Василев, този човек без цензура върху задръжките си откровено се подмазва на прокуратурата и НАП, защшото му ровят в кирливите предизборни ризи, с които е уловил доста електорални бълхи. Юрганът му вече пуши, но на бълхите той явно държи- те са му новият спасителен пояс.

Ако се окаже вярно, че вече се опитва да избяга от отломките на колабиращата корпорация, която му се стоварва на главата, явно този чисто нов политик очевидно разчита на едно единствено нещо: че общите му тайни със загазилото олигархично началство са толкова ( взаимно) наказуеми, че вярва в инстинкта за самосъхранение на спонсорите си, чиято вина като даващи парите е равна пред закона по своя престъпен характер с вината на реципиента на тази нечистотия.

Иначе, като знаем колко ни е гъвкав, с удоволствие би удавил пред прокуратурата още някой и друг свой благодетел, но просто няма как да го направи без сам да потъне. Ето защо разчита на омертата на взаимната вина- принцип, на който е изградена всяка мафиотска структура по света.

Ето как Бареков се умилква вече днес на онези, от които зависи да му разровят тайните:

„Всичко зависи от прокуратурата. Тя е една от малкото институции, които не са пострадали от разрушената от ГЕРБ, БСП и ДПС държава. Аз съм доказал, че съм независим, зад мен стоят само избирателите и интересите на българския народ”, допълни лидерът на “България без цензура”.

“Прокуратурата и НАП са единствените, които работят в това безумно време”, посочи Бареков на брифинг след събрание на Националния съвет на регионите. Той каза, че би се отказал от имунитета си като евродепутат, ако го повикат за показания, но досега не е търсен, вероятно защото няма нищо общо с този скандал.

“Това показа, че нямам нищо общо с Василев и Пеевски – нека сега се разбере кой ми е баща и кой сестра”, подчерта той.” ( ПИК)

За финал ще спомена отново финала хумористичния съветски филм, в който дребните мошеници, заловени и изправени пред строгите съдии, скачат енергично на крака при влизането на съдиите и в хор декламират на висок глас „ Да живее съветският съд, най-справедливия в света”!

За такъв „герой” става дума и в нашия случай.Само че не е много смешно засега (зависи от сериозността на прокуратурата и НАП).

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване