07/04/14 10:20
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ИЗБОРИ, БАНКИ, ПРАВИТЕЛСТВО – КАКВО НИ ЛИПСВА ДО ПЪЛНОТО ЩАСТИЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Основните партии в България се договориха извънредните избори да бъдат на 5 октомври. Междувременно, в страната започна банкова криза, плод, както се твърди, на целенасочена атака срещу банковата система. Засега, поне на повърхността, кризата е овладяна, но въпросите около нея остават. Тези теми обсъждаме днес с Пламен Асенов.

- Пламен, добра дата ли е 5 октомври за предсрочни избори?

- Всяка дата, на която се прилага основния инструмент на демокрацията, е добра, Фили. Но да не влизаме във философските измерения, ето фактите. На 5 октомври ще са изборите, значи, най-късно в началото на август президентът ще назначи служебното правителство, а в края на юли правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка и Парламентът да се разпусне. Въпросът е, че можеше да бъде и по-добре.

- Защо, какво не е наред с този доста ясен политически план?

- От гледна точка на закона всичко е наред, Фили, планът вероятно ще се реализира. Нещата не са наред обаче от гледна точка на реалността. Защото всеки ден повече, в който това правителство е на власт, създава допълнителни проблеми за страната. Затова датата за изборите трябваше да се изтегли по-рано, още през септември, за да може и кабинетът да подаде оставка тутакси. А иначе какво става? В момента например се правят „спешни” назначенията в администрацията, включително на висши служители в МВР и на други ключови позиции. Назначават се хора с дългосрочни договори, които са политически предани на сега управляващите и които са като заложени бомби за всяко следващо правителство – могат да го саботират, могат да го провалят буквално, а то не може да ги махне. Първо – ще си навлече поредица съдебни разправии, които ще загуби и второ, тогава левицата ще вдигне шум, че има политически репресии спрямо нея. Друг ключов проблем е, че именно това правителство ще предложи новия български еврокомисар. „Не знам с какво право победените партии ще определят кой да бъде еврокомисар, това е смешно и цинично” – каза по този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той има предвид победените на последните избори партии, които, така или иначе, си отиват от властта. В същото време обаче, колкото смешно и цинично да е, мнозина смятат, че кабинетът Орешарски може да продължи да се подиграва на всички, като предложи за еврокомисар дори лидера на БСП Сергей Станишев. Това би било поредният огромен социалистически шамар за страната. Но кой ще го спре?

- Пламен, но през последните дни кабинетът Орешарски не показа ли и силна страна, като се справи, поне на повърхността, с назряващата в България банкова криза?

- Ако нещата с банковата криза бяха останали в ръцете на правителството, Фили, жална ни майка, както се казва. В случая решителната намеса дойде от страна на БНБ и на президента Росен Плевнелиев. Основно заради действията на тези две институции, Фили, опашките от хора пред третата по големина банка в страната бързо изтъняха и пресъхнаха на третия ден. Като имаш предвид, че само през първия паникьосаните вложители изтеглиха над 800милиона лева от своите сметки, атака, на която наистина трудно би удържала дори най-стабилната банка в света. В същото време една от другите най-големи банки мина за определен срок под прякото управление на БНБ и е в процес на оздравяване.

- Добре, Пламен, но да се върнем към правителството, трябва да се признае, че МВР например бързо залови редица хора, създаващи паника сред обществото по отношение стабилността на съответните банки…..

- Поетът Борис Христов, Фили, има едно стихотворение за самотния човек, дето лови мухите и ги пуска. Та горе-долу така изглежда и работата на МВР с тъй наречените „създатели на паника”. Първо шумно ги залови, после мълком ги пусна без обвинения, поне доколкото има информация по въпроса. Защото в какво мога да бъда обвинен аз например, ако изпратя на теб и сто други приятели ес-ем-ес да си изтеглиш парите от еди-коя си банка, защото съм чул, че тя не е достатъчно стабилна. С какво да принудим хората да не говорят, със затвор ли? Ами нали, както писа един колега онзи ден, то по времето на социализма се даваше затвор за разпространение на слухове или на „невярна”, тоест, несанкционирана от партията информация. Освен това – откъде МВР знае, че точно аз, случайният гражданин Х, съм изпратил съобщения с такова съдържание, те всичко и всички ли следят? Къде отиваме, ако тръгнем по този път. Нещо повече, продължавам да смятам – и не съм само аз, а мнозина коментатори тук – че в сегашната банкова криза МВР, а и прокуратурата, са повече част от проблема, отколкото част от решението. Да, те, както и много истински специалисти, правилно казаха, че в случая сме свидетели на целенасочена атака срещу българската банкова система. Това се вижда и с просто око. Но, първо – не арестуваха фамозния банкер Цветан Василев и още по-фамозния му доскорошен приятел, а сега опонент Делян Пеевски, за да разплетат например от тази нишка цялото кълбо. А тези двамата трябваше да бъдат арестувани не само за да кажат откъде е поръчана банковата паника, а и защото покрай взаимните си публични нападки изнесоха данни за корупция, търговия с влияние, за натиск и използване на медиите, изобщо, казаха толкова много неща един за друг, че само половината от тях да са верни, в нормалния свят затворът не им мърда. Но не и в България. Тук МВР лови мухите. Второ, Фили, МВР се опита някак да ни убеди, че банковата криза е предизвикана от случайни хора, които не се познават един друг, но които на практика в един и същи момент решават да разпространят зловредни слухова за една и съща банка. Е, няма как да стане. Затова и казвам – докато МВР не каже ясно кои са поръчителите на тази всъщност доста добре планирана и реализирана специална операция, ще продължа да смятам МВР за част от проблема, не за част от решението му.

- Пламен, а има ли поне подозрения кои са поръчителите на българската банкова криза?

- Както се казва, всички подозрения сочат в една посока, Фили. Онзи ден колегата Ник Торп, политически анализатор на ВВС, каза, че е време за класическия въпрос – кой има интерес от банковата криза в България. Неговият отговор – „вероятно става дума за наказателна операция от Москва заради спрения от българската страна проект „Южен поток”. Известният български икономист Георги Ганев пък каза следното: „Малко е вероятно да става дума за външен финансов натиск, някакви спекулативни капитали да нападат България. Но външно-политически сценарий, идващ от Кремъл, категорично не мога да изключа. Изпитвам силни подозрения за това”. А аз, Фили, просто нямам какво да добавя към тези техни мнения.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване