07/05/14 14:01
(http://ivo.bg/)

Руското външно министерство направи за смях българската си пета колона

Българската пета колона не за първи път става за смях с напъните си да осигури пълен комфорт на руската кауза.

Точно преди месец местната пропаганда беше принудена да признае изтеклата информация, че се готви посещение на един от най—влиятелните политици в света, външния министър на Русия Сергей Лавров. Смятайки, че така ще му услужат и ще прикрият същността на замисъла, местните слуги разпространиха версията, че вторият по влияние в самата Русия управник щял да се появи тук заради 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения с България.

Днес ИТАР-ТАСС откровено заяви от името на руското външно министерство, че на 7 юли Лавров пристига с мисия да обсъжда „Южен поток”- както вече беше прогнозирано тук в ivo.bg ,чието заглавие беше цитирано в швейцарския печат.

Лавров ще посети България- новия “чек пойнт Чарли” в Европа

Иво Инджев ⋅ юни 5, 2014

 

„Дневник” потвърди днес екслузивната информация на сайта Faktor.bg от 3 юни, за която два дни българските власти мълчаха.

 

Подготвя се посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България, потвърди в сряда пред репортер на “Дневник” външният министър Кристиан Вигенин. Запитан защо МВнР премълчава това, министърът каза, че визитата е в процес на подготовка. Поради това не се премълчава, а така се постъпва, докато не е уточнено всичко.

Очаква се Лавров да посети София в началото на юли с повод отбелязване на 135-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Вигенин не каза какви акутални  теми ще бъдат обсъдени.

Според източници на “Дневник” датата на посещението 7 юли, която неофициално се посочва, няма да бъде официално потвърдена още дълго заради изключителната заетост на Лавров, който е непрекъснато на път между световните столици заради кризата в Украйна. Днес той се среща в Париж с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Лавров, който заема поста на първия дипломат на Русия от 2004 г., е сочен от международни анализатори сред петимата най-влиятелни политически фигури в света в момента.

 

„Медиапул” коментира, че Вигенин не пожелал да каже какви ще бъдат темите на разговорите на Лавров в София. Този факт, както и самата новина обаче, си заслужават отделен коментар.

 

Преди всичко се вижда, че руската политика отново залага на основната си опорна точка от 136 години насам в България. Този път използва рутинната годишнина от установяването на дипломатически отношения с България, за да изпрати в София практическия втория най-влиятелен човек в държавата ( не е Медведев) , за да оказва натиск върху и без това полегналата пред Москва София.

 

Същият номер солидарно изиграха по трасето на „течната дружба” съзаклятниците, които угоднически обявиха 130-та годишнина от края на руско-турската война през 2008 г. за толкова важна, че празникът да продължава 365 дни под формата на „Година на Русия в България”. А всъщност я „закръглиха” като форма на подмазване на Путин и триумфалното му посрещане през януари същата година на българска земя.

 

Това беше година на поврат към мек вариант на онова което се случи през 2013 г. в Украйна, препъната от Путин лично по пътя й към Европа. В България, отново в лично качество, той се ангажира лично да вкарва България в „правия” проруски път чрез обещание за (енергиен) подкуп. Направи го само година след приемането на страната ни в ЕС. Дойде в София като победител в битката за България, носейки мегаломанските си проекти, наречени от превъзбудения от щастие по този повод български президент Първанов ( определението за превъзбудеността беше на руски кореспондент, на когото дори му се причинило Първанов да казва нещо друго, а не „голям шлем”- присмех, на който софийския слуга на Москва не намери за обиден).

 

Слугинските български медии се задъхваха от възторг, пресмятайки в милиарди личния капитал на возещите се в руския президентски самолет назначени от Кремъл руски капиталисти със заглавия от рода на „ Путин вози 300 милиарда на борда си”. Лигите им течаха да хвалят „течната дружба”, която потопи България и затвори пътя на запад за президента Първанов през втория му мандат.

 

Днес Първанов би трябвало да бъде наричан обикновен лъжец в публичното пространство, защото нито един от обещаните от него руски проекти не беше осъществен, като третият от тях дори се превръща в нещо „чек пойнт Чарли”- мястото в Берлин, в което зрелищно се доближат един срещу друг танковете на НАТО и Съветския съюз в разгара на студената война.

 

Да припомня отново: министърът на културата Стефан Данаилов направи публичен отчет в края на 2008-ма за дейността на министерството си с една единствена точка, която всъщност беше доклад за бройката „културно-масови” прояви в рамките на дружбата с Русия.

 

Днес, от дистанцията на годините, се вижда още по-ясно руската инвазия по всички фронтове в България, сред които културният има само на пръв поглед поддържаща роля. Всъщност културата и пропагандата тук вървят ръка за ръка и в решаващ момент, когато България трябва да докаже европейската си идентичност, руското влияние се изтъква като индулгенция за проруското ни управление да се държи като руски васал, а не като член на НАТО и ЕС.

 

Това поведение на София контрастира към днешна дата с приоритетите на съюзниците ни на фона на водещата световна новина за двудневната среща на седемте най-развити държави в Брюксел, където беше отправена единодушна критика към Путин с предупреждение да спре провокациите си срещу Украйна.

 

В същия този ден прогоненият от Г-8 Путин е разрешил на българските си васали да оповестят официално, че неговият външнополитически самолетоносач Лавров се готви да акостира тук и да използва българската карта през задния вход на НАТО и ЕС. А Вигенин, който напоследък започна да се оправдава пред русофилската публика за досегашните елементи на несъгласие с анексирането на Крим от Русия, предпочита да „щади” Лавров и да не издава публичната тайна за същността за московския замисъл в рамките на планираното посещение.

Няма да „гадая” очевидното, но за илюстрация ще добавя, че една от демонстрациите на българска земя, замислена в дълбоко засекретената програма на Лавров за 7 юли в София, е откриването на институт за подготовка на лидери, начело на който да бъде коронован Димитър Иванов – Гестапото.

Ще бъде интересно дали спрямо него ще бъде приложен реципрочно статутът на “чужд агент”, какъвто в Русия пришиват на неправителствените организации, имащи подкрепа от чужбина. Освен това намесата на Лавров в подобна подигравка очевидно цели да демонстрира бърза реакция на жалбата, отправена от другия виден водач на русофилството Николай Малинов, според когото Москва не подпомагала финансово русофилите в достатъчна степен.

Разликата между конкурентите за руските пари Шаренкова и Малинов е единствено в това, че тя е в лагера на Първанов, а Малинов е под крилото на “европееца” Станишев, който се кланя на паметника на съветската окупация  в деня на Европа, където изгориха европейското знаме.

В подготовката за програмата на Лавров участва на пълни обороти спътницата в живота на Димитър Иванов, шефката на русофилската организация „Форум Русия-България” Светлана Шаренкова, която в имейл ( разкрит в ivo.bg миналия декември) се хвали, че „направила” президента Георги Първанов „лице на отношенията с Русия” и дори кокетно се оплаква ( на близкия си човек в БСП, депутата Кирил Добрев), че това упражнение е било доста уморително за нея.

Самохвалството й така и не беше отхвърлено или потвърдено от нея и от Кирил Добрев ( попитани за коментар от агенция ПИК), но за сметка на това Шаренкова не устоя на изкушението и гордо потвърди някак между друго разкритие на ivo.bg: че е завела вече бившия президент Първанов на среща в Москва с външния министър Сергей Лавров ( петия най-влиятелен човек в света).

 

Този път Лавров й идва на крака. Защото на България й порасна работата- превърна се в ябълка на раздора по повод „Южен поток” като новата Берлинска стена. Вижда се смисъла на замисъла с дългосрочното инвестиране в руско влияние в България, където по въпроса за европейската разделителна линия по брега на „Южен поток” няма дори парламентарно опониране.

 

Предполагаемата опозиция ГЕРБ крещи с гласа на своя лидер Борисов, че би построила по-бързо руския проект, направо би „усвоила „ средствата за по-малко от петилетка. Което е апотеоз на руския успех в България. Тук опозицията и управляващите се карат кой да услужи по-добре на Кремъл.

 

След като от десетилетия се самоожалваме като „твърде малки и незначителни”, обвиняваме кого ли не за нашите несгоди, днес ние българите имаме уникалната възможност да се откроим като световен играч на международната сцена. За първи път от много, много години от наистина зависи нещо важно в международните отношения и което е още по-съдбовно за самата България.

 

Ако „пропуснем” на направим проевропейски избор и „гласуваме” да пасуваме в полза на Путин, няма да имаме право да се жалваме и да прехвърляме вината за нашето влачене по европейски дъно по корем- нито на Ялта, нито на Малта.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване