08/03/14 10:24
(http://ivo.bg/)

Червената носталгия скача нагоре и назад към Бузлуджа срещу течението на историята

Бузлуджанската вълна залива с червен адреналин повалената на поредица от избори и очертаваща се като постоянно губеща столетна партия. Главозамайването от (не)успехите ( по аналогия с прочутата статия на Сталин в „Правда” „Главозамайване от успехите”, в която дава указания болшевишкият геноцид срещу селячеството да бъде позабавен малко) идва отново от традиционното за болшевизма боравене с бройката: били се събрали много, десетки хиляди дори на връх Бузлуджа.

 

Как става този „номер”? Няколко думи за технологията на сборуването.

 

Тя е същата, която докарва хиляди посетители на русофилския събор край язовир „Копринка” недалеч от Пазарджик вече близо десетилетие, откакто емисарите на Путин стегнаха редиците на своята пета колона в България. Освен симпатия към червения цвят в политиката, явяването на толкова много хора на толкова отдалечено и недостъпно за по-голямата част от тях ( от транспортна гледна точка ) рецептата изисква две задължителни условия: много пари и рекламна дейност по места.

 

Не поставям под съмнение очевидният факт, че въпросните десетки хиляди са водени от чувството за общност, а не непременно от миризмата на кебапчета. Въпросът е обаче в това как да ги доведеш на планинския връх. И тук в това отношение бившата БКП няма равна на себе си.

 

„Дребната хитрина” е умението да бъде организирана безплатната за симпатизантите, традиционната за тях от десетилетия масова екскурзия. За целта е нужно разгласяване и транспорт, който дава възможност на желаещите да се натоварят на автобусите и да прекосят ( понякога цяла ) България. Кога и как иначе ще им се случи подобна безплатна разходка?!

 

Изборите показват от доста години насам, че има и други партии с голяма електорална подкрепа, но никой друг не умее да събере така демонстративно симпатизантите си на едно място. Десните, казано по-конкретно, са майстори в обратното – в разпиляването на симпатизантите, които и без това не си падат по масовите походи и преходи, изповядвайки индивидуализма като свое житейско кредо.

 

По абсолютно същата финансово-транспортно-рекламна схема биват товарени и пътешественици от цялата страна за русофилския събор край язовир „Копринка”. Рекламни билбордове за безплатното пътуване биват монтирани буквално по села и паланки- включително пред църкви и туристически обекти ( снимки на някои от тях съм публикувал в ivo.bg).

 

Така се постига ефектът на усещането за голяма сила, независимо от това, че всъщност силата на БСП се топи от година на година до степен, че ДПС иззе от червените властовата инициатива по време на съвместното им управление в рамките на „кабинета Орешарски”.

 

Съответно медиите, приучени също от десетилетия, отразяват автоматично тази червена миграция обратно към изворите на партията-майка, накъдето младо и (предимно) старо плува обратно на течението ( на историята) по примера на сьомгите в Аляска.

 

Така на Бузлуджа ( а вече и край „Копринка”, което е едно и също като дублетна форма на Бузлуджа) веднъж в годината „сьомгите” си хвърлят червения хайвер и се надъхват взаимно да устоят на продължаващото измиране на техния застрашен от модерността вид. Черпят сила от тоталитарното минало в сянката на една бетонна чиния, която може да ги отведе ( в спомените само) към щастливото тоталитарно минало, но също толкова символично демонстрира безполезността на чудовищното количество бетон, изсипан безмозъчно, антиекологично и икономически алогично на върха на планината, дала названието на полуострова в центъра на нашата полудемокрация.

 

„Много сме, силни сме”, кънти традиционно веднъж в годината бойният им вик.

 

Че са много и са силни ( в демагогията- току що унизително бяха принудени да избягат от властта, но се държат пак като победители) , в това няма съмнение. Не само са много, но идват направо в повече на малката клета България, която има отчаяна нужда от модернизиране, а не от комунизиране под бесепарска форма, обърната към миналото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване