09/23/14 11:21
(http://ivo.bg/)

Истината за съветското робство се познава в срамнението

Изобщо няма да влизам в поименен задочен спор ( с изказалите се по темата в българските медии) по отношение на безспорния факт по повод Деня на независимостта: истината е , че днес българите са по свободни от всеки период, когато са били под пряката или косвена окупация на Русия и СССР. Но свободата не е сред ценностите, които адептите на руско-съветското робство ценят. С хора, заразени от робски манталитет, умеят да разговарят на техния език само надзирателите им.

 

Какво от това, че днес сме имали някаква си свобода да говорим и пътуваме свободно, казват робите. За тях е важно, че по време на съветското робство сме имали индустриализация- същата която изсмука населението от селата, запрати го в крайградските коптори за чест и слава на тоталитарната държава в борбата за повече бетон за бункери и метал за бодлива тел, докато комините и мините унищожиха уникални природни пространство по метода на т.н. „екстензивно развитие” – т.е. безогледна експлоатация на човешки и природни ресурси. А когато експлоатацията достигна точката на прекършване, другарите вандали просто смениха идеологическата дрешка с банкерски и мениджърски костюми, от които лъха на див капиталистически цинизъм.

 

(Почти) всички, дори и доста демократично мислещи българи, кълнат пустата емиграция ( на Запад) в годините на прехода, която лишава България от нейната млада смяна. Защо обаче българите търсят щастието си другаде, а не в проруския анклав тук или в самата Русия с нейните простори или пък не желаят да мият чинии точно в баровските ресторанти на Москва, най-скъпарския град на света?

 

И още един въпрос: стига да имаха свободата на пътуват и избират, колко българи щяха да останат в България, ако шлюзовете на охраняваната като огромен концлагер НРБ бяха отворени по времето, когато не само свободолюбивите, но и робските души мечтаеха за западен стандарт на живот?

 

 

Критиците на прозападната ориентация на България правят всичко (не)възможно да сложат знак на равенство между пълната загуба на българския суверенитет при руската окупация след 1878 г. и съветската пряка и непряка окупация за цели 45 години.

 

Ето обаче какво празнуват други народи, освободили се от съветско робство, докато ние получихме от петата си колона като национален празник втори пореден руски подарък- преди беше 9 септември във връзка с победилата съветска окупация, а след като той беше отменен поради изхабяването на съветската пропагандна плоча, от руската рулетка ни се „падна” 3 март , началото на руската окупация през 1878 г., която сърцатите българи успяват да отхвърлят с упоритостта на истински патриоти след дългогодишни упорити битки за независимост, довели до 22 март септември 1908 г. под формата на обявяването на Царство България.

 

Като казвам, че сме уникални в приемането на руското заробване на България, това не са празни приказки, а факт, виден от следното сравнение с други страни и народи, откъснали се от руската имперска зависимост и съответно избрали да обявят освобождението си от СССР и Русия за национални празници.

 

 

Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Естония — 24 февруари (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г., същият ден се празнува и като Ден на републиката)
Киргизстан — 31 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Латвия — 18 ноември (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)
Литва — 16 февруари (Ден на независимостта — от Русия, 1918 г.)
Молдова — 27 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.
Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)
Приднестровие (Русия) — 2 септември (Ден на независимостта — от СССР, обявена през 1990 г., не е международно призната държава)
Таджикистан — 9 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Татарстан — 30 август (Ден на суверенитета — от СССР, обявена независимост през 1990 г., непризната спрямо Руска федерация на референдум през 1992 г., има статут на автономия)
Туркменистан — 27 октомври (Ден на независимостта — от СССР, 1991 .
Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Унгария — 15 март (Ден на революцията, 1848 г.), 20 август (Ден на Свети Ищван I — първи крал и основател на държавата) и 23 октомври (Ден на републиката и революцията, 1956 г.)
Узбекистан — 1 септември (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)

 

Само в Булгаристан съветската пета колона успя да наложи доминиращо руска дата в историята ни като най-важното събитие за нас под претекст, че без него нямаше да я има България. Нима? Откога в историята условното наклонение в минало време е легитимен инструмент за строене на хипотези какво не би се случило, ако не се беше случило нещо друго?

 

Във всеки случай водачите на българското национално осъзнаване, като Раковски, отлично са си давали сметка какво се крие зад руската политика на „закрила” на православните славяни и гръмко са предупреждавали сънародниците си. Само че великите манипулатори от Великото народно събрание, вместо да послушат великите българи, ни дариха със спешно изкована конституция, с която изпреварихме всички останали еманципирани вече от СССР сълагерници от соцлагера. Оказахме се първите с нова конституция и първите с легитимирана чрез изборна победа на преименуваната компартия.

 

Плодовете на това съветско Генно модифицирано овластяване (ГМО) берем днес като държава, в която неформалната власт е в ръцете на борещи се да се харесат на Путин политически спекуланти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване