10/16/14 00:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печен карфиол, кюфтенца с червени боровинки и млечен сос с мента и нар

Откакто разбрах, че печеният карфиол е моят карфиол, нетърпеливо очаквам сезонът му за да му се насладя с поредния сос. Сам по себе си той е вкусен, по-големите парченца от него са сочни и хрупкави, по-малките карамелизирани и топящи се в устата, а това, което може му придаде различни оттенъци всеки път е сосът, с който да се сервира. В случая дори няма да говорим само за сос, а за много лесен сос с допълнително овкусяване от прясна мента и рубинено червените сладко-кисели зрънца на нар, но и за още нещо, което допълва всичко това за да му даде името „вечеря“ в пълния си смисъл.

Печен карфиол с кюфтенца и млечен сос

Съвсем наскоро си купих комплекта за мелене на месо и приготвяне на наденички към kMix (планетарен миксер на Kenwood, чиито британски дизайн обожавам, както впрочем съм пристрастна и към цялата серия kMix) и си казвам аз, веднага трябва да пробвам фината приставка за мелене на месо.

kMix настолен миксер

Не мога да бъда по-доволна. Първо, че си избирам месото, което да смеля, после, че мога да го изчистя старателно от жилите и най-после, че мога да контролирам колко едро или ситно да бъде смляно месото. Мога да меля всичко, което си поискам и това е най-хубавото с тази джаджа. Оттук идва и втората част към печения карфиол – малки кюфтенца, в които добавих сушени червени боровинки, мента и мащерка, които би трябвало да бъдат мостът към съчетаването им с карфиола и соса към него.

Карфиол и нар

Рецептата за карфиола или по-скоро комбинирането му с подправките и млечния сос видях в smittenkitchen.com и това беше едно добро начало кухнята ми да навлезе в есенния сезон като се възползвам от вече познатия вкус на печен карфиол, но този път овкусен с кимион, към който прясната мента и свежият плодов сок от зърната на нара са достатъчно красноречиви за всеобятните комбинации от вкус, цвят и текстура на този свят. Сосът е твърде лесен, неоспоримо свеж и подходящ за много други храни, освен въпросния карфиол, затова го превърнах и като допълнение към местната част на вечерята – кюфтенцата. Тяхната история е, че нямат история. Въпреки това, те са всичко друго, но не и скучни, защото притежават свежата пиперливост на ментата, ухание на окосена трева от мащерката и сладост от сушените червени боровинки.

Печен карфиол с кюфтенца и млечен сос

Въпреки прекрасното съчетание и на трите компонента – печеният карфиол с кимион, млечния сос и кюфтенцата, решавам да напиша всяка една рецепта поотделно, тъй като те могат да се приготвят самостоятелно и да се комбинират с други храни. Кюфтенцата например са подходящи като парти хапки, но могат да се сервират и с картофено пюре или задушено зеле с ябълки, пък защо не и с дюли. Карфиолът може да се комбинира с други храни като пилаф, наденички или в салата със спанак и булгур. Сосът струва ми се може да се приложи на всичко, на което обичаш да добавяш кисело мляко – пълнени печени чушки, мусака, гратен, картофи и дори като дресинг за салата.

Печен карфиол с кимион и млечен сос с мента и нар

Печен карфиол с кимион

За 4 порции.

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава карфиол, около 1,200 кг
  • 1 чаена лъжица семена кимион
  • сол и прясно смлян черен пипер

Фурната се нагрява на 220°C. Дъното на широка тава се намазва с една супена лъжица зехтин.

Карфиолът се разделя на розички, като по-големите се срязват на две. Разбъркват се с кимиона, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и останалия зехтин. Изсипват се в тавата на един ред и се пекат за 30 минути. Печеният карфиол може да се сервира както топъл, така и със стайна температура.

Млечен сос с мента и нар

За 4-6 порции.

Продукти:

  • 300 г кисело мляко
  • 150 г прясно сирене или натрошена фета
  • 2 супени лъжици нарязана прясна мента
  • сол на вкус
  • зърна нар

Киселото мляко се смесва със сиренето. Аз използвах прясно безсолно краве сирене, но натрошена фета или дори бяло саламурено сирене също могат да се използват. В зависимост от вида на сиренето и колко е солено се добавя по-малко или повече сол. Към соса се добавя ментата и се разбърква хубаво. Когато се остави да престои известно време в хладилника става по-ароматен. Зърната нар се сервират към соса, като се поръсват върху всяка порция.

Кюфтенца с мента и червени боровинки

Кюфтенца с мента и червени боровинки

За 24 броя или 4 малки порции.

Продукти:

  • 500 г фино смляна кайма от 60% телешко и 40% свинско месо (използвах месо от телешка плешка и свински шол)
  • 1 малка глава лук, настъргана на ситно
  • 1 чаена лъжица нарязана прясна мента
  • 1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка
  • 30 г ситно накълцани сушени червени боровинки
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Фурната се нагрява на 200°C с включен вентилатор. Дъното на широка тава се намазва с малко зехтин.

Всички продукти за кюфтенцата се смесват и объркват хубаво. Правят се 24 броя кюфтенца. Слагат се на един ред в тавата и се запичат за 12-15 минути. На два-три пъти тавата се разклаща за да се запекат кюфтенцата равномерно. Внимава се да не се препекат, иначе изсъхват и стават твърди. Сервират се топли.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печен карфиол, кюфтенца с червени боровинки и млечен сос с мента и нар е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/16/14 00:00 //feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/F6A7AxTjiS8/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване