12/12/14 11:09
(http://asenov2007.wordpress.com/)

РУСИЯ ДА ПОДАРИ МОСКВА НА КИТАЙ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Европейският съюз продължава да смята отказа на Русия да строи газопровода „Южен поток” за неофициален, а в същото време Русия призова европейците да изключат САЩ от НАТО. Къде в този все по-вълнуващ, но и все по-опасен свят, е мястото на България – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

- Пламен, в Брюксел се срещнаха енергийни министри от европейските страни, които имат отношение към газопровода „Южен поток”. Какви са най-важните резултати?

- Първо, Фили, трябва да се каже, че Русия не присъства на тази среща. От Кремъл заявиха, че нямат място там – което е истина – и за пореден път потвърдиха, че спират „Южен поток”. Второ, стана ясно, че, въпреки всичко, ЕС продължава да разглежда това руско решение като „неофициално”. Тази позиция е правилна, защото политика се прави с официални средства, а не с изявления по пресконференции – така работят само хора и държави, които не разглеждат себе си като част от нормалната международна общност. Трето – имаше предварително нагрявяне на атмосферата, поне в България, че на тази среща едва ли не ще се тропа по масата и ще се иска Брюксел да направи всичко, за да стартира все пак строителството на „Южен поток”, разбирай – Европа да направи отстъпки на Русия. Нищо такова не се случи. Не само България, но дори Унгария и Словакия, страни, които в момента се смятат за по-твърди привърженици на руския газопровод, не вдигнаха никакъв излишен шум. Просто упълномощиха Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия, тоест, на правителството на Европа, „да получи разяснения от Русия” по темата. Четвърто, по време на срещата неочаквано се появи идеята Гърция, България и Румъния да заработят съвместно за изграждане на тъй наречения Вертикален, всъщност – собствен европейски южен газов коридор. Досега, Фили, нито съм чувал някой български политик да споделя подобна идея, нито знам тя да е обмисляна в Гърция и Румъния. Което показва, че вероятно самата ЕК е стимулирала трите страни да я лансират. Всъщност, идеята е много добра, това може би е една от най-добрите новини за България и нейната енергетика изобщо. Още повече, очевидно тя ще има силна финансова и всякаква друга подкрепа от Европейския съюз – защото надали някой си представя как трите най-слаби икономики и най-корумпирани администрации в Евросъюза, се напъват и сами изграждат такова сериозно съоръжение.

- Няма ли да станат много южните газови трасета? Гърция планира до 5-6 години да пусне тръба до Италия, а ако и „Газпром” построи вече заявения втори коридор до Турция, той пак ще е ориентиран към Европа, няма накъде другаде.

- Така е, Фили, само че това е на теория. Първо, не е сигурно, че Русия, в състоянието, в което се намира, ще тръгне в близките години наистина да строи второ газово трасе за Турция. Още повече, ако Евросъюзът бързо започне да действа по новата идея за често европейски южен коридор, руският ще стане абсолютно излишен, няма да има никакви клиенти за него, защото в Европа потреблението на газ намалява и ще продължи да намалява заради разцвета на новите енергийни източници. Второто е, че проектът, който Гърция се кани да строи, вероятно ще стане много по-мащабен и ще се превърне в основа за новия вертикален газопровод, който ще свърже страните от Южна Европа с общата европейска газова мрежа. Той ще събира газ от различни посоки и различни източници. От юг, по море, ще идва втечнен газ от средиземноморските държави, а от изток, през Турция, ще текат потоци от някои арабски страни, от централно-азиатските държави, евентуално и от Русия. От българска гледна точка, това е златна възможност за истинска диверсификация на енергийните източници, Фили. И би било първи голям пробив в тотално зависимата от Русия българска енергетика, българска икономика, пък и българска политика.

- Пламен, в същото време Русия продължава да се държи грубо и предизвикателно спрямо България, като я обвинява за спирането на „Южен поток” и дори официални лица казват – нека сега българите да ги е яд за загубите.

- Това, Фили, са обичайни руски реплики от обичайната пропагандна война, която Русия води напоследък – впрочем не само срещу България, а срещу целия свят. Първо, не България, а Русия губи от спирането на проекта – губи вече похарчените пари, губи възможността маса руснаци да се облажат от свързаните с него корупционни практики, но най-вече губи в политически план, защото няма да заеме планираната стратегическа позиция, при която чрез енергиен шантаж да оказва натиск върху Европа. Второ, не София спря проекта, а Москва. България не каза и дума, освен дето с половин уста говореше, че Русия трябва да спази европейски правила. Трето – да, някои официални руски лица точно като малчугани от детската градина предизвикателно викат – на ти сега. Руският посланик в София Юрий Исаков например онзи ден каза, че газопроводът всъщност бил един истински руски подарък за България. Но забрави да каже, че ние щяхме да си платим този подарък, чиято цена още преди началото на строежа се вдигна тройно, с кредити, отпуснати от руски банки. А после поне двадесетина години да плащаме въпросните кредити с транзитните количества газ, които България уж би трябвало да получава като заплащане задето пуска руската тръба на своя територия.

- Пламен, но не само посланик Исаков, а и много други руски представители участват в тази пропагандна война, за която говориш…..

- Така е, Фили, войната е многоцелева, тя е разгърната на широк фронт и често дори е трудно човек да разбере защо се защо се прави дадено изявление. А изглежда руски официални лица от всякакъв калибър с най-голямо удоволствие участват в този цирк. Техните роли често са така комични, че само човек с наистина широка душа може да се вживее достатъчно, че сам да си повярва. Наскоро например една депутатка от Думата предложи законопроект, който предвижда с „генетичен материал” на Путин да се оплодят красиви рускини, родените деца да се възпитат в специални суворовски школи и после да станат елитна гвардия на президента. Сякаш Путин ще живее и управлява с орлите. Трудно ми беше да си представя, Фили, че някой ще измисли по-фантастично и комично предложение от това, но ето, че реалността надмина въображението ми. Онзи ден не кой да е, а Сергей Наришкин, самият председател на руската Държавна Дума, призова европейците най-после да вземат собствената си съдба в собствените си ръце, като изключат САЩ от НАТО. При това подчерта, че го казва съвсем сериозно. Това е все едно ние, европейците, заради доброто на Русия да предложим Путин да подари Москва на Китай. Но нищо чудно, Фили, утре в НАТО да се появят добре информирани източници, пожелали анонимност, които пред руски медии да кажат, че изключването на Щатите от Алианса все пак се обмисля. А също – че се обмисля и приемането на Русия в НАТО след това…..

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване