12/17/14 11:12
(http://ivo.bg/)

Нищо ново под московските облаци- ядрен шовинизъм на гол тумбак

В апогея на вчерашното обезценяване на рублата до един евроцент Русия реагира чрез своя външен министър по типичен начин: можем да разположим ядрено оръжие в Крим, заяви Сергей Лавров.

 

Може някой да каже, че между унизената рубла и ядреното перчене няма връзка. Аз пък си мисля, че връзка има. Това е връзката със съветския начин на мислене.

 

Споменавал съм тази случка и друг път, но в сегашния контекст си струва повторението. Този път ще посоча и името на моя събеседник с надежда, че поради давност след кончината на СССР няма да докарам някой съд над един подпийнал руснак заради издаване на военна тайна преди 30 години.

 

В спор с Олег Зуенко, кореспондент на ТАСС в Бейрут, се опитах да му обясня как и защо в НРБ се живее все пак по-добре, отколкото в СеСеСеРе. Макар да не познаваше лично живота в България, докато аз бях живял цели 5 години в Москва , отгладувайки студентството си с 80 рубли стипендия благодарение на консервите и епизодичните колети от София, той страшно се разлюти от моята дързост да поставям великата му държава по жизнен стандарт под някаква си България.

 

Ядосан и зачервен като рак ( не само от яд), почерпеният съветски кореспондент извади своя най-убедителен коз в спора. Така се амбицира, че ми довери голяма тайна, само и само да ме срази (добре , че не опита с юмруците си, че беше половин глава над мен, макар и аз да съм все пак 183 см!).

 

„Брат ми е командир на ядрена подводница и с едно натискане на копчето може да изпепели половината свят”, просъска ми тържествуващо той.

 

Печелиш, убеди ме, че в СССР се живее добре, иронизирах го аз, но той не прие иронията ми. Беше истински горд!

 

Така че- нищо ново под облаците на Москва, които ми се проясниха още тогава в слънчев Бейрут.

 

В Русия нищо съветско не е преболедувано, както виждаме от перченето и на Лавров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване