12/18/14 21:00
(http://ivo.bg/)

Борисофилите да мислят, вместо да (му) вярват

Знам какво ще кажат вярващите в Борисов след като прочетат за неговия пореден русофилски изблик- този път насред същата Европа, в името на която този гражданин уж създаде своята партия за “европейско развитие на България” ( създадоха му я партията, но това е тема, която все някога ще бъде осветена).

 

Борисофилите мълвят стандартната си молитва против уроки, когато им съобщиш, че техният кумир служи на същия онзи дявол от Кремъл, който най-после стана забележим за вечно колебаещия се Запад със забележителната си агресия срещу Украйна.

 

Борисофилите винаги ще ви издекламират своето евангелие “Бойко наш”, според което той е спрял руските енергийни проекти. Но ще “пропуснат” отново, че въпросното спиране се е случило въпреки Борисов, а не благодарение на него.

 

АЕЦ”Белене” беше проектът, който Борисов разиграва повече от три години с напълно изключващи се “агрументи” за и против за сметка на българския бюджет и народ, преди с мъка на сърцето да се откаже да поддържа скъпо струващата ни будна кома на този московски приоритет.

 

Че петролопроводът “Бургас-Александропулис” отпадна на още по-ранна фаза,  на чертожната дъска,  по преценка на самите руснаци- това не го разбраха само онези, които се кръстят в Борисов като да е мъченик на енергийното разпятие на балканския кръстопът и му вярват, че той го бил прекратил.

 

За “Южен поток” не друг, а самият Путин не даде шанс на Борисов да се похвали с чужди заслуги, посочвайки, че ЕС стои зад решението този потоп да бъде спрян.

 

И въпреки това богомолците пред олтара на Борисов продължават да хлипат при молитвите си, обърнати на Запад: “Борисов спря руските енергийни проекти”. И като го повтарят пет пъти на ден, както повелява вярата им на правоверни борисофили, май наистина си вярват.

 

Истината обаче е една: Борисов си е част от петата руска колона в България и фактът, че на Запада се налага да общува с нашенския популист, не променя с нищо този факт.

 
 
Борисов изглежда по-русофил от Туск
18/12/2014
Веселин Желев

http://jelev.info


Бойко Борисов и полякът Доналд Туск, председател на Европейския съвет, са приятели. И Борисов разчита на Туск да го извади от батака “Южен поток” и да вкара България в Шенген.

Борисов обича Туск. Но го обича дотук. Оттук нататък започва Русия, за която двамата се различават. И това са принципни различия.

Туск смята, че Русия се е превърнала от стратегически партньор в “стратегически проблем” за Европа. Борисов не е съгласен.

Според него проблемът не е Русия, а нейният президент, на когото българският премиер подари кученце през 2010 година, когато подписваха за “Южен поток” в София. При това кученце от любимата му порода “каракачанка”, или както официално я наричат “българско овчарско куче”.

Никой не знае какво става с Бойковия щенок, този пухкав инструмент на енергийната ни дипломация, в тези трудни геополитически времена. Борисов още обича Русия, но президента й – май вече не.

Ето как той обоснова завоя си преди началото на среща на върха на ЕС тази вечер в Брюксел:

“За нас Русия векове наред е била приятел…Не мога да се съглася с такива крайни оценки, когато касаят (русизъм, българският глагол е “засягат” – б.а.) една държава като Русия. Ние сме видели и много добро от нея – с нашето освобождение преди всичко, много руски войници са загинали за нашата свобода…Ако има в момента президент или премиер в Русия, който по една или друга причина в Украйна, в Крим е създал напрежение в Европа, това може да се говори за него, а не за Русия като държава…Руският народ, руската култура са били и много след мене ще бъдат изключително близки на българския народ”.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване