12/22/14 12:48
(http://ivo.bg/)

Руско – турската газова война срещу България

Сигурно е смешно да се наблюдава отстрани как у нас управляващите ( ГЕРБ, министър Лукарски) и уж опониращите им социалисти се надпреварват да правят изкуствено дишане на умъртвения от Путин „Южен поток” по метода „уста в тръба”. За българите, които трябва да търпят тази подигравка обаче, никак не е смешно.

 

Духат нашите опечалени началници и масажират спрялото сърце от все сърце с надежда южния труп да стане и чудотворно да проходи отново като раздавач на комисионни и надежди за поръчки за милиарди. А онези от Москва им викат: „ да ви е яд, свърши тая” ( буквално това подвикна един от водещите депутати на Путин).

 

И отново на помощ в труден момент ни се притича дядо дядо Иван. В тази роля влезе руският премиер Дмитрий Медведев. За да подсети осиротелите българчета да спрат да се унижават днес премиерът на Русия той реши да онагледи пред невярващите какво наистина се случило. За целта Медведев предложи звънко алтернативно название на „Южен поток”. Той можел да бъде наречен вече „Турски поток”.

 

Сега дали им става ясно най-после на нашите пеликани, накацали край въображаемия руски южен поток? Пустият му поток от руски, станал вече турски! За руснаците, за които руско-турската война 1877-78 г. е вече втори век основната опорна точка в пропагандното натякване колко трябва да сме благодарни и готови на всичко в двустранните отношения, играта с турската карта е напълно съзнателен ход, целящ да ни унизи.

 

Путин избра съзнателно турската сцена да посочи България като главен виновник за решението му да се откаже от неизпълнимия си южен проект. Така и така той се оскъпи до невъзможност, приходите му от износ на поевтиняващи въглеводороди рязко намаляват, рублата му се обезценява главоломно. Защо да не извлече една голяма полза, като обвини за провала си малка България като удобна боксова круша, която доказано се парализира от тигровия му поглед?

 

Пак можеше да се приеме поне на половина тази лъжа за българската вина, обаче покрусените бенефициенти на повишения руски корупционен интерес към нашата европейска територия направи и Путин за смях. Каква ти българска вина, той не вижда ли, че тук отказват да погребат своята газопроводна мечта, разстреляна публично в Анкара! То бива да лъже Путин, но в България го молят да се смили и да върне от гроба потока, а той: „България е виновна за неговата смърт”!

 

Само в Сърбия, която дори и военен парад организира като за батюшката от Москва през септември, изпреварват нашенските оплаквачки по интензивността на хлипането по непрежалимата загуба да имаме шанса да бъдем разкопани надлъж и подминати от дублиращ руски тръбопровод, нужен на едни други държави.

 

Руско-турската тръбопроводна война срещу България обаче е по-скоро символична и точно това би трябвало да бъде забелязано (най-после) от българите. Защото Русия и СССР не веднъж са подстрекавали Турция срещу България. Сталин дори е предлагал земите на юг от Бургас да бъдат подарени на Турция като отплата за нейния неутралитет през Втората световна война и като наказание за България, с която иначе поддържа дипломатически отношения до последния миг на съветското нахлуване тук.

 

Надуването на пропагандната тръба от руска страна чрез насъскването на Турция срещу българските интереси е повод да си спомним също за руските подигравки срещу алтернативния на „Южен поток” европейски проект „Набуко”. От самото начало тази идея беше осмивана в Русия като „просто опера” ( от Верди). Това остроумие беше систематично повтаряно при посещенията на руския шеф на „Газпром” Алексей Милер в София ( например през април 2008 г.) и беше резоньорски подхващано от говорители на руския интерес, като Румен Овчаров.

 

В крайна сметка Путин наистина сведе „Набуко” до опера , измествайки доста на Изток действието в либретото- в оригинала на Верди то е във Вавилон, докато Путин уби газопровода с извиване на ръцете на потенциалните доставчици на алтернативен на руския газ в периферията на руската империя в Средна Азия и особено в Туркменистан.

 

Това разбира се не пречи на Путин днес да заклеймява ЕС, че извивал ръцете на България.

 

Впрочем руско-турската газопроводна война срещу България е обречена на неуспех по същите причини, поради които се разпадна проектът „Южен поток”. Турците бяха тези, които извиха ръцете на Путин със „Син поток”. Те спяха да принудят Путин да свали от цената на доставките за Турция. Накараха го да си плати при това разходите изцяло ( за разлика от северняците в Европа, които участваха във финансирането на „Северен поток”).

 

Путин обаче не може да си позволи повторение на турското унижение, което той се опитва да представи като стратегическа алтернатива ( Овчаров също обича да представя тук „Син поток” за Турция като някаква руска победа!). Един поглед върху състоянието на руската икономика и тенденциите пред нея, които накараха Путин да се примоли на руския народ на годишната си пресконференция миналата седмица за две години отсрочка за излизане от икономическото блато, в което вкара огромната държава с политиката си, е достатъчен да обясни, защо „Турски поток” е обречен повече и от „Южен поток” да си остане поредния кремълски блъф.

 

Така че предстои да видим как „Турски поток” ще се превърне в „Турски марш” ( от Моцарт), когато турците кажат на Путин „ „марш от тук” с твоя проект, имаме все повече алтернативи, а ти вече нямаш ресурса да ни обслужиш с безплатно строителство и по-ниски цени, както със „Син поток”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване