06/08/15 16:22
(http://delian.blogspot.com)

Честване на 1000 години от рождението на Цар Киро в Брестница и Пещерна

Получих информация, че инициативен комитет цигани от село Пещерна са построили пет метра висока статуя на Цар Киро насред главното кръстовище, до чешмичката на здравната служба. Това било подготовка, за честванията от хиляда годишнината от рождението на Цар Киро, цар на циганите от Пещерна!
По този повод, и циганите от Брестница съставили инициативен комитет, обрали пари, и построили паметник на Цар Киро, 6 метра висок, да го сложат на път E772, на площада срещу училището, до църквата.
Обаче малко се били понапили, и настанал бой, извадили ножове и полицията едвам ги усмирила, та и за това ние въобще разбираме за тези паметници, и свързаните с тях културни събития.
По принцип Брестница смята, че Пещерна не е село, а махала на Брестница. Така било и в миналото когато Цар Гого, бащата на Цар Киро, държал нещата здраво в своите здрави ръце! За доказателство, Брестнинските цигани посочват факта, че двете села са много близо един до друг и са населени със селяни. Имало и други доказателства. И двете села били говорили на цигански диалекти. "Пещерници са Бресненци, обаче са много тъпи та не го знаят!" смята Хасан Димитров-историка, най-старият Брестненски циганин - на 42 и следователно пазител на историята, народната памет и национално усещане. Историка е придобил голямо уважение и популярност сред местните, защото твърди че е намирал у гората заровени вампири и дори често носи кравешки черепи за доказателство! "Само Брестненец, може да е толкова тъп, че да си мисли, че не е Брестненец" добавя той. "Не може да съществува цар на Пещерна, щом Пещерна не съществува като отделно село! Ако има цар, да роби всички, то той ще да е робил най-вече Брестница!". Димитров също смята, че голямо доказателство за какво наистина смятат Пещерници за техният произход е и факта, че постоянно прииждали в Брестница. Всички твърдения, че това може да се обясни и с по-евтините Брестненски жени както и магистралата Е772 с автобусна спирка, която позволява лесно заминаване за София или Ловеч, са остро отречени! Дори заплаши, че ще ме омучат вампири ако продължавам с тези глупости!
Пещернинци обаче не са съгласни. Те смятат, че по принцип са по-древни дори от Брестнинци, и дори произлизат от древни пещерни хора, и за това са хем толкова черни, хем така и са се нарекли. Всякакви хипотези за произход на чернотата от евентуални индустриални прахове от недалечната Златна панега, са напълно отхърлени. Какво черно можело да идва от там, щом се казва Златна? Те също смятат, че първият който е признал Пещерна за това, което наистина си е, бил Цар Киро, и за това те с основание го смятат за своят си цар, а не за цар на Брестненци.
Брестненци естествено не приемат тези твърдения. Те посочват, че Цар Киро се е самоопределил за цар на всички роми, което може да значи единствено Бресненци, а правото му на самоопределение е легитимно, защото произлиза като наследство от баща му Цар Гого, който се е самопровъзгласил за цар на всички роми още преди това, а за него се било знаело със сигурност, че е Брестненец, от историка!
Пещерници оспорват това. Цар Киро всъщност не бил син на Цар Гого. Дори не бил роден в Столипиново, както сам твърдял, а в село Миравци. Миравци обаче на староцигански било значило църни манговци, следователно директно свързвало Цар Киро с Пещерници, а липсата на реална роднинска връзка с цар Гого, означавало, че няма как да имал връзка и с Брестница!
Изглежда факта, че няма как Цар Киро да е на 1000 години не притеснява местните хора. Това и е едно от малкото неща, по които те са взаимно съгласни, тъй като двама византийски цигани им го били обяснили още преди няколко месеца. Нищо че тия двамата византийски цигани по принцип били известни с това, че много лъжели.
Не ги притеснява и това, че Цар Киро по принцип царува в южната част на страната тъй като те са убедени, че ако все пак бъде осъден, ще бъде изпратен в Ловечкият затвор, близо до техните сърца! Въпреки това, било и малко вероятно да бъде осъден, защото имало слухове и твърдения от попа, че може и вече да е получил шести инфаркт в затвора, като бил видил върволицата ослепени цигани, дето пили от неговата ракия "Цар Самуил".
За местните, безспорни са и заслугите на Цар Киро за културното и историческото развитие на местният регион: заради него са ставали поне два големи и исторически боя, и също така има оставено древно писмо "Цр Кири" написано със спрей на стената на пощата, за което легендите говорят, че било написано още в най-древни времена от Гошо Паисия, почитаният местен учен и писател. Всеки друг цар или човек не можел да се сравнява по стойност, важност и наследство с Цар Киро, и за това не заслужавал паметник на толкова централно място.
Никой от местните не е виждал и не знае как изглежда Цар Киро. За това са използвали различни модели за направата на паметниците, които са гипсови, че железото е кът.
В Пещерна за модел е послужила Жозефина с големите цици, защото истинноста на всеки цар се крие най-вече в големите му цици! Наблегнато е основно на царственоста та за това паметника представлява две големи цици качени на един стол, с чучур от чешмичката, някога стояла на същото място!
В Брестница пък е бил обявен естетичен конкурс за предварителен макет с размер не по-голям от 20см, та из между всички железа докарани за участие само един фалос е покрил изискванията замервани по гърлото на бутилка за боза на широчина, и на дължина. За това и самият паметник изобразява един 6 метров фалос, с преклонена от прекаленото тежък труд глава. И тъй като на площада си е тъмно и постоянно се стелят мъгли от циментовият завод, авторите се съгласили да сложат отгоре му две крушки за очи, за да светят и да осветляват околноста, така както Цар Киро осветлява душите им! И децата много го обичали, наричали го Лазерният дилдо взор!
Като разбрали за това, Пещернци сложили един голям фар на техният паметник за да има височина, и за да свети, и го увили в гирлянди и коледна украса! Само огромният фалос на фара е достоен да се мери с едно дилдо! Брестненци отговорили с жива духова музика свиреща класически сонети от Кондьо и Софи Маринова до паметника. Изнервени Пещернци разпръснали около своят паметник бонбони, и от чучура на фара потекла боза - та децата да могат да си пият направо.
Артистична репрезентация на
статуята на Цар Киро в Брестница
(очите и светят)

Въпреки меренето на фалоси и присвояването на Цар Киро, двете групи са съгласни в едно: важно е тия паметници да са си сложени баш в центъра, без значение дали другите хора го одобряват или не! Те българите отдавна си били свикнали и без това никой за нищо да не ги пита, та не ги и питали. "Как може някой да не е съгласен с фалос, кич и духова музика бе бате?" затапва Историка! "Аз не знам какво да мислия" каза Освалдо местно момче "Но се радвам, че най-сетне ромската култура достигна до това ниво да слагаме паметници на самозвани ромски царе насред селото". На откриването на паметниците присъствали знатни и учени особи, от кмета, през пощальона, до попа. Дори аз бях там, и пих и се веселих, и за това сега мога да ви разказвам за тези важни културни и ограмотителни народни инициативи!
Публикувана на 06/08/15 16:22 http://feedproxy.google.com/~r/delian/~3/WIifkOC1mFo/1000.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване