06/26/15 00:06
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън + съобщение

Преди заглавието на тази рецепта да те накара да направиш необичайна зa теб физиономия и да предизвика в съзнанието ти редица от въпросителни, нека първо уточня какво имам предвид. Всеки хляб би трябвало да е лесен за разчупване, освен ако не е хляб забравен на плота преди три месеца или хляб забравен във фурната на 250ºC, или експеримент с квасен хляб, на който или му е малко квасът, или квасът не е бил активиран, или Бог знае какво. Лесен за разчупване особено пък е всеки бял хляб, но тук няма да говорим за разчупване на комати, а за лесно разделяне на вече готови порционирани филии от хляба. По-просто казано – не ти е нужен нож. И не стига това, ами тези разделящи се без нож филии са и супер вкусни, попили ароматите на зехтин, чесън и пресни билки. Тъй че, ако имаш желание да приготвиш и опиташ една версия на pull apart bread, заповядай и чети нататък. Въздухът между земята с дивите треви и лазурното синьо небе на Прованс са някъде наблизо, остава само да намериш малко сирене и да си налееш чаша вино.

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън

Не, този хляб не е провансалски, но носи неговите аромати, за които тъгувах цяла зима. От края на пролетта, както всяка година се опитвам да си отглеждам билки на балкона, които да ми стигнат до началото на зимата. Първият ми опит за тази година се провали, тъй като явно не попаднах на добра почва и всичко което насадих загина от едни дребни мушици идващи точно от почвата, която купих. Докато се опитвах да се боря с тях научих, че самите мушици не вредят на растенията, но техните ларви разяждат корените. Точно така изглеждаше картинката в кашпите с току-що поникнал лилав босилек, мащерка и риган. Спряха да растат извеждъж и започнаха да изсъхват. Единствената оцеляла кашпа беше и все още е със зелен италиански босилек. Оказа се по-силен от мушиците, но само той не ми е достатъчен.

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън

Наложи се да изхвърля заразената почва и да започна отначало със засяване на семена и пресаждане на някои растения, които вече са на 2-3 години, като розмаринът ми, например. Мащерката е все още дребничка и докато я чакам си купувам пресни стръкове от магазина, защото така или иначе много я обичам. А в този пухкав хляб, в комбинация с розмарин, зехтин и чесън, ароматът на мащерката изпълва пространството, душата ми; съзнанието, че искам отново да съм тук.

Съобщение: На 1 юли, сряда от 12 до 19 часа, издателство Gourmet Publishing организира ден на отворените врати, в който се включват срещи с авторите на някои от книгите на издателството; представяне на хранителни продукти с благороден произход и среща с техните вносители; дегустация на храни, кафе и вино, съпътствани с лекции. Тъй като моята книга „Аромати от сърцето на дома“ се издава и разпространява от Gourmet Publishing, аз също ще бъда там. Ще може да си поговорим върху рецептите от книгата, пълнозърнестите брашна и всякакви кулинарни въпроси, които те вълнуват. В рамките на отворените врати „Аромати от сърцето на дома“ ще се предлага на цена 24 лв, вместо 38 лв, разбира се подписана лично. Свързано с курсовете, които водя, съм подготвила и лекция „Кратка история на френския макарон“ с дегустация на френски макарони. Покана за събитието, точният адрес, както и цялата програма може да видиш на страницата на Gourmet Publishing във Фейсбук. Входът е свободен!

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън

Това, което прави хляба лесен за разчупване или по-скоро за лесно отделяне на слоевете тесто е мазнината. Останалите допълнения като чесън и подправки са за създаване на по-дълбоки аромати в хляба, а зехтинът за това играе и втора роля, като помага за разгръщане на тези аромати. Хлябът може да се приготви само със зехтин между слоевете тесто или дори с разтопено масло, с което ще бъде подходящ и за комбиниране със сладки продукти. Ако желаеш още по-богат хляб, между слоевете тесто може да се поръсят настъргани жълти сирена или моцарела, а към зехтина с чесън и билки да се добавят нарязани на ситно сушени домати или маслини.

Сам виждаш, че възможностите за комбинации и създаване на различни вкусове на този хляб са огромни. Експериментирай с билките и/или останалите добавки в хляба. Това може да бъде не само вкусно, но и много приятно занимание, чрез което да продължиш да откриваш нови за теб съчетания от вкус, аромат и текстура.

За 1 средно голям хляб.

За тестото:

  • 500 г бяло брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица (5 г) суха мая за хляб
  • 1 чаена лъжица захар
  • 300 мл топла вода

За билковата смес:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 супена лъжица ситно нарязани пресни билки (използвам мащерка и розмарин)

За тестото в купата на миксера или в голяма купа се смесват маята, захарта и водата. Добавя се 200 грама от брашното и се разбърква докато се получи рядка каша. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя за 15-20 минути докато маята шупне.

Закваската с маята

Месене на тестото в миксер

Към шупналата мая се добавя останалото брашно смесено със солта.

Омесване на тестото в миксер

Омесеното тесто

Меси се с миксера с куката за тесто или на ръка върху леко набрашнен плот 6-8 минути докато тестото стане гладко и еластично.

Тестото се оставя да втаса

Втасалото тесто

Поставя се в намазана с мазнина купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на стайна температура 1 час или докато тестото удвои обема си.

Продукти за билковата смес

Приготвяне на билковата смес

Готовата билкова смес

Междувременно се приготвя билковата смес. Зехтинът се смесва с пресования чесън и ситно нарязаните билки. Разбърква се и се оставя настрана.

Втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот

Втасалото тесто се изважда от купата върху набрашнен плот. Тестото не се премесва, за да не стане жилаво. Ако все пак се упражни повече сила върху него се оставя за 5-10 минути за да се отпусне и тогава се разточва.

Тестото се разточва на правоъгълник

Тестото се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 42×24 см. Дебелината му трябва да бъде около 6-7 мм.

Върху тестото се разпределя билковата смес

Върху тестото се разпределя билковата смес.

Правоъгълникът се нарязва на ленти

Правоъгълникът се нарязва на 5 ленти по широчина.

Лентите се поставят една върху друга

Лентите се поставят една върху друга.

Нарязват се на пет части

Нарязват се на 5 равни части.

Частите се подреждат във форма за печене

Всяка част се поставя в намазана с мазнина форма за хляб с размери 25x11x7 см. Частите се подреждат с един от разрезите нагоре.

Втасалият хляб

Хлябът се покрива хлабаво със стреч фолио и се оставя да втаса 30-40 минути.

Фурната се нагрява на 220ºC. Формата се хляба се слага на средно ниво на фурната и се пече 10 минути. След това температурата се намаля на 190ºC и хлябът се пече още 20 минути.

Изпеченият хляб

След като се извади от фурната се освобождава от формата и се оставя върху решетка докато се охлади.

Изпеченият хляб се охлажда

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Лесен за разчупване хляб със зехтин, билки и чесън + съобщение е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/26/15 00:06 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/k5v4Fk-ZxhM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване