08/11/15 09:25
(http://ivo.bg/)

Български принос за спасяването на руски журналист от преследване

Репортери без граница спечели с българско участие една юридическа битка срещу Москва, която се опита да затвори дистанционно още една журналистическа уста. По скалъпено обвинение срещу руския опозиционен млад журналист Андрей Некрасов, избягал от Русия в Литва тази година заради гоненията срещу него в родината му, руските власти успяха да вкарат младежа в кипърски затвор по време на негово посещение на острова през юли. Некрасов беше обявил гладна стачка в знак на протест и случаят получи международен отзвук.

 

Адвокат Биляна Коцакова, която успешно защити при подобен казус в България миналата година Николай Кобляков, арестуван по искане на Москва по „криминални причини”, беше командирована от международната правозащитна организация в Ларнака и успя в мисията си.

 

Това е още един прецедент при прилагане правото на ЕС, както бе и в случая на Кобляков.

10906351_946161002060647_9038501388061656989_n-1

Биляна Коцакова ( на снимката от личния архив на автора- без шапка, на демонстрация пред посолството на Френция през януари) сподели за ivo.bg същината на казуса.

Гражданин на трета държава – РФ, притежавайки Виза тип “Д”, издадена от Литва /валидна от 20.05.2015 г. до 18.05.2016г./, даваща му право на пребиваване и работа за срок от 1 година, влиза и се установява в Литва /Вилнюс/ – в началото на юни 2015.

Тази виза му дава право и на свободно придвижване на територията на всички други държави-членки на ЕС.

Ползвайки това право, той отива в Кипър. Влиза на 15.07.2015 в 03:00 на летището в Ларнака, където е задържан, тъй като задържането му е поискано от властите на РФ, чрез системата на ИНТЕРПОЛ – обявено на 10.07.2015г.

Веднага при задържането му е направил искане за предоставяне на убежище по отношение на родната му страна.

 

Защитата на Некрасов е поискала прилагането на РЕГЛАМЕНТ   (ЕС) № 604/2013   НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА  от 26 юни 2013 година,

който се прилага в Кипър от 22.07.2015. Той постановява, че компетентна да разгледа искането за закрила е първата държава – членка, в която лицето е влязло ( в случая с издадена виза в Литва).

 

Кипър изпълни задължението си и утре Некрасов ще отпътува за Литва.

 

Задържането в Кипър е станало на основание искане за екстрадиция, основаващо се на международен договор –  Конвенция за екстрадиция, по който е страна и РФ.

НО : Европейското законодателство има приоритет над международноправната уредба. Във връзка с този аргумент на защитата е надделяло решението, че производството по екстрадиция в Кипър трябва да се прекрати. Властите в страната приемат казусът да се разгледа от Литва.

 

 

Това е прецедент при прилагане върховенството на Европейското право едновременно над вътрешната и международната уредба- една юридическа победа с българско участие над руското мракобесие.

Опозиционния журналист Андрей Некрасов, който стана известен противник на режима и се присъедини към партията “Яблоко”, се изправи със свои разследвания срещу бос на самия военен концерн “Калашников” в уралския град Ижевск. Контраатакуваха го с обвинение, че се опитвал да изнудва за пари. Първоначално беше привлечен като свидетел по дело за корупция, но го превърнаха в обвиняем със  заплаха от 15 години каторга.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване