08/25/15 05:58
(http://vasvalch.com/)

След почивката: 7 начина за борба със следваканционния вкис

bill please

Вкъщи си вече поне от 15 минути – и категорично не харесваш нито една от тях. А утре е работен ден и след приятното плуване във ваканционни води (реални или метафорични) ще трябва да се сблъскаш с куп задачи, серия отложени въпроси и стандартното ти ежедневие. Като че ли животът не винаги е честен?

Каквото и да си говорим, не познавам човек, който в малка или по-голяма степен да не страда от “post-vacation blues” (по-добър превод от експертния “следваканционен вкис” не намерих) – независимо дали това състояние се изразява единствено в лека унилост или в абсолютна депресия. Без да претендирам за каквато и да е изчерпателност или обща приложимост, ето моите малки трикове за връщане обратно в крачка след почивка.

Разопаковайте и почистете

Да, колкото и странно да звучи, това е първото нещо, което трябва да направите. Колкото и приятна да е била почивката, примирете се, че тя вече свърши. Дори и да държите няколко дни куфара в ъгъла, това няма да се промени – само ще ви остави по-дълго без чисти любими дрехи и важни принадлежности.

И след като уточнихме въпроса със свършването на почивката, защо не се погрижите да ви е комфортно вкъщи? Разчистете хола, заредете опразнения хладилник, сгънете малко разхвърляни дрехи, които са останали след скорострелното опаковане преди заминаването. Все пак, дори и в момента да не ви допада тази идея, ще прекарвате доста време тук. А и почистването ще ви даде нещо допълнително за вършене – ще се разсеете от вкиса и ще се доуморите окончателно, за да се наспите преди първия ден на работа.

Планирайте си интересна седмица

Това, че сте обратно вкъщи, не значи край на забавленията завинаги. Често следваканционният вкис включва наклон към мързел и обща отпадналост, но не се давайте! Внимателно си планирайте интересни неща за правене през следващите дни – разходка до някоя галерия, кино, бира с приятели. Дори и просто да добавите в календара си специална вечер за вино и разглеждане на снимки от почивката с половинката/котката, няма никакво значение – създайте си интересни занимания, ако такива на хоризонта в момента няма.

Уикендът след почивката също не е извинен от това правило – вместо да седите цял ден да гледате сериали и да четете книги (колкото и интересни да са и двете), излезте навън и направете нещо.

Хванетете работата отрано

Особено ако, като мен, така и не сте се научили да си оставяте един свободен ден след прибиране от ваканция, началото на работната седмица може да ви дойде нанагорно. Колкото и внимателно да сте планирали преди заминаването си, все е изскочило нещо важно, нещо пропуснато и т.н. Затова отидете малко по-рано в офиса или погледнете в служебната си поща вечерта преди понеделника. Отметнете спама, маркирайте нещата, които изискват внимание и си набележете най-важните задачи за първия ден – най-добре е да ги ограничите до 3 или 5. Така по-лесно ще преборите усещането, че върху главата ви се изсипва порой от спешни искания.

След като отметнете тези най-важни неща, преминете към останалите и ги разпределете реалистично през предстоящата седмица. Не бъркайте спешните и важните неща – фокусирайте се върху вторите.

Яжте добре и се движете

Отпуските често са времето, в което не внимавам какво ям и колко се движа. Даже необходимият дневен минимум от крачки остава далеч зад необходимостта да се излежаваш на плажа с книга в ръка. Затова след почивката е време отново да влезете в ритъм – а това се случва най-добре ударно.

Връщането към активен режим е още една крачка към връщане в нормален ритъм на работа, но и не само. Това е изпитан начин да преборите отпадналостта и негативните емоции – движението ражда енергия, а и помага за доброто настроение.

Наспивайте се

Независимо дали сте си изкарали лежерна почивка с много сън или всяка сутрин сте посрещали изгрева на излизане от плажен бар, сънят е най-добрият ви съюзник след ваканцията. Той ще помогне за позитивно настроение, високи нива на енергия и сили да преборите и най-тежките работни задачи.

Забележете, че използвам “наспивайте”, а не “наспете” – т.е. говорим за постоянно усилие. Искрено вярвам, че добрият сън е адски важен за продуктивността, затова полагайте усилия постоянно.

Не забравяйте снимките и мидичките

Тук не говоря само от позицията на запален фотограф, а от ролята на човек, който цени красивите спомени. Дори ако имате просто 1-2 кадъра на пясъка в телефона си, това е достатъчно. Не е важна художествената цялост на снимките, а тяхното значение за вас самите. Същата роля могат да играят мидички, камъчета или други предмети с ваканционно значение. Поставете ги на стратегически места – на масата в хола, на бюрото в офиса, някоя и друга снимка на десктопа на компютъра. Те ще ви напомнят за приятните моменти, а силата им да ви усмихнат е практически ненадмината.

И все пак, ако обичате да снимате като мен – не отлагайте дълго обработването на снимките. С времето може да ги забравите или те да станат неактуални към настроението ви. Най-голямо удоволствие ми доставя обработката няколко дни след прибиране, но през първата седмица-две от завръщането. Тогава спомените са още пресни и кадрите изглеждат по-истински. И най-важното – споделете снимките с хора, но оставете и няколко само за себе си!

Планирайте следващата почивка

Човекът е човек, когато е на път и така нататък. Затова опитайте да планирате следващото пътуване с (или преди) прекрачването на домашния праг. Дори ако това включва известна доза daydreaming с оскъдна конкретика и само примерно проверяване на цени за самолетни билети. И дори ако говорим за някоя лежерна разходка за ден до Рилските езера. Важно е само да е ясно, че приключенията тепърва започват.

Е, това са моите “малки тайни” – а вие какви ритуали за справяне със следваканционния вкис практикувате?

Постът След почивката: 7 начина за борба със следваканционния вкис е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 08/25/15 05:58 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/bXy9P-hkZjU/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване