09/11/15 12:58
(http://ivo.bg/)

Защо създателите на Русия от днешна Швеция и България се дърпат от мечешката руска прегръдка

“Влизането на Швеция в НАТО ще бъде последвано от ответни действия от страна на Русия”, обяви прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Нееднократно сме заявявали, че изборът на стратегията за национална сигурност и отбрана е суверенно решение на всяка държава. Но ние, както и преди, разглеждаме политиката на неучастие на Швеция във военни блокове като важен фактор за стабилността на Северна Европа”, отбеляза Захарова, цитирана от “Фокус”. По думите й, присъединяването на Швеция към НАТО “ще има военно-политически и външнополитически последствия, които ще изискват необходимите ответни мерки от страна на Русия”. По-рано бе съобщено, че Швеция ще измени законодателството си за сближаване с Алианса.(КРОСС)

 

Във връзка с тази новина напомням, че освен Швейцария ( по красота), България в никое отношение не е и Швеция на Балканите- освен по приблизително еднаквия брой на населението.

 

Ако задълбаем в историята, както обикновено правим по други поводи, можем обаче да открием нещо общо между някогашните викинги и българи: варягите, както руснаците наричат викингите, са създатели на Рус, покорявайки с огън и меч по пътя си при военните походи към Византия, а после и обединявайки по свой образ и подобие племената, образували бъдещата Русия.

САМОТО НАЗВАНИЕ РУС Е СКАНДИНАВСКО, признават ( с половин уста) съвременните руснаци.

Българите пък са духовни родители на християнска Русия.

 

Срещу наследниците и на едните, и срещу другите Кремъл роптае днес. Защо? Ами защото си позволяват да се отдалечават от своето някогашно творение Русия, превърнало се в неблагодарник спрямо своите създатели.

 

Съобщавам факта на тази неблагодарност специално за прислугата на руския шовинизъм в България, която обича да говори от името на Кремъл и вменява на българите задължението да бъдат благодарни на Русия до пълно безгръбначие.

 

Руската прислуга тук размахва обвинението, че ЕС, НАТО, САЩ, „световното еврейство” и т.н. диктуват българския стремеж за откъсване от прегръдката на руската мечка. Това обаче няма как да се твърди за Швеция, чиято независимост и неутралитет са нарицателно в политическия речник на света от много десетилетия, а миролюбието й- от две столетия и повече.

Русия и нейните протежета трябва да си зададат въпроса защо и по какви причини Швеция е готова да изостави уникалната си традиция на неутрална държава и защо се чувства застрашена. Дали „случайно” това не е свързано с руската агресия в Украйна? Мечешкото ръмжене само ще кали още повече стоманата на шведската решителност да се отбранява от сприхавия си съсед.

 

Неблагодарната Русия ( ако използвам това обобщение по примера на онези в Русия, които отново обвиняват България в недостатъчна сервилност във връзка с войната й с Турция за достъп до проливите преди близо век и половина) има много, много малък запас от исторически аргументи с днешна принадена стойност. За Швеция те са нулеви. А за България са раздути като черен дроб на руски пияница, който отказва да признае, че бере душа от цироза, обвинявайки за своята подпухналост въображаемото ужилване на вероломна балканска пчеличка, която има нахалството да подяжда меда, произведен за нея от руската мечка.

 

Не съм привърженик на комплексарското мобилизиране на вампири, подливане на „жива вода” и други форми на прибягване до „аргументи” от исторически характер за решаване на съвременни проблеми. Това са похватите на влюбените в Кремъл- на неговите атакисти и подобните им вентрилокисти, които си отварят устата, докато чрез корема им декламира Путин. Но ако говорим за равнопоставеност в отношенията с Москва, на всяка обида от руска страна относно българската „неблагодарност” би трябвало от най-високо ниво в днешна България да припомнят на кого Русия дължи духовното си начало, изопачено след това през вековете до уникален пример за сливане на всичко най-лошо от обществено политическата практика на Европа и Азия: съчетание от европейския тоталитаризъм и азиатския „татаризъм”.

Впрочем в днешен Татарстан, измислената от Ленин държава за заличаване следите на Волжките българи, хората с все още живо българско самосъзнание в поробената от Русия, разгромена от Иван Грозни ( цар на българите, както се именувал гордо след превземането на процъфтяващата спрямо примитивната Москва българска столица Казан през 1552 г.) бивша българска държава наричат „татаристи” русифицираните насилствено асимилираните потомци на някогашните горди българи от Велика България край Волга.

 

Малко вероятно е от лапите на руската мечка да бъдат върнати към свободата на самоопределение смачканите милиони волжки българи, но да помним за този факт и да го припомняме на Кремъл в съответния контекст, зададен от руската агресивност, е не просто право, а задължение на българските властници.

 

Вярно е, че Швеция не се нуждае от подобни отчаяни аргументи за самозащита пред агресивния руски тон, защото е истински велика в сравнение с Русия чрез своя пример за успех на малка 8 милиона държава с един от най-високите стандарти на живот в света, образец за подражание на десетки въздишащи по (по свободата и) този факт народи. Но какво да се прави: Швеция не е била „освобождавана” от Русия нито веднъж и резултат там е налице…

Комплексираните от (само)внушението за своята незначителност българи се кланят обаче да „двойната освободителка” ( че и на „тройната” дори- нали Москва ни освободи също от Тодор Живков, което българските джуджета от сборищата в чест на руския великан , на които мирише на Живковизъм, „забравят” удобно). Съответно резултатът тук е наопаки на този в Швеция.

 

Тъжната историческа равносметка е такава: 15 процента от просяците в днешна Швеция са имигранти от България ( по обявена преди два дни официална статистика), а България е най-нехаресваната от бежанците страна в Европа.

Неосвобождаваната от Русия Швеция е световен модел за подражание, а непрекъснато „освобождаваната” и навиквана от Русия България е номер едно по непривлекателност на континента.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване