09/12/15 13:56
(http://ivo.bg/)

Руската престъпност- част от вноса на руснаци у нас

Руснак набил българин? Това е точно толкова новина, колкото “куче ухапа човек”.

 

Не искам да правя политически коментар от една пиянска свада с участието на руснак на Златни пясъци. Но не мога да се въздържа – не по конкретния кръчмарски казус, а в по-широк смисъл.

 

От полицейските сводки взеха да зачестяват криминалните случаи с участие на руснаци. Насред горещото лято имаше малка дискотечна руско – българска война в едно варненско заведение на плажа. Сега пък руснак пребил българин другаде наблизо- знам ли, може пък и нашенецът да е бил виновен. Не търсенето на вината е акцентът в този сюжет.

 

Четем за самоубила се по неясни причини рускиня. Детенцето й скочило след нея. Друго дете пък беше намерено умъртвено в куфар недалеч от София. Следите повдигнаха въпроса за вината на един руснак.

 

И така нататък…

 

Нататък докъде?

 

Не, не искам да доказвам на расова основа склонността на руснаците към престъпления, както някой може да заподозре. Обаче зачестилите случаи с руска следа в криминалните новини ни напомнят, че те са тук. В особено големи количества. Притежават близо половин милион имота и са най-голяма група чужденци, пребиваващи в България.

 

Нищо не искам да кажа по аналогия с разпространяваните страхове от чужденците, ако са бежанци. Само казвам, че българските медии, световно известни със своята толерантност, ще трябва да са готови да въведат термина „руска престъпност” . Взети заедно, притежателите на имоти, пребиваващите и прихождащите с цел туризъм руснаци май не са по-малко от циганите в България.

 

Където има струпване на един етнос, има и престъпност – понякога с някои характерни за него престъпни деяния.

 

Пример: цигани опоскват нивите, тормозят селата, задигат също доста желязо и други метали, поради което гражданите от руски патриотични организации, като „Атака”, пледират на висок глас срещу „циганската престъпност”. А за струпаните на едно място на юг от Дунав българи често е характерно майсторското крадене на коли, фалшифицирането на дебитни карти ( главно в чужбина), кражбата на 4 милиарда чрез една банка и други български работи.

 

Никой етнос не се състои само от ангели. Ако имахме стотици хиляди холандци, щяхме да имаме и доста холандски оцветени криминални случаи, каквито има в самата Холандия. Там да не би всичко да е постлано с рози!

 

Защо да има у нас „циганска престъпност”, а да няма „руска”?

 

Щом ги има руснаците, значи ще им се случват ( и ще причиняват) подобни неща. А ние само трябва да сме готови спокойно да понесем тази дреболия, както понасяме например големия факт, че над столицата ни стърчи Монумент на окупационната червена армия ( МОЧА), символ на дружбата между окупирания и окупатора, при което за престъпление се смята някой да си позволи да се усъмни в нея.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване