09/30/15 09:07
(http://psabev.blogspot.com/)

4 свежи идеи за съхранение на продукти в хладилник

Винаги съм обичала да приготвям храна за любимите ми хора, но отскоро се запалих малко по-професионално. И като човек, който обича да се развива и усъвършенства, попивам кулинарни идеи от къде ли не – курс за приготвяне на суши (за което ще има отделен пост), курс за италианска кухня (отново ще ви зарадвам с уникални рецепти), както и ТВ предавания, книги, абонамент за кулинарни списания, идеи от приятели – въобще от всякъде.

Днес ще ви покажа интересни начини за съхранение на продукти в хладилника у дома.
И така, ето как да съхраняваме по-добре:

1. Пресни билки и подправки.
Кой не обича дъхавият аромат на пресни билки! Сякаш си в гората, на вилата или някъде далеч…

bilki

Всяко ястие с тях е стократно по-вкусно! Но как да ги запазим така, че да ги използваме по-дълго време, без да почернеят или мухлясат от влагата в хладилника?
Решението е лесно: Поставяте ги в кутии, като между подправките слагате хартия или кърпа! Не се притеснявайте да сложите няколко пресни подправки заедно в една кутия.

2. Песто или сос.
Дали ще бъде песто или друг сос с подобна консистенция, най-доброто съхранение е да го „запечатате“ със зехтин. Зехтинът не допуска кислородът да навлезе в пестото и така то издържа много по-дълго с отлично качество и вкус.

zehtin1

А когато искате да използвате пестото, просто отсипете зехтина на повърхността в друг съд, вземете колкото количество песто ви е необходимо и отново върнете зехтина на повърхността.

zehtin

3. Пресни яйца
Съхранявате ли пресните яйца на врата в хладилника? А миете ли ги преди да ги прехвърлите в отделенията за яйца на вратата?

qica

Както знаете, суровите яйца носят по-голям риск от хранителни отравяния. Това особено се отнася за яйцата от патици и гъски, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция. Затова е изключително важно да ги познаваме като продукт и да внимаваме много с тях!

qica1

Запомнете! ВИНАГИ ги измивайте, преди да ги използвате и/или съхранявате. А след като ги измиете добре ги подсушете с кърпа и си ги сложете в кутия (може и обикновена кутия с капак) в хладилника. Така те са годни за консумация до 30 дни. Не повече! За да не забравяте колко време престояват в хладилника – маркер напишете датата на поставянето им на всяко едно яйце. Ако ви е по-лесно, напишете датата на крайния срок.

qica2

Давам ви и три съвета:
1) Когато приготвяте ястие с две и повече яйца, счуквайте всяко едно поотделно в различна купичка от основната с яйцата. В случай, че се окаже, че някое от тях е негодно или развалено – няма да се налага да изхвърляте всички.
2) Когато искате да отделите белтъци от жълтъци и ви е трудно това да се случва само с помощта на черупките, използвайте празна и чиста обърната пластмасова бутилка над жълтъка. По този начин ще се образува вакум, който ще изтегли само жълтъка в бутилката.
3) За да се обелят по-лесно сварените яйца, във водата, в която са се варили, долейте малко оцет. Другият начин е все още горещи, яйцата да се залеят със студена вода.

4. Месни, млечни и маслени продукти.

Много уважавам пликчетата за вакумиране! Има ги навсякъде. Ако искате и вие да запазите по-дълго качеството на кашкавала, топеното сирене, моцарелата, пармезана, сиренето ементал и др., снабдете се с пликчета. Най-добре е да са с вакум, но когато нямам, аз лично използвам и обикновени. Важното е да избегнем проникването на кислород в продукта. По този начин може да замразяваме продуктите във фризер, за да запазят вкусовите си качества.

produkti

А вие как съхранявате вашите продукти? Ще ми е интересно и любопитно да науча и вашите идеи и практики за съхранение на продукти!

Публикувана на 09/30/15 09:07 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/Ba-PHXIrx94/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване