11/09/15 08:46
(http://ivo.bg/)

Вътрешен поглед към изоставането на Русия от външния свят

Статия на Юлия Латинина в “Нова газета” прави за (тъжен) смях мегаломанските опити на изостаналата Русия да се сравнява със САЩ. Точка по точка авторката прави паралели, но не само в икономическо и технологично отношение, но и в областта на духовността, която руските шовинисти особено настървено изтъкват като някакво мистично руско предимство.

Статията е публикувана на 22.01.2014 г., т.е. месеци преди руската анексия на Крим и санкциите на Запада, както и преди катастрофалния за Русия спад на цените на петрола- два фактора, които с днешна дата биха направили сравнителния анализ още по-категоричен по отношение на руската изостаналост, обяснена от Латинина като наследство от комунизма, “доразвито” от Путин и кликата му.

 

ДА ДОГОНИМ И ИЗПРЕВАРИМ АМЕРИКА ПО ДУХОВНОСТ

Юлия Латинина

превод за ivo.bg Васил Костадинов

Не минава ден без руските патриоти да сравнят Америка и Русия – разбира се, в полза на матушката.

 

Хайде да направим няколко сравнения.

 

На 3.12.2013г., американската Space X стана първата частна корпорация, която изпрати в космоса сателит с помощта на собствена частна космическа ракета Falcon 9. Освен свои ракети Falcon, Space X разработи и свои ракетни двигатели – Melin, Kestrel и Draco, и собствени космически кораби. Собственикът на фирмата, гражданинът на Южна Африка, Елън Мъск, съосновател на PayPal, си поставя за цел колонизацията на Марс. Изстрелването на Falcon 9 струва 50-60 милиона долара, а на руската “Протон” – 80-100 милиона долара.

 

На 14-ти януари 2014г., Illumina, водещ световен производител на секвенатори, представи HiSeq X, секвениращ (декодиращ) човешкия геном на цена 1000 долара за геном. Това прави секвенирането рутинна медицинска услугиа, по-евтина от PET-сканирането.

 

През юни 2012г., американската компания Tesla показа първия в света масов електрически седан Tesla Model S. Model S ускорява до 60 мили за 5,6 секунди, батерията на колата е предвидена за 420 км. Корпорацията, един от съоснователите на което е същият Елън Мъск, строи и мрежа от станции за зареждане, в които ще се сменят батерии за 60 долара и за 90 секунди.

 

На 20-ти септември 2013г,, Apple започна продажби на своя нов iPhone 5S с 64-битов процесор. За първите три дни бяха продадени 9 милиона iPhone 5S и 5С. Пред магазина на Аpple на Пето авеню имаше опашка от хиляди и петстотин души.

 

Безпилотните летателни апарати промениха воденето на съвременната война. Те върнаха технологичното предимство на американската армия над терористите и за първи път в историята на човечеството нанасят хирургически точни удари по врага, без да рискуват живота на войниците.

 

Американската армия има 8000 безпилотни самолета: предимно MQ-1B Predator и MQ-9 Reaper, носещи по четири ракети Hellfire с лазерно насочване.

 

През 2012г., САЩ обучават повече оператори на дронове, отколкото конвенционални пилоти. Заедно със сателитите безпилотните самолети могат да формират интегрирана компютърна мрежа, с която военните на ниво сержант, да виждат и знаят всичко, което се случва на бойното поле.

 

От 2008г., САЩ са световен лидер в добива на газ, като отнеха титлата на Русия. Това се дължи на “шистовата революция”. През 2011г., в САЩ са направени 3400 “шистови” сондажа, а през 2012г. – повече от 7000.

 

“Шистовата революция” не подмина и петрола. В сравнение с 2011г., добивът на петрол в САЩ се увеличи с 39%, а до края на 2015г., САЩ ще станат в най-големият производител в света. Такъв скок е изненада за всички: през 2011г., Обама се надяваше, че до 2025 г. САЩ ще бъдат в състояние да намалят с една трета зависимостта си от вносен петрол, но “планът Обама” беше преизпълнен само за три години. През 2013г.,  американските петролни компании има 2 трилиона долара приходи. За сравнение – руските петролни и газови компании имат приходи от 600 милиарда щатски долара, което е повече от три пъти по-малко.

 

Подчертавам, че шистовият бум е възможен благодарение на много по пазарното законодателството в областта на добива на минерални ресурси. В Европа няма шистов бум – тромавата бюрокрация, лицензиите и опасенията за околната среда пречат на пазарната активност.

 

А сега да се върнем към сравненията между Америка и Русия, толкова обичана от нашите патриоти.

 

Въпрос: Какво да сравним с Falcon 9? Ракетата “Ангара”, която трябваше да полети през 2005г., но и до днес не лети, проваляйки всички сключени договори с чуждестранни клиенти?

 

Въпрос: Какво можем да сравним с генома за 1000 долара? Фантастичната история със “секвенирането на генома на руския народ”? Историята, напомням, е в това, че Институтът Курчатов купи в чужбина секвенатор за 20 милиона долара, секвенира генома на раковоболен нещастник и обяви това като “разшифроване генома на руснака”. Публикуването на статията за това изключително събитие в никому неизвестното списание Acta Naturae, може да се ограничи до фразата: “Ура, купихме тази машина и тя работи”. Шефът на Курчатов Михаил Ковалчук ​​не се посвени да обяви събитието като “велик пробив” в световните генетика.

 

Въпрос: Какво можем да сравним с Tesla? “E-мобилът” Прохоров? Г-н Прохоров правеше гала-презентации и се изпъваше като струна пред министър-председателя и президента. Путин дори се повози – и какво? “Е-мобилът” е само блед спомен.

 

Какво да сравним с iPhone? Разбира се, че “първият руски смартфон» Yotaphone, който шефът на “Ростех” Сергей Чемезов показа на премиера Медведев в края 2013г. Медведев заяви, че «Apple се притесниха”. Ще се смеете, но същият смартфон същия Чемезов вече го показа на същия Дмитрий Медведев през септември 2010г(!). Единствената разлика е, че през 2010г. Чемезов представяше Yotaphone от свое име, а днес това чудо на техниката е собственост на частната Yota Devices, която твърди, че е разработила проекта със собствени средства.

 

Дронове?

 

Руската програма за безпилотни летателни апарати беше ограничена до демонстраци на изложението МАКС през 2007г.пред Путин на макет на безпилотен самолет “СКАТ” и още една демонстрация през 2009г., пак пред Путин на друг макет на безпилотен самолет – “Дозор-600″. Това бе толкова смешно, че напомня за анекдота за дървената реакета изобретена от туземци.

 

Доскоро, Кремъл наричаше Русия “енергийна свръхдържава”. Напълно сериозно си мечтаеха как ще използват газа като оръжие и ще поставят Европа на колене, мислеха и да изнася газ за САЩ: 45 милиарда кубически метра газ от находището Щокман през 2013г. Реалността е по-скромна: от 2002г. до 2009г. делът на руския газ в ЕС е намалял от 45% на 34%, американския пазар е химера, плановете за находището Щокман на фона на шистовия бум са ненаучни фантастика, но шефът на “Газпром” Алексей Милер не се умори да повтаря, че шистовата революция е блъф и сапунен мехур. Трудно е да си представим такава некомпетентност в някоя американска корпорация. Това е отвъд представата за добро и зло.

 

В какво сме лидери, питам господа патриоти? В необикновената духовност? Каква е тази духовност?

 

На първо място сме по брой на деца, изоставени от родителите си. 700 000 са в детски домове, приюти, интернати и т.н. В САЩ детски домове практически няма, а състрадателни американци осиновяват деца, често с тежки малформации, от Китай, Нигерия, Конго, Гватемала, до неотдавна и от Русия. Правилно ли съм разбрала – държава, в която има 700 хиляди изоставени деца (80% с живи родители), е по-духовна от тази, която осиновява инвалиди от Нигерия?

 

На първо място сме по употреба на алкохол и хероин. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност?

 

80% от възрастните хора, живеещи в старчески домове, имат роднини, които са отказали да се грижат за тях. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност?

 

Ужасната истина е, че в началото на XX век, Русия и Съединените щати са били напълно сравними – две млади, с богата природа и огромен човешки потенциал страни, държави с бързо развиваща се икономика и добра научна и технологична основа. Но в началото на XXI век ние още си плащаме за комунизма, Гулаг, за милионите мъже, бездарно хвърлени в месомелачката от Сталин в името на завладяването на света, а и за путинския бардак – с тотално, позорно, несравнимо изоставане.

Само чрез признаване на дълбочината на това изоставане, може да започне неговото преодоляване. И точно както Петър I се е учил от холандци и германци, ние трябва да се учим от американците. Макар да виждаме постоянно нарастване на социализма и бюрокрация даже в тази велика страна, би било хубаво да се учим – вече дори и от Китай.

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване