11/24/15 21:38
(http://ivo.bg/)

Свалянето на руски самолети, хеликоптери и руско-турски маски

Турция свали руски бомбардировач след серия руски въздушни провокации по турската граница, първият от който беше обяснен от Москва като „грешка”. Дали се е случило точно на границата с Турция или „просто” във въздушното пространство на страната на метри от допустимото с цел да се изнервя и проверява бойната готовност на турските ВВС, това не е тема на този текст.

 

Факт е обаче: турски изтребители свалиха руски самолет и свалянето на маските в пропагандната война е неизбежно. Както и свалянето на картите в регионалната борба за влияние между една настояща и една бивша империя- борба, която досега беше маскирана зад дипломатически усмивки, жестове , като откриването на 23 септември т.г. на най-голямата джамия в Европа в Москва от Путин и Ердоган и пр. маскировъчни маневри.

 

Путин безцеремонно бръкна в старата рана в руско-турските отношение още в Крим. Ако проследите историята на полуострова през последните няколко века, ще се уверите, че Крим е бил винаги ябълката на раздора между османците и московците. През 2014 г. Путин просто реши да си я откъсне без много да се интересува какво мисли ( целият свят и в частност) регионалната сила Турция. А тя не е просто каква да е сила- ако става дума за силата като военен фактор. Турция доминира спрямо руските възможности в региона по суша, въздух и вода , измерено във войска, кораби и самолети. Сумарно Турция превъзхожда Русия по огнева мощ в региона в съотношение 1:1,5.

 

 

Анкара реагира на окупацията на Крим остро и се закле, че никога няма да признае присъединяването му към Русия. Путин се направи на разсеян и отвърна с моркова „Турски поток”. Тактиката му не сработи. Опитът на Путин да очарова Анкара чрез паралелния на „кримнаш” слалом на дружбата с Турция нямаше как да не се провали. Старата съветска традиция, илюстрирана от договора за „Дружба и братство” ( да, така се нарича!) между двете страни от 1921 г., не проработи. Няма дружба в това съперничество.

 

След като морковът не свърши работа, а руските въздушни провокации си просеха тоягата, тя най-накрая беше задействана.

 

Сега да се върнем на терена на хибридна война на Русия в България.

 

Българските русофили, както е известно, са повече руснаци от руснаците- поне от онези, които мислят със своите глави и си позволяват да бъдат критични към политиката на Кремъл. Каквото и да направи Путин, за българския русофил то е правилно и всяка критика към него е вредна, опасна и т.н.

 

Обикновено българските русофили защитават с жар и дръзновение Русия от България или руския президент ( който и да е) от българския ( ако си позволи да не е съгласен за нещо с Москва).

 

Ето, че българската логи(сти)чна русофилска подкрепа за непогрешимостта на Кремъл навлиза в нов, по-висш стадий. Българските русофили застават в агресивната поза на бранители на Русия и от Турция. Това щеше да е логично историческо ехо, ако до вчера не бяхме свидетели на русофилския възторг у нас от въображаемото побратимяване на Русия и Турция.

 

Турция, за разлика от „еврогейския съюз”, наречен така от законодателите на кремълската мода в пропагандата, беше изтъквана многократно у нас като по-умна, по-дружелюбна, по-дащна и аркадашна спрямо Русия, поради което ни са даваше като пример как се върти дружба с Великата страна. За целта ни се навираха в очите намеренията на Русия да строи ядрена централа в Турция и то близо до България, докато ние, гадните проамерикански копелета, се отказваме от АЕЦ „Белене”.

 

На принципа „така ни са пада” ( като не уважаваме и ухажваме достатъчно руската мечка) Турция беше изтъквана тук от русофилите като заслужено по-привлекателна дестинация за руските туристи. „Щом участваме в санкциите на Запада срещу „братушките”, то си заслужаваме руските туристи да се пренасочат към турските курорти, назидателно- мазохистично ( ще рече и патриотично по техните мерки) ни обясняваха тук русофилите.

 

Иначе казано, нашите русофили констатираха как турците са повече братушки на руснаците от нас и затова заслужават поздравления.

 

Стигаме обаче до въпроса кой на кого нанася удари в гърба. Така се изрази днес Путин по отношение на факта, че турски самолети свалиха руски бомбардировач.

 

Помните ли обходната маневра на Путин срещу България на 1 декември 2014 г.? Тогава той ни мина в гръб и реши в турската столица да обяви България за собственото си решение да спре „Южен поток”. Мислите ли, че случайно избра тъкмо Турция да се заяде с България и да предложи алтернативата „Турски поток”- нещо като „ако ще турско да стане, пак ще ви прецакам, щом ми се дърпате”?!

 

А случайно ли ескалира след това руската антибългарска кампания на политици и медии ( което там е едно и също)?

 

Когато Путин обяви идеята си да замени дружбата си с България с турска такава, местните русофили изпаднаха тук в пропаганден екстаз от правилността на това решение.

 

Сега Путин се жалва, че Турция му забила нож в гърба. А местните му слуги у нас веднага се съгласяват, че турците ( вече) не са му такива големи братушки.

 

 

Такава е жалката картинка на робуването на руската политика, което цари днес в главите на желаещите да обясняват с турското робство собственото си робско поведение пред империята, победила по нашите земи не толкова Турция, колкото българския стремеж към свобода.

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване