12/07/15 10:06
(http://ivo.bg/)

Търпение му е бащата, според бащицата ни Винету, който напусна землянката на Десниленд

Премиерът Борисов призова българите, които и без това са световни шампиони по търпеливост, към повече търпение. На икономически форум в София той направи научното откритие, че именно търпението е най-доброто качество на един мъж. По този начин той определи българската нация като изключително мъжествена- направо мъжка. Не е чудно, че не се раждат достатъчно деца да заменят нетърпеливите да отидат при началника на Бойко, за да се уверят, че все пак над него има някой. Не можем да очакваме от мъжествените ни жени да раждат, нали.

Обаче днес, само няколко дни след като православният Бойко се похвали на протестанта Дейвид , че трима католици са го галИли по главата, днес се сътвори друго (ту)земно чудо.

На същия форум в София една храбра до безумие българка категорично се противопостави на своя политментор по въпроса за търпението. Кристалина Георгиева, заместник –председател на Европейската комисия, няма търпение да чака четвърти папа да погали Бойко Борисов и нетърпеливо го канонизира като виновен за огромните успехи на най-бедната страна в ЕС.

„Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, имаме политическа стабилност, която се отразява благоприятно и на икономиката. Това обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на дискусията “Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж”, която се провежда в столичния хотел “Маринела”. ( Клуб Z)

Ако е вярно, че по рождение Кристалина е Сталинка, чрез този партиен култ към личността тя оправда името си.

Кристалинско ясно става в нашата държава, че пътят към кариерата минава през подмазването на конюнктурата. У нас тя се нарича Бойко Борисов.

„ Търпи и ще си спасиш душата”, казва женственият ( според Борисов) Христо Ботев, за когото търпението е робско качество. Борисов не случайно се похвали, че е чел предимно Карл Май, който хвали мъжествеността на Винету заради впечатляващата му индианска издръжливост на болка ( доказано е в наши дни, че индианците са наблягали на едни субстанции за притъпяване на болката, но повелителят на казаните за ракия у нас едва ли е чувал такива подробности).

Добрата новина е все пак, че по този начин Борисов напусна землянката на Десниленд и зае полагащата му се по право  и заслуги поза на вожда на червенокожите, за които търпението на роба винаги е било най-ценната политическа стока.

Явно от детството си още Борисов е прихванал нещо автентично американско, направо индианско. Сега вече му вярвам, че наистина си пада по Америка и то като кореняк американец. Но в Америка, както и тук, търпението е било главното условие за съществуването на робството само до момента, когато търпеливите роби са се разбунтували и са строшили оковите си, както препоръчва нетърпеливият Ботев.

ЕЛЕГИЯ

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
“ТЪРПИ, и ще си спасиш душата?!”

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? – кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана – рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб ТЪРПИ и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване