12/07/15 22:43
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шведски канелени кифлички

Настъпи ли зимният сезон, от няколко години насам знам, че ще се приготвя нещо шведско. Така е, откакто дългогодишната читателка на блога Камелия Асенова, за която не веднъж съм писала ме догони на улицата за да ме поздрави, но онова, което на мен ми направи впечатление е, че тя веднага заговори за рецепти, за които никога не бях чувала. Оттогава поддържаме връзка, но имейлите ми се запълват с шведски предложение именно в този сезон на годината. И това няма как да е учудващо. Скандинавската кухня предразполага да ѝ обърнем внимание в по-студените дни от годината и след като вече е декември, това означава, че ще се готви по шведски.

Шведски канелени кифлички

Идеята за шведска рецепта тази година е за канелени ролца или възелчета, или най-общо казано – кифлички. Според мен много подходящо за сезона и за съботно-неделните дни, в който се предполага, че ще може да се отдели повече време за приготвянето им. Това не означава, че са трудни, просто има тесто с мая, което има нужда от време за втасване. Плънката е обичайната за почти всички канелени кифлички – канела, разбира се, захар, масло. Онова, което ме постави пред избор е формата, която да презентирам в публикацията, защото както се убедих от прегледаните видеа и рецепти, съществуват различни вариации. В крайна сметка опитах няколко и ти може да направиш същото, но в настоящата рецепта ще покажа два начина за оформяне от многобройните форми. Избери онзи, който не би те затруднил или опитай и двата.

Шведски канелени кифлички

Докато изборът на форми чрез гледане на видео рецепти е лесно, то при чуждестранните рецепти, различно написани на английски (и гръцки за мен) изниква един проблем – преводът на технологичния процес. Непознавайки езика мога много лесно да загубя рецептата с автоматичния превод на Google Translate, в случая от шведски на български. Точно затова при шведските рецепти идва на помощ Камелия. Вече се чувствам много по-сигурна в това, което чета и следователно правя. Обаче, за разлика от американските мерителни купи и унции, които лесно и вече наизустено преобразувам в грамажи и литри, в шведските рецепти всичко е в децилитри. Изобщо не се чувствам комфортно с тази мерителна единица и ми се налага да пресмятам по няколко пъти в грамове, а след като направя опит с рецептата, отново да пресметна количествата на съставките по лична преценка, защото много често това се налага. Налага се от разликата в продуктите, които използваме ние и те, от климата, който няма как да не се отрази и не на последно място от знанията, които се предполага, че се предават от поколение на поколение и се затвърждават с опита. Иначе казано, ние нямаме някаква традиция или вариация на рецепта за канелени кифлички, следователно е необходимо да се научим да ги приготвяме. Защо да го правим ли? Защото светът е голям и крие толкова много техники, вкусове, текстури, форми и аромати, които аз не искам да пропусна. Защото продължаваме да се учим с всяка една стъпка, от която и да е рецепта, независимо колко опит имаме, а това може само да направи всичко, което приготвяме след това още по-хубаво.

Шведски канелени кифлички

Шведски канелени кифлички

Рецептата е адаптирана от tasteline.com

Освен с формите си, които могат да бъдат различни от познатите рулца, тези кифлички ме изненадаха с начина на печене. А той е в максимално нагрята фурна (250ºC за домашна фурна) и съответно кратко време за печене от 8-10 минути. Според мен това позволява кифличките бързо да направят загар, а отвътре да останат меки. Но освен това, за мекотата им допринася и голямото количество мляко, което всъщност е единствената течна съставка в тях.

Тъй като се работи с мая, времето за втасване е сравнително кратко – около 45 минути за втасване на тестото и 20-30 минути за оформените кифлички. Разликата в рецептата от източника и настоящата рецепта, която лесно може да се проследи е количеството мая. Аз значително го намалих, защото сметнах, че е абсурдно високо, но въпреки това времето за втасване не се увеличи, както би се предположило на теория. (Ето една причина за промяна на рецепта, заради разликата в суровините. В случая в източника се използва 50 г прясна мая за хляб на почти 1 кг брашно. Това количество прясна мая се равнява на 17 г суха. Откъдето и да се погледне, това количество е твърде много, затова го намалих по лична преценка на малко по-малко от 6 г суха мая за 1 кг брашно, което пък се равнява на 10 г прясна мая.)

За оформянето на кифличките избягах от обичайните канелени рулца, при които тестото с плънката се навиват на руло и се режат на филийки и предпочетох да опитам два други варианта, единият от които ми беше препоръчан от Камелия. Понеже техниките трудно биха се описали с думи, в технологичния процес на рецептата прилагам две видеа с двете различни оформяния на кифличките, които използвах. Ако те са ти трудни, винаги може да се спреш на по-познатия начин – рулцата.

Важно е да отбележа, че кифличките не са много сладки. Ако искаш да ги направиш по-сладки, може да ги поръсиш накрая със захарната глазура от рецептата за канелено-карамелени кифлички с тиква.

И последно – за поръска на тези кифлички обичайно се използва перлена захар, която не се предлага у нас в търговската мрежа. Аз използвах такава, защото имам от ваканцията в Тоскана, където я купих от най-обикновен супермаркет. На нейно място може да използваш кафява захар или да ги поръсиш след като изстинат със захарната глазура, за която вече споменах по-горе.

За 16-18 броя.

За тестото:

  • 300 мл топло прясно мляко
  • 3 г суха мая за хляб
  • 60 г фина кристална захар
  • 1/2 чаена лъжица смлян кардамон
  • 450 г брашно + допълнително за измесване и разточване
  • 60 г меко масло, нарязано на кубчета
  • 1 яйце, леко разбито за намазване
  • перлена захар или кафява захар за поръсване

За пълнежа:

  • 100 г меко масло
  • 100 г фина кристална захар
  • 1 1/2 супена лъжица канела

За тестото маята се разтваря в топлото мляко и към тях се добавят захарта, кардамонът и брашното. Замесва се меко тесто, което на този етап може да лепне леко. Добавя се маслото нарязано на кубчета и се измесва с тестото докато се поеме напълно от него. Когато се работи със статичен миксер, с куката за тесто, измесването е по-лесно. Ако се работи на ръка, най-добре е маслото да се омеси с тестото в купа, а след това да се прехвърли върху набрашнен плот и да се продължи да се меси на ръка, макар и да лепне леко. Тестото трябва да остане меко и леко лепкаво. Ако има нужда плотът се поръсва с още малко брашно, но тестото не трябва да се утежнява с много от него.

Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, повърхността му също се намазва с мазнина и купата се покрива със стреч фолио. Оставя се на стайна температура да втаса за 45 минути или докато удвои обема си.

Междувременно се приготвя пълнежът като всички съставки се смесват в купа и се разбъркват с вилица докато се получи хомогенна смес. Оставя се настрана.

Когато тестото втаса се премесва съвсем за кратко, колкото да се оформи да топка. Ако продължи да се меси, тестото ще стегне и ще бъде трудно за разточване. Ако все пак това се случи, то се покрива със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставя на спокойствие 10 минути, за да се отпусне.

Тестото се поставя върху добре набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълник с размери 60×30 см. Дебелината на разточеното тесто трябва да бъде 3-4 мм. (Би могло тестото да се раздели на две равни части и с всяка част да се работи последователно.)

Разточеното тесто с нанесената плънка

Върху тестото се разпределя цялата плънка, като се разнася равномерно с шпатула.

Тестото се прегъва на две по дължина

Тестото се прегъва на две по дължина. Следва изрязване на ленти и оформяне на кифличките.

Първи начин за оформяне

Първи начин за оформяне на кифлички

Нарязват се ленти с дебелина около 3 см и всяка лента се срязва през средата, като единият край се оставя цял.

Ето видеото, в което може да проследиш метода:

Ето моя резултат от този метод:

Първи начин за оформяне

Втори начин за оформяне

Втори начин за оформяне

Нарязват се ленти с дебелина около 3 см.

Ето видеото, в което може да проследиш метода:

Ето моя резултат от този метод:

Втори начин за оформяне

Кифличките се подреждат на разстояние една от друга в тава върху хартия за печене. Покриват се хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят да втасат 20-30 минути. Междувременно фурната се нагрява на 250ºC. Започни с нагряването ѝ веднага след като оформиш кифличките и ги оставиш да втасат.

Намазаните с яйце и поръсени с перлена захар кифлички

Преди печенето кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват с перлената захар или кафява захар, ако перлена не е налична. Ако кифличките ще се заливат със захарна глазура, достатъчно е само да се намажат с яйце.

Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 8-10 минути. При мен времето за печене е 10 минути, но е възможно твоята фурна да бъде по-силна, затова наблюдавай. Когато кифличките станат златисто-кафяви отгоре и отдолу, значи са готови.

Изпечените кифлички

След като се извадят от фурната се поставят внимателно върху решетка и се охлаждат за кратко, докато останат топли. Най-хубави са приготвени на същия ден, но могат да се съхранят и за следващия.

Шведски канелени кифлички

Още рецепти с канела

Други рецепти от шведска кухня

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шведски канелени кифлички е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/07/15 22:43 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/C3xdUVD2AnI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване