12/21/15 20:54
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Гръцки бадемови курабии

Както всички готвещи около мен в този сезон и аз съм в настроение за коледни сладки. Но за разлика от всички около мен, независимо дали готвещи или не, тази Коледа съм в настроение за различни коледни сладки. Различни от меденки и джинджифилови човечета. Ще пропусна линцер, дори няма да приготвям щолена, който правя няколко поредни години. Мислите ми дори не се зареяха в някой нов вид бонбони с марципан или коледен сладкиш. Този сезон съм привлечена от традиционни, но не толкова известни коледни сладки като сицилианските кучидати. И още нещо, за което си мисля от лятото и исках да приготвя у дома – гръцките бадемови курабии.

Гръцки бадемови курабии

Харесвам снежно белия им вид, ронливата текстура, ароматът на масло и хрупкавите парченца от бадеми, които никога не са ми достатъчни. Точно затова исках да ги приготвя у дома и да сложа повече от тях. Но преди да започна, потърсих рецепти, прочетох за поводите, за които традиционно се приготвят и разбира се срещнах колкото сходни в продуктите рецепти, толкова и различни начини за приготвянето им. В книгата  Το ψομι και τα γλικιςματα τον Ελληνων, която открих това лято в книжарница в Кавала, рецептите за този вид курабии са четири, разбира се всички завършващи със сладки изглеждащи по един и същи начин, но с различна текстура, вкус, дори и различни ядки в тях. В зависимост от повода, за който се приготвят те може да съдържат вода от портокалови цветове и коняк за сватба или водата да се пропусне и да им се добавят канела, карамфил или лимонова кора за Коледа.

Гръцки бадемови курабии

В книгата Η Ελληνική κουζίνα σήμερα, забелязвам че София Скура е комбинирала най-доброто от старите рецепти за курабии, описани в Το ψομι και τα γλικιςματα τον Ελληνων и реших да последвам нейната рецепта. В нея мазнината е краве масло и ако се питаш защо ти споменавам това, сега ще ти обясня. Не можах да се отърся от мисълта за съчетание на масло със зехтин, което срещнах в три от четирите по-стари рецепти, защото веднага направих две асоциации. Първата и по-очевидна е че сладките са гръцки и идеята за зехтин в тях ми харесва. Втората е от опита ми с работа с два вида мазнина като краве масло и някаква растителна като олио или зехтин, при което в случая с ронливото тесто, каквото е при тези курабии се получава още по-пръхкава и съвсем леко дъвчаща текстура от растителната мазнина и хубав аромат от маслото. За да се завърши онова, което искам, а именно в сладките да се усещат повече от хрупкавите бадеми, достатъчно е просто да добавя малко повече от тях. Запазвам коняка, който се среща във всички рецепти, които прегледах. Не пропускам ванилията и водата от портокалови цветове, чиито аромат изпълва обонянието ми в момента, в който отворя фурната, за да проверя дали курабиите са готови. Мисля, че постигнах точно това, което исках.

И все пак курабиите са твърде специфични. Не толкова за приготвяне, колкото като усещане при ядене – ронливата им текстура, обилното количество пудра захар върху тях, едновременно лекотата им при отхапване и маслеността, която оставят след това. Мисля, че трябва да бъдеш в настроение за ядене на тези курабии. Точно като мен сега.

Гръцки бадемови курабии

Гръцки бадемови курабии

Рецептата е адаптация от две сходни рецепти от книгите Το ψομι και τα γλικιςματα τον Ελληνων и Η Ελληνική κουζίνα σήμερα.

За около 80 броя.

Продукти:

  • 350 г меко масло
  • 200 г фина кристална захар
  • 1 чаена лъжица ванилена захар
  • 100 мл лек зехтин
  • 2 жълтъка, със стайна температура
  • 60 мл коняк или бренди
  • 1 1/2 чаена лъжица вода от портокалови цветове
  • 300 г бадеми, запечени и смлени едро
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 850 г брашно
  • пудра захар за овалване

Бадемите се слагат на един ред в суха тава и се запичат около 18 минути на 180ºC. След 12 минути от печенето се наблюдават непрекъснато и ако са готови по-рано се изваждат от фурната. Изпечените бадеми се охлаждат напълно и се смилат, така че да останат и по-едри парченца от тях.

В голяма купа се смесват маслото, захарта и ванилената захар и се разбиват с миксер докато сместа стане гладка и кремообразна. Към нея на тънка струйка се добавя зехтинът, като разбиването с миксера през това продължава. След като се добави целият зехтин следва добавяне на жълтъците един по един. След добавянето на всеки жълтък сместа се разбива хубаво. Изсипват се конякът или брендито и водата от портокалови цветове и сместа отново се разбива. Добавят се бадемите и се разбъркват докато се разпределят равномерно в сместа.

Брашното и бакпулверът се смесват. Добавят се към маслената смес с бадемите и се объркват докато се получи леко ронливо тесто. Тестото ще изглежда сравнително сухо, но трябва да може да се слепва, когато се притисне с пръсти.

От тестото се оформят топки с големина на орех и се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително нагрята фурна на 180ºC около 25 минути или докато започнат да придобиват блед цвят на повърхността, а дъното им порозовее.

След като се извадят от фурната ще бъдат много крехки, затова се оставят в тавата 5 минути, а после внимателно се овалват в пудра захар. Преди овалването, курабиите може да се поръсят или намажат с малко вода от портокалови цветове. Това ще даде допълнителен аромат и ще помогне на пудрата захар да залепне по-добре.

За покриването на курабиите, по-голямо количество пудра захар се изсипва в купа, сладките се потапят в нея, като се овалват от всички страни. Работи се с две-три курабии наведнъж и се овалват внимателно, защото ще бъдат все още крехки. Подреждат се на един ред в поднос и когато се приключи с всички курабии, овалването се повтаря за по-добър резултат.

Курабиите се оставят да се охладят напълно. Съхраняват се в добре затворена кутия.

Гръцки бадемови курабии

Още рецепти с бадеми

Рецепти от гръцка кухня

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Гръцки бадемови курабии е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/21/15 20:54 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/EsGVTMYAGpM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване