12/22/15 10:00
(http://ivo.bg/)

Аве, Цензоре, гладените (от Путин) няма да умрат от глад

 

Честито на „прогледналите” за съществуването на цензура в България!

 

Проглеждането се състоя вчера, избухна сякаш от нищото като при възникването на Вселената, сътвори се като едно Рождественско чудо, озарило челата и мозъците на внезапно просветлените.

 

„Големият взрив” ( the Big bang, т.е. Большой взрыв – като за Волгин и компания) се оказа спирането на предаването „Деконструкция” на преименувания доброволно с руска фамилия Волгин. Това се вижда и от реакцията на събитието от страна БСП, която изригна възмутено като откривател на цензурата с вчерашна дата , излъга в нарочна декларация, че никога нищо подобно не била вършила тяхната партия, и безсрамно призова своите гербаджийски съзаклятници от властта да се засрамят.

 

И по какъв повод? Ами сложиха край на един пропаганден руски еквивалент на АЕЦ „Белене” в националния радиоефир с приблизително същото закъснение, както при атомния руски проект. Щетите от закъснението едва ли някой някога ще изчисли и компенсира, както стана и с щетите от съветския ядрен облак над България.

 

Идеше ми да отида и аз днес в 12 ч. пред Националното радио, където съм забранен като коментатор от години, за да се снимам с протестиращите срещу закриването на руския проект „Деконструкция”. Да си ги имам за спомен. Да им се подиграя с присъствието си, както те ми си подиграват с отсъствието на елементарна журналистическа солидарност толкова много години. Но реших , че ще е под достойнството ми да демонстрирам очевидни неща, които са известни дори на днешните откриватели на цензурата.

 

Когато уволниха Георги Коритаров от Нова телевизия написах коментар в ivo.bg със заглавие „ Против Коритаров и неговото уволнение”. Бях против Коритаров заради диаметрално противоположната му позиция на моята по въпроса за ДС, но и против уволнението му. Сега не мога да напиша същото оксиморонно заглавие за Волгин най-малкото заради това, че той дори не е уволнен. Спират му само руския проект, но не го изхвърлят на улицата, както през изминалите години постъпиха с мнозина- от Коритаров ( дали заради досието му или всъщност заради острата му позиция срещу режима Путин?), до когото се сетите ( ако се досещате за какво и кого намеквам).

 

Обаче мога да размахам друго „дървено желязо” като определение на случая- това е „успешният провал на Волгин”. Той се постара като никой друг да се превърне в първия в новата ни история „репресиран” руски пропагандатор в очите на своите жертви, за чието промиване на мозъците даде всичко от себе си. Обаче се провали на фалшивата клада, от която се вдига пушилка, но без огънят на уволнението, на който изгоряха доста негови антиподи през годините на неговото безнаказано хулиганстване в държавния радиоефир. Човекът си остава на държавна заплата, но в позата на утвърдения туземен Че Гевара.

 

Иначе Волгин и подобията му се скъсват да говорят и пишат за политическата шизофрения на онези, които се обявяват за опозиция, формално оставайки в същото време ( макар и не лично, като него) в отбора на властта.

 

Не ми е (не)удобно да припомня, че при несъгласие с началството си, някои журналисти си ритнаха големите медийни заплати и останаха на улицата. Изчислено в пропуснати финансови ползи от БТВ за един от тях, когото виждам понякога в огледалото, това прави около 300 000 лева за последните 9 години – за любителите на статистиката, които обичат да мерят достойнството в пари.

 

Не изключвам първият „репресиран” в най-новата ни история рупор на Москва да се покатери нагоре към някакъв друг проект със същия възложител, за да се изкачи на още едно стъпало към пиедестала в старателно градения му образ на мъченик на „руския свят” в България.

 

Коварството на руската пропаганда, която тук се крепи на корените си от 19 век, е в нейната далновидност- ако забелязвате, тя изцяло се завърна към тях, изоставяйки взривената от рухването на комунизма (де)конструкция с надпис „9 септември 1944” . Сега руската ментална агресия залага в България изцяло на (митологичната интерпретация на) миналото в руско-турска черно-бяла схема на манипулиране българското вътрешно противопоставяне заради бъдещето на руското влияние, което може да бъде поддържано не чрез притегателния пример на отблъскващата действителност в днешна Русия, а чрез манипулативното конструиране на лъжливия и деструктивен образ , свързан с нейната претенция на „закрилник и освободител”, разгадана още от Раковски и Левски като пагубна за България още преди да бъде задействана.

 

В този смисъл Волгин го очаква (от)лично бъдеще! Заложил е на просто на печелиш кон, а направо на обречен на (финансов) успех руски златен телец. Ако утре Путин бъде сменен начело в Кремъл от откровен руски „толераст”, „еврогей”, „соросоид” и „грантаджия” , абе направо от либерал и глобалист, Волгин и подобията му в миг ще се превърнат в първи следовници на либерализма и глобализма. Вервайте ми, както би казал откривателят на монархо-социализма Симеон Сакскобуртски(й).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване