02/16/16 08:58
(http://eneya.wordpress.com/)

02. Какво, кога, как, къде?

След като сте посетили стени и сте открили, че ви е интересно да катерите, опитали сте няколко пъти с гуменки и катеренето може и да е вашето нещо… остава подходът към него. Към катеренето може да има различни подходи. Може просто да се вдигнеш и да идеш на стена или да седнеш да четеш, или да се запишеш директно на курс… или всякаква друга комбинация.

Аз подхождам с четене, така че препоръчвам на всички ентусиасти книгата „Напълно отдадени„. Разбира се, това е личен избор, възможно е да не ви хареса. :)

Важен аспект е техниката. В началото трябват просто някакви еспадрили (след просто гуменките). Лична препоръка, отивате в някой магазин, където има оказионни стоки и си намирате някакви еспадрилки втора ръка. Не е нужно да са ви много малки, може и вашия номер. Важното е да са ви удобни… до колкото може да са удобни обувки, които в началото не са особено комфортни. Проблемът е, че трябва да се научи разликата между „ок болка“ и „не, не, не, в никакъв случай не трябва да се усеща така“. Еспадрилата като обувка прибира пръстите към стъпалото. Не трябва да боли петата, не трябва да болят кокалчета, нито отстрани на някой пръст, не трябва да има болезнен натиск отгоре. Ноктите е важно да са максимално изрязани, иначе хич няма да е комфортно. Та, взимате си някакви еспадрили, които усещате комфортно, дори да са по-голям номер и не са стандартното „поне 1 номер надолу от обичайния ви на всекидневна обувка“. Така или иначе те са първите, след като вече надобреете и знаете какво искате, ще инвестирате повече пари. Първите са… първи, те ще отнесат бой, дране, погрешна техника и всичко, което може да се обърка, ще се обърка.
Препоръчвам първите да са с лепки, защото се слагат и махат изключително лесно, не скачайте веднага на връзки, връзки са за истински, скални маршрути, които дават много фин контрол къде, как, колко да стягат, на стена е… излишно. Разбира се, може да ви допаднат точно някои с връзки, въпросът е… не е задължително. Примерни марки: Boreal, WildClimb, 5.10, MadRock, La Sportiva.

Лична препоръка, вземете си антибактериален препарат и катерете с тънки чорапи (антибактериални) от типа на под основния чорап в туристическата обувка, приличат на класически тънки чорапи до глезена за жени. Нито ще се вмирисват, нищо ще се притеснявате дали няма да се развие някаква култура в обувките ви. :) Еспадрилите понамирисват, защото кракът ви се поти здраво в тях.

Еспадрилите… От 1 до 10, първоначално боли 11. Трябват около 2 месеца редовни тренировки, за да може да не боли или да бъде напълно пренебрежима болка.  Няма да можете без да ги сваляте, но има разлика между „десет минути и ги свалям“ и „след час тренировка, трябва малко да ги разкопчая“. Ако след третия месец продължава да ви е некомфортно и то доста, просто не сте уцелили вашия номер/размер/форма/марка… отивате и пак търсите, вече ще знаете коя болка е ок и коя не е. Не е задължително хубава и известна марка да е вашето нещо, може перфектно да ви върши работа някаква обикновена и всекидневна марка, скъпо означава качество, но може да не е вашата форма на крака. НЕ рискувайте здравето си, защото много ви харесва марка Х. Това поне е моят опит и на голям брой други катерачи. Това НЕ означава, че е задължително да боли, възможно е еспадрилите ви да ви лепнат и да ви е комфортно и да няма никаква болка.

След като сте изкарали някакво време на стена, хубаво е да изкарате и курс. Има в НСА, Вертикален свят, в Boulderland, в Бонсист, в СУ, в момента строят голяма стена на 4ти километър също. Гледате часове и си решавате. Преди да тръгнете по скали, ви трябва екипировка (каска, седалка) и знания как да я използвате, точно заради това ви трябва курс, както и разбира се, среда и хора с опит.

Междувременно, за дрехи за тренировки, моята лична препоръка за жени – спортен сутиен, потник (с дебели презрамки) и блуза (лека, памучна) за отгоре. Докато се разтягате е добре да са покрити раменете, а е задължително в началото на всяка тренировка хубаво разтягане, катеренето натоварва много всякакви мускули, не рискувайте повреди от бързане. След загряването хубаво и дори 2, 3 маршрута, махате горната и оставате по потник. Надолу панталон за йога или клин са перфектни. Леко по-широки панталони се съсипват малко по-малко, отколкото клин, който се дере, при подпиране по стената. Разбира се, оптималното ще го усетите с опит, експериментирайте, комбинирайте, спокойно може да се окаже нещо пето вашето нещо.

Упражнения. Силови… човек и добре да живее, трябва да се упражнява. Катеренето е основно с крака, ръцете ви придържат, спокойно може да сте пълен кашкавал… обаче се налага постепенно да натрупате опит. Може да го оставите на самотек… но може да залагате и на допълнително силови упражнения. Не бързайте, оставете да си дойде решението само. За упражнения, в нета има един милион и едно упражнения, както за напълно начинаещи, така и за напреднали и търсещи сериозно натоварване. Задължително ще трябва да се разтягате и да тренирате… ами всички мускулни групи. :)

И… стига толкова. Нататък вече пиша за собствения си опит и наблюдения. :)


Filed under: чекмедже "Разни" Tagged: еспадрили марки, зали за катерене, катерене, катерене в зала, курсове по катерене
Публикувана на 02/16/16 08:58 https://eneya.wordpress.com/2016/02/16/02-what-when-where-how/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване