03/06/16 09:35
(http://ivo.bg/)

Руски артисти осмиват Путин и режима му- заместват липсващата опозиция

Политически обезоръженият съветск…пардон, руски народ не е загубил хумористичните си съпротивителни сили срещу лъжата и мракобесието в своята държава. По липса на възможност ( засега) да се противодейства ефективно на глупостите на режима в Кремъл с нормалните средства на демокрацията в рамките на опозицията и плурализма, интелектуалната опозиция на Путин и путинизма му противопоставя сатирата.

 

За българския зрител, който не владее руски език, ще бъде трудно да схване всички тънкости на сарказма, играта на думи и споменаването на персонажи от руската действителност в подигравателен контекст в скеча на двама хумористи, имитиращи сибиряци, разказвачи на (не)бивалици за „успехите” на властта , в резултат на което страната станала наистина велика и дори напоследък малко се „поувелчила” откъм единия край…

 

Путин ( за разлика от друг скеч под формата на видеоклип, който можете да видите по-долу с обяснение от сайта Клуб Z), не се споменава в скеча, но публиката се залива от смях на идиотщините , разказани като възхвала към постиженията му- от ( провала) с поръчаните във Франция „лодчици” ( т.е. военните кораби клас „Мистрал”, отказани на Русия заради агресията в Украйна), до ( провала) „Турски поток”.

 

Нещо като главен герой в скеча е споменаваната многократно в него ( азербайджанка по произход) Ирада Зейнлова, водеща на централната информационна емисия „Время” на руския Първи канал на телевизията, „прославила се” с подмазвачеството си на властта ( еквивалент приблизително на нашенеца Бареков от годините на яростно му слугуване на Борисов и Ко).

 

Сред каламбурите, които могат да затруднят чужденеца, е играта на думи с името на корумпирания шеф на ФИФА Блатер, в чиято защита застана неговият ревностен ментор Владимир Путин. Така от разговорния термин „по блату” ( т.е. „по втория начин”, чрез подкуп), авторите на скеча са изковали „по блатеру). Или от думите асоциация и евро са сглобили пиперлива думичка, нещо като „евроотсвирване” с явен сексуален подтекст по отношение на „свирването”.

 

Отделни изречения от хумористичния текст съдържат в себе си обобщавата истина за руската официозна неадекватност в пропагандата- като играта на думи за „величието” на Русия чрез увеличаване на територията й. Или като за санкциите, които завистниците на руския просперитет, като „злата немска бабичка” и „черния Кошчей отвъдморски”, изпратили като мор по руснаците „изневиделица, като зима посред декември”.

 

Бурен смях сред аудиторията предизвикват подигравките по темата за ефекта от контрасанкциите на Кремъл и изчезването на хамона ( испанския бут), скаридите и прочее западни лакомства от руските магазини. Вярно, с тях се хранеше 2-3 процента от населението, но пък останалата част от него хранеше илюзии някога да ги опита, майтапят се хумористите. И добавят в героична поза: а какво е руският народ без илюзии?

 

Завистниците, подиграват се в скеча, искат да ни вземат и футбола ( световното по футбол през 2018 г.), нооо- повишават тон артистите- не могат да ни вземат нещо, което нямаме!

 

В крайна сметка, след толкова много възход, в очакване на поредната надвиснала над руския народ победа, имаме нужда от някаква загуба, макар руският народ да не губи никога (питайте Ирада Зейналова), предлагат хумористите. И откриват как се е постигнал балансаъ: чрез конкурса Евровизия, където Русия праща руска девойка без брада ( на пук на еврогейовете). И усилието й е възнаградено: Литва гласува с Нула за Русия, което показва, че все пак в Прибалтика са останали приятели на страна, иронизират авторите.

https://www.youtube.com/watch?v=Jj9i-GuzSLA

 

А ето и подигравката с Путин във видеоклипа, публикуван и обяснен от Клуб Z:

http://clubz.bg/36394-pesen_osmq_imperskite_ambicii_na_putin_video

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване