06/15/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

“Не” на АЕЦ, “не” на Берлускони - думата на италианците

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

Унизително поражение за Берлускони; ново земетресение разтърси италианската политика; народът се разграничи от политиката на правителството; референдумът от събота и неделя беляза раздялата на италианците с правителството. Така водещи италиански вестници като “Кориере дела сера”, “Република” и “Стампа” коментират резултатите от предложените за общонародно гласуване въпроси за ядрената енергетика, управлението и приватизирането на водните ресурси на Италия и правото на държавни чиновници да не се явяват на съдебни процеси заради служебните си задължения. И четирите предложения на кабинета бяха отхвърлени с много висок процент - между 94,75 и 96,32.

Резултатите от референдума надхвърлят очакванията, отбелязва в. “Република”. Изданието цитира Пиер Луиджи Берсани, лидера на главната италианска опозиционна сила - Демократическата партия, според когото изходът от референдума говори за развод между народа и правителството. Опозицията призова премиера да подаде оставка, пише “Кориере дела сера”. В неделя и понеделник Италия беше затрупана от истинска лавина от отхвърляния на предложенията на кабинета. Така страната показа, че все още е жива и може да каже “не” на нещата, които не й харесват, допълва вестникът. Самият Берлускони призна поражението си и посочи, че кабинетът ще трябва да обмисли нови идеи след отхвърлените на референдума правителствени предложения, като например ориентирането към възобновяемите енергийни източници.

Италия каза сбогом на ядрената енергия за радост на италианките еколози, които определиха случилото се на референдума като исторически момент, допълва “Стампа”. И трите издания публикуват репортажи от уличните тържества в някои от големите италиански градове, след като стана ясно, че правителствените предложения са били отхвърлени на референдума на 12 и 13 юни.

Британският в. “Дейли телеграф” припомня, че това е второ голямо поражение за Берлускони за две седмици, след като в края на май той загуби битката за кметските постове на бастиона си Милано и Неапол. Народното недоволство и разочарование от действията на правителството се изразиха в рекордно висока активност на референдума. В него участваха 57 процента от имащите право на глас, което не се беше случвало от 1995 г. насам, допълва вестникът. Премиерът обеща да направи отстъпки, след като научи резултатите от вота. Но вече се долавят първи пукнатини в управляващата коалиция. Умберто Боси, лидерът на Северната лига, антиимиграционната и евроскептична партия, коалиционен партньор на Народ на свободата на Берлускони, определи изхода от референдума като индикация, че премиерът е загубил способността си да общува с народа. Подобен извод беше направен и когато Берлускони загуби частичните местни избори преди две седмици.

Друг представител на Северната лига, Роберто Калдероли, също подчерта, че неговата партия е уморена да понася удари заради неуспехите на премиера, допълва британският вестник. Изданието припомня, че според редица анализатори референдумът беше смятан за барометър за нагласите на италианците спрямо кабинета. Вестникът обаче смята, че отхвърлянето на ядрената енергетика е станало в светлината на продължаващата криза с ядрената централа “Фукушима 1″ в Япония.

Референдумът в Италия показа, че мнозинството от италианците вече са се настроили срещу обаятелния си премиер, пише “Гардиън”. Болезнено поражение за Берлускони, отбелязва и американският вестник “Ню Йорк таймс”. Резултатите от референдума показват, че италианският премиер е загубил магията си, посочва пред изданието италианският анализатор Роберто Д’Алимонте. Преди референдума Берлускони каза, че няма да даде гласа си в опит да насърчи италианците да не гласуват. Подобно нещо направи и вътрешният министър Роберто Марони. Но за първи път в последните години блоговете, интернет сайтовете и социалните мрежи в Италия помогнаха за голяма избирателна активност и отведоха главно младите италианци в избирателните секции, допълва вестникът.

Помръкнало бъдеще очаква сега италианския премиер, пише френският вестник “Фигаро”. Вестникът цитира италиански анализатори, според които Берлускони е загубил контакта с народа и това си личи от референдума. Тази ситуация все повече не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване